Skocz do zawartości
Biluelblag

Rytm Muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Ten ktos chyba nie wie co zrobil... Taki pobor mocy z LPT zrobic, to mozna zabic plyte glowna...No chyba ze przeoczylem molexa gdzies, ale watpie, bo wychodzi jeden kabelek z tego cudenka...

Co do tematu - podawalem ten link tutaj juz nie raz, no ale niech bedzie - http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez.html Tutaj masz wszystko poopisywane itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys spłodziłem takie cuś w przyborniku biurowym. Schemat jest trywialny, jak już napisał piterus90.

osiem diod zdecydowanie wystarcza, efekt jest super (choć szybko się znudziło). No i diody z tego co pamiętam normalne a nie superjasne jak już o bezpieczeństwie mowa :]

Dołączona grafika

sympatyczny gadżet, tak tani, że cena żelu przewyższyła łączny koszt pozostałych części ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wie ktoś jaka jest bezpieczna ilość diod??

Przyjmuje sie maks 500mA na złącze czyli biorac pod uwage iż LED ma od 15-20 mA to daje Ci to 25 diod. Ale radze nie montować na granicy bo zyskać możesz jedna diode a stracić cała płyte główna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjmuje sie maks 500mA na złącze czyli biorac pod uwage iż LED ma od 15-20 mA to daje Ci to 25 diod. Ale radze nie montować na granicy bo zyskać możesz jedna diode a stracić cała płyte główna.

Hmm, z tego co ja wiem to maksymalna obciazalnosc portu LPT wynosi nie 500mA, a 50mA... i w sumie to diody koniecznie przez rezystorki, bo nie jest przyjemnoscią wymieniać cala MoBo z powodu niedbalstwa czy zaskapienia 1zł na rezystory 470Ohm :P

A kilka diód, jakies ultramocne, i Bog wie co jeszcze mozna podlaczyc przez tranzystorki NPN(schemat byl gdzies na elektrodzie)

Pozdrawiam

EDIT:

Zobaczylem post ten wyżej i odpowiadam:

Chyba strasznie ciezko jest Ci poszukac, znaj moje serce:

http://www.elektroda.net/dla_kompa/discolitez_equa.html...

Razem z dostępem do netu powinni zmuszac do kursu obslugi google...

A z molexa to bys musial sobie przez LMke wysterowac napiecie ~3V(zobacz w postach z regulatorami obrotów wentylatorow)

Pozdrawiam

Edytowane przez piterus90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DiUd... hmmmm...

A kilka diód

jezu.. nauczcie się wreszcie.. Liczba mnoga od dioda to tych DIOD, a nie jakieś kombinacje z U, Ó i nie wiadomo czym jeszcze...

a ma ktoś jakiś plan albo wie jak zrobić żeby zasilanie było przez molexa a sterowanie z LPT

Podłączasz diody przez tranzystory, a bazy sterujesz przez rezystory z LPT.. schemat urządzenia i opis...

http://www.elektroportal.prv.pl/sterowanie_pc.htm

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde nie wie ktoś czy taka wtyczka pod lpt jak zrobili pod wyświetlacz z noki http://www.night-modders.com/index.php?mod...page&pageid=226 będzie pasować pod diody?? bo zrobiłem taką wtyczke ale wyświetlacz wziołem z noki 5510 a tam zonk bo inne wyjście jest i została mi tak wtyczka, a przerabiać mi sie niechce bo wszystko zalane klejem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to ja sobie kiedyś wysmażyłem takie konfiguracje. Podobało mi się działanie lampek z nimi, zapalają się bardziej 'losowo', nie ma ciągłości zapalania sie kolejnych zgodnie z natężeniem dźwięku. Masz odpowiednio dwa rodzaje czułości.

EDIT: jeszcze wygrzebałem filmik żeby pokazać co mam na myśli przez tą losowość ;)

EDIT2: ograniczenia rozszerzeń ;/ wszystko jadę zipem.

litez.zip

diody.zip

Edytowane przez Pekaok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi