bolexx1313 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Witam. Jestem posiadaczem płyty Epox 8KRAI i mam z nią pewien problem. Na drugim kontrolerze, gdzie mam podłączone napędy CD-RW i DVD-RW od jakiegoś czasu zaczęło się dziać coś dziwnego. Były podłączone dwie nagrywarki na jednej taśmie i nagle zaczął się problem z czytaniem płyt. W momencie odpięcia jednej z nich, a dokładnie tej z środka taśmy ta druga chodzi ok. Obie są sprawne-sprawdzane na innym kompie. Taśma wymieniona na nową-bo myślałem, że nawaliła. Po podłączeniu dysku twradego do tego kontrolera, wygląda to tak-komp dysk widzi, ale w momencie zapisywania na nim danych, dzieje się to dwa razy wolniej, a zużycie procesora jest na 100% (Athlon 2600). Dodam, że dysk też jest sprawny, bo na innych kompach chodzi bez zażutu. Po zakończeniu zapisu, wszystko wraca do normy. Mam wrażenie, że coś jest nie tak z kontrolerem. Jakim programem mógłbym przetestować płytę główną pod kątem sprawdzenia kontrolerów (czy są sprawne). Ewentualnie w jakich ustawieniach grzebać, być może coś jest poprzestawiane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Ustaw kontrolery na tryb ULTRA DMA w menadzerze urzadzen.... Bo pewni i wyskoczyl tryb PIO....... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Gdzie się włącza ultra dma, nie mogę tego znaleźć? Ok, już znalzłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Nic z tego. Ustawione jest na ultra dma, tak że nie ma co przestawiać. Jakieś inne sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 A jaki proces zajmuje te 100% procka...?? Moze jakies wirusy, robaki, syf.... Stery moze zmien.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 100% zajmuje explorer.exe. Wirusów nie ma, ani żadnego syfu-kaspersky chodzi w tle, zresztą często skanuje ad-aware, pandą, kasperkym itp. Postawiłem system na świeżo i było to samo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 8 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2006 Moze Bios.... restart ustawien... Naped sprawdz u kogos... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 W biosie wszystko ok. Włożyłem te dwie nagrywarki do innego kompa i czytają bez problemu obie naraz. A u mnie jeszcze jest tak naprzykład, że włacze kompa, widzi dwie nagrywarki, a za chwile jedna znika tak jaby ją odpiął. Jak zrobię "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu" to ją znajduje i za jakiś czas znowu ginie. A o odczycie płyt nie ma nawet mowy jak są dwie podpięte. Podpinałem dzisiaj dyski do obu taśm, tak dla sprawdzenia-i dziłają bez problemu. A te nagrywarki zwariowały. Nawet wziąłem tą samą taśme do drugiego kompa żeby je sprawdzić i wszystko gra. Nie wiem co jest grane. Takich numerów nigdy nie miałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord..M Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 W biosie wszystko ok. Włożyłem te dwie nagrywarki do innego kompa i czytają bez problemu obie naraz. A u mnie jeszcze jest tak naprzykład, że włacze kompa, widzi dwie nagrywarki, a za chwile jedna znika tak jaby ją odpiął. Jak zrobię "skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu" to ją znajduje i za jakiś czas znowu ginie. A o odczycie płyt nie ma nawet mowy jak są dwie podpięte. Podpinałem dzisiaj dyski do obu taśm, tak dla sprawdzenia-i dziłają bez problemu. A te nagrywarki zwariowały. Nawet wziąłem tą samą taśme do drugiego kompa żeby je sprawdzić i wszystko gra. Nie wiem co jest grane. Takich numerów nigdy nie miałem.Czy jest zgodnosc trybow pracy UDMA ? Zmien moze kolejnosc napedów -u mnie to pomoglo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...