mikas Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Jutro idę kupić twardy dysk, mam do wyboru dwa, który byście mi polecili? Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 (16MB, Serial ATA II) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Samsung SP2504C ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 Samsung SP2504C ;)a z czym on jest dobry ? bo szukam dysku cichego i wydajnego. A co do samsunga to słychać o nim różne opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 7 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2006 (edytowane) ten samsung jest najlepszy w klasie 250gb jest w miare cichy i bardzo wydajny Edytowane 7 Marca 2006 przez torque8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Samsung ma NCQ - tzn. moze zakolejkowac sobie 25 polecen w taki sposob, zeby je szybciej wykonac. Przykladowo: dysk dostaje polecenie odczytania danych w takiej kolejnosci - dane ze srodka dysku, z konca, z poczatku, znow ze srodka. Dzieki NCQ Samsung nie bedzie latal glowica jak glupi, lecz najpierw odczyta dane z poczatku, potem 2 razy ze srodka i z konca dysku. Podsumowaujac - daje to kilka procent wydajnosci wiecej. Edytowane 8 Marca 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Jutro idę kupić twardy dysk, mam do wyboru dwa, który byście mi polecili? Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 (16MB, Serial ATA II) Tylko i wylacznie Samsung - nawet nie bierz pod uwage Seagate'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Nie orientujecie się czasami, czy te dyski Samsunga potrafią korzystać z NCQ skonfigurowane w Raid-zie 0 ? bo np.mając dwa dyski tak skonfigurowane system nie potrafi odczytać ich temperatur,ciekawi mnie czy również inne właściwości tracimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) To co napisał Gwynbleidd potrafi każdy dysk z NCQ które to jest włączone do specyfikacji SATA 2, tylko o tym nie wie każdy. Co wieciej mało który chipset z obsłgą sata 1 obsługuje NCQ - jedynym jest chyba ich6 intela. Miałem przez 2 miesiące samsunga 120gb z tej samej serii i padł mi bez zadnej przyczyny, poprostu pewniego dnia sie nie uruchomił. Co do super wydajności - był jedynie minimalnie szybszy niż moja baracuda 7200.7 z 2mb cache wieć słabiutko. Teraz mam Cavaiara i jestem duzo bardzi zadowlony jezeli chodzi o szybkośc - jednak samusng był cichszy. mój dobr kolega kupil sobie oklo 2tygodnie temu seagate baracuda 7200.9 - jest to dysk cichutki i bardzo wydajny. Jeżeli chodzi o wydjanośc to przedstawiało sie to tak wg hd tach: Bracuda 7200.7 PATA- average read - 47.6 mb/s Samsung SpinPoint sata2 - average read - 49.1 mb/s Wd Caviar (z mojego siga) - average read - 58.7 mb/s Bracuda 7200.9- average read - 61.0 mb/s edit: dyski sata podłanczane były do kontrolera sata1 - nforce3 Edytowane 8 Marca 2006 przez wisnia666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutekPL Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 panowie pomozcie czy taki dysk http://sklep.benchmark.pl/pelny_19939.html bedzie dzialal na plycie z kontrolerem sata 1 dzieki za ewentulalna pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Oczywiscie ze bedzie dzialac.dyski sata2 sa w pelni kompatybilne zkontrolerami sata1 i na odwrót. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HA98M Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 witam oczywiście że samsuna sata 2 albo 200Gb albo 250 to najlepsze dyski teraz na rynku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutekPL Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 wielkie dzieki, przegladalem strone WD i tam cos nic nie pisza, np na seagate jest wyraznie zworka ktora przestwawia dysk w tryb sata1 jakies 1.5Gb a na WD'ku nic takiego nie pisalo. Lecz jezeli twierdzisz ze bedzie OK to wielkie dzieki. Lece do sklepu. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) witam oczywiście że samsuna sata 2 albo 200Gb albo 250 to najlepsze dyski teraz na rynku :D A na jakiej podstawie to piszesz? Miałes kilka dysków do testów? Przeczytaj to co napisałem wczesniej i pomysl. Edytowane 8 Marca 2006 przez wisnia666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 A na jakiej podstawie to piszesz? Miałes kilka dysków do testów?Ja osobiście nie testowałem dysków ale moje przekonanie, że te dyski są najlepsze opiera się na testach znajdujących się w neci, opiniach doświadczonych tweak`owiczów, oraz opiniach znajomych ze sklepów komputerowych ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wajha Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 kurcze bo ja wlasnie w ta sobote mialem kupowac tego samsunga 250gb sata 2 i nie wiem po tym co teraz przeczytalem. to jak jest w koncu jaki jest najlepszy dyska 250gb sata 2?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Właśnie kupiłem tego samsunga, na razie jestem z niego zadowolony. W sklepie dogadałem się że mogę w ciągu tygodnia zamienić na seagate. Mam prośbę do wszystkich posiadaczy barracudy 7200.9 (najlepiej 250 GB) by sprawdzili ile mają Average Read . Ja mam 61,2 mb/s a sprawdzałem to w programie HD Tach. Ten dysk ma SATA II ale moja płyta obsługuje SATA I. Więc proszę o testy na I. Edytowane 9 Marca 2006 przez mikas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Ja tam wybral bym seagate. Przeciez on tez ma NCQ.. a pozatym ma w Polsce serwis i nawet po gwarancji odsyla sie im dysk i naprawiaja. Zawsze kupowalem hdd samsunga i nigdy nie padly - a klikanascie kompow zlozylem. a te pare mb w te czy w tamta strone z transferem watpie by bylo zauwazalne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...