paczino44 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 (edytowane) Witam mam taki problem, gdyż kupiłem dziś dysk samsunga 250 gb i nie mogę na nim w żaden sposób zainstalować systemu. Najpierw podpiełem go ustawiłem zworke na 1.5 gbps bo płyta nie obsługuje mi sata II i wszystko pięknie ładnie tylko gdy odpalam instalatora xp z płytki to nie pojawił mi się komunikat naciśnięcie dowolnego przycisku spowoduje rozruch ... Myślałem że to może coś z płytą ale odkopałem dysk ata 1 gb :lol: ,podpiełem go samego i bez większych problemów instalator ruszył. Jeśli podpiełem obydwa dyski to instalotor ruszył ale podczas 1 niebieskiego ekranu gdzie ładuje te sterowniki i po wyświetleniu komunikatu w lewym dolnym rogu "trwa ponowne uruchamianie komputera" komputer nie odpowiadał nie wiadomo czy się zawiesił czy co. Zainstalowałem więc xp na ten 1 gb :D i zainstalowałem sterowniki raid to mojej płyty a mam ASROCK P4V88+ i po zainstalowaniu sterów dysk wykryło w systemie ale nie było żadnych partycji. Chciałem jeszcze coś zdziałać w fdisku ale nie miałem dyskietki od 98 a na necie znalazłem tylko jakąś angielską wersję i nie bardzo mogłem się połapać ale z tego co próbowałem to też nici. Postanowiłem więc utworzyć nowe partycje w partition magic 8 nie byłem pewny kilku parametrów ale pozatm wszystko ok ale gdy kliknołem zastosuj (albo akceptuj) nie pamiętam już to w partition magic był brak odpowiedzi i nie pomagał menadżer tylko reset. Nie wiem czy miałem złą wersje tego pm czy co ale już nie wiem co mam robić. Dysk jest chyba dobry bo kupiłem go dzisiaj. Czy wie ktoś co mam zrobić ?? Może co poprzestawiać w biosie albo co ?? Dodam jeszcze że dysk był cały czas widoczny w biosie. Czekam na propozycje. Edytowane 8 Marca 2006 przez paczino44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczino44 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Dlaczego nikt nie odpowiada ?? :( ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Kiedy instalujesz XP to najlepiej zostaw tylko HDD i jeden napęd DVD, a w BIOS niech SATA pracuje w trybie nieRAID tylko np. EIDE ( jeśli jest opcja ). Jeśli masz już system na tym 1 GB ( ;P ) to w zarządzaniu dyskami w win XP można bez problemu zrobić partycję NTFS 250GB ( Service Pack 2 zalecany ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 A dyskietkę do sterowników SATA zrobiłeś. Bo inaczej nie zobaczysz dysku spod instalatora ani spod Dosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 ps. ja nie potrzebowałem żadnych dyskietek ..... co to jest " dyskietka " :P ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...