Gość fuqs Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 jak masz plytke z sata II to bierz oczywiscie wersje sata II, bardzo dobry dysk, nie bedzie zadnych konfliktow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeFuR Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Witam, Potrzebuje zakupic nowy dysk twardy. Obecny to Maxtor 80gb ATA. Mam go juz ponad 3 lata i jak narazie bezawaryjny, jednak 80gb przestalo mi juz wystarczac. Moja plytka to ASRock k7s8x, ktora nie obsluguje SATA I a tym bardziej jego nastepcy ;) Nie wiem czy jest sens bawic sie w siakies przejsciowki jesli kupie dysk SATA. Chyba wole kupic ATA i nie miec problemow. Czytalem na forum tez, ze sporo ludzi ma problemy z podlaczeniem dyskow sata i ata jednoczesnie. Wiec wybor padl na: Samsung SpinPoint P120 250 GB (ATA/133, 8MB cache) Zastanawiam sie jeszcze nad Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, ATA/100, zapis prostopadły) Ale opinie o nim sa takie, ze jest glosny. A mi zalezy na ciszy ;) Jak sadzicie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zamierzam dokupic dysk twardy 250gb do okolo 300zl :) Moja plyta glowna posiada zlacza sata (tylko?) Jak narazie mam dysk 80gb seagate barracuda 8mb cachu (sata) Od nowego dysku chcialbym: *aby byl w miare cichy *aby nie byl za wolny (do zwyklego uzytku domowego typu gry, filmy, zdjecia itp) Prosze o porade poniewaz nigdy w zyciu nie interesowalem sie dyskami twardymi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabliq Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...399&katid=4 Powinien spelnic Twoje oczekiwania :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piaskoon Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Seagate jest głośny i z tego co mi wiadomo, nie wynika ta głośność z drgań dysku a z faktu, że wydaje sam z siebie dźwięki (praca głowic). Tak więc nie da się go wyciszyć montując go z wykorzystaniem pochłaniaczy drgań ;) Dlatego polecam Samsunga - będzie cichszy (mimo sporych drgań) nawet jeśli zamontujesz go bezpośrednio przykręcając do obudowy :D Edytowane 22 Stycznia 2007 przez piaskoon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) A dokladniej?:) Zalezy mi zeby to pracowalo w miare szybko a z tego co mi wiadomo i co kazdy mowi: seagate jest glosny :( Chcialbym tez znalezc cos w okolicach bardziej 280-300zl ;P A wlasnie: zalezy mi na 16mb cachu :0 Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 KAZDY dysk jest obecnie glosny, ludzie pogodzcie sie z tym faktem. Dyski > 250GB NIE MOGA byc ciche, chcecie miec cisze to kupcie te skrzynki wygluszajace na dyski itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Napisales ze dyski > 250gb :P A ten ma 250gb wiec wg ciebie moze byc cichy ^^ A co sadzicie o caviarze 250gb 16mb cachu i sata II? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Bierz sigejta i nie gadaj :D Sam mam taki i polecam, | Caviar jak dla mnie to szajs... :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 a czemu sie tak upierasz na te 16mb cache? Wiesz w ogole co to daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 no po cos chyba jest te 16mb zamiast 8 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 No własnie po cos. Jesli zdecydujesz sie na zakup z wieksza ilosci apamieci i okaze sie iz nie widzisz odczuwalnej roznicy w wydajnosci, nie bedziesz załował z wydania wiekszej sumy..? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 jesli mam w planach wizje rozbudowy komputera to przyda sie wiekszy cache ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Chce w najbliższej przyszłości zakupic jakiś dysk 250gb bo na moim maxtorze nie mam juz miejsca a po za tym uległ drobnemu uszkodzeniu. Mam tylko pytanie, który dysk będzie cichszy: seagate 7200.10 z zapisem prostopadłym czy 7200.9 takze z zapisem prostopadłym, słyszałem ze 7200.9 są cichsze, ale w sklepie mówili mi ze 7200.10 są sporo cichsze niz starsza wersja, a jest to sklep gdzie przeważnie mówią prawdę. Interesują mnie tylko te modele, chyba że znajdą się jakieś lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba_999 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 w sklepie mówili mi ze 7200.10 są sporo cichsze niz starsza wersja Hmm. No nie wiem czy cichsze. Przynajmniej nie mój Seagate 250 GB 16mb cache ATA. W spoczynku nawet wporzo, ale drażni mnie chrobotanie podczas pracy :angry:. Poza tym słychać świst talerzy przy uruchamianiu PC :mur:. Może trafiłem na felerny egzemplarz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.Martin Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 KAZDY dysk jest obecnie glosny, ludzie pogodzcie sie z tym faktem. Dyski > 250GB NIE MOGA byc ciche, chcecie miec cisze to kupcie te skrzynki wygluszajace na dyski itd. a dlaczego nie moga byc ciche ? przecierz tez np 250GB posiadaja dwa talerze , kreca sie z predkoscia 7200 - tak samo jak stare 120Gb baracudy 7200.7 ktorych wogle nie bylo slychac , nie wibrowaly itp Skoro kilka lat temu np Seagate dal rady wyprodukowac ciche dyski ktorych wogle nie bylo slychac to dlaczego teraz tego nie moze zrobic - przecierz postep idzie do przodu a nie do tylu i powinno sie ulepszac swoje produkty. Mam dysk 7200.7 120Gb z dwoma talerzami i wcale nie czuc wibrowania , nie slychac glowic itp chociaz ma juz kilka lat. Takze posiadam 7200.9 80Gb ktora posiada jeden talerz i okropnie wibruje , glowice slychac ( a przecierz powinna byc cichrza - jeden talerz , postep itp ) To poprostu producentom dyskow nie zalezy chyba na tym aby byly one ciche a nie dlatego ze nie da sie tak zrobic aby byly ciche - tylko pytanie dlaczego jest takie ich podejscie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djtomas Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 powoli moja cudowna barka IV 40GB mi nie wystarcza :E więc szukam czegoś przynajmniej zbliżonego do mojej bezgłośnej legendy :P dysk koniecznie 250GB i priorytet cisza :D po lekturze forum skłaniam się ku Samsungowi SP2504C http://sklep.komputerowy.pl/products/x/2013.html jest coś lepszego pod względem głośności? pytam tych którzy mają/mieli jakieś porównanie... ludzie chwalą swoje ciche dyski, a nie słyszą ich bo reszta kompa im zagłusza <lol?> mam WC komp idealnie wyciszony i chcę aby tak pozostało :D POzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Też szukam teraz dysku dla siebie, bardziej skłaniałem się ku 320GB ale chyba się nie opłaca (cena/pojemność), Hitachi chciałem ale u mnie w mieście jest nie do kupienia. Zależy mi na bezawaryjności i ciszy (WC mam), wydajność schodzi na drugi plan, co w takim wypadku powinienem kupić? Mogę zamówić hitachi przez net, ale gdyby padł to oznacza dodatkowe problemy (i ok. 2 tyg dodatkowego czekania). Samsung jest tani, Hitachi jakieś 50zł droższe ale chyba lepsze a to najważniejsze. Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 (edytowane) dysk koniecznie 250GB i priorytet cisza :D po lekturze forum skłaniam się ku Samsungowi SP2504C http://sklep.komputerowy.pl/products/x/2013.html jest coś lepszego pod względem głośności? pytam tych którzy mają/mieli jakieś porównanie... ludzie chwalą swoje ciche dyski, a nie słyszą ich bo reszta kompa im zagłusza <lol?> mam WC komp idealnie wyciszony i chcę aby tak pozostało :D Możesz się jeszcze zastanowić nad serią T7K500 od Hitachi. Nie wyglądają na głośne... http://www.storagereview.com/php/benchmark...22&devCnt=4 przynajmniej w idle :) W przyszłym tygodniu będę go zamawiał. W testach wydajnościowych nowa seria również wypada całkiem dobrze: digit-life tomshardware Edytowane 3 Lutego 2007 przez Kosiarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Jak komus nie zalezy na najszybszym dysku na rynku (bo i po co?) to nie polecam seagate'a, jest strasznie głośny, chrobocze bardziej niz 12 letni WD - porażka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edek Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 powoli moja cudowna barka IV 40GB mi nie wystarcza :E więc szukam czegoś przynajmniej zbliżonego do mojej bezgłośnej legendy :P dysk koniecznie 250GB i priorytet cisza :D po lekturze forum skłaniam się ku Samsungowi SP2504C Miałem barace 60GB oraz 120GB 7200.7 obie genialnie ciche zarówno w idle jaki i load z tym że 120ka bardziej się grzała. Miałem również caviara WD1200JB 120GB głośne bydle nawet w idle ale mniej się grzał niż baraca 120GB. Obecnie posiadam 2xSP2504C (z silnikami Nidec, ponoć trwalsze i cichsze, made in Korea) i mogę powiedzieć, że są chłodne (31*C w budzie, 36*C dyski), lekko wibrują duuużo mniej od w/w caviara i podobnie do baraki 120 (po włożeniu w sanki Chieftec LBX - wibracji brak), w idle b.ciche jak baraka, natomiast w load wyrażnie je słychać, na poziomie load caviara !!! W moim kompie jest 2GB ramu i wyłączony jest plik wymiany, przy oglądaniu filmów(powerdvd z dysku) czy przeglądaniu neta jest baaardzo bardzo cicho, od czasu do czasu słychać cichutkie pyknięcie dysku. Mnie osobiście odpowiada taka praca dysku i jestem w sumie zadowolony, można spokojnie spać z włączonym kompem i nie będziemy narzekać na upierdliwe dyski, chyba że ktoś ma zaplanowaną w środku nocy defragmentację :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 a dlaczego nie moga byc ciche ? przecierz tez np 250GB posiadaja dwa talerze , kreca sie z predkoscia 7200 - tak samo jak stare 120Gb baracudy 7200.7 ktorych wogle nie bylo slychac , nie wibrowaly itp Skoro kilka lat temu np Seagate dal rady wyprodukowac ciche dyski ktorych wogle nie bylo slychac to dlaczego teraz tego nie moze zrobic - przecierz postep idzie do przodu a nie do tylu i powinno sie ulepszac swoje produkty. Mam dysk 7200.7 120Gb z dwoma talerzami i wcale nie czuc wibrowania , nie slychac glowic itp chociaz ma juz kilka lat. Takze posiadam 7200.9 80Gb ktora posiada jeden talerz i okropnie wibruje , glowice slychac ( a przecierz powinna byc cichrza - jeden talerz , postep itp ) To poprostu producentom dyskow nie zalezy chyba na tym aby byly one ciche a nie dlatego ze nie da sie tak zrobic aby byly ciche - tylko pytanie dlaczego jest takie ich podejscie ? Czlowieku, blagam uzyj czasami jakiegos slownika :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Witam, Potrzebuje zakupic nowy dysk twardy. Obecny to Maxtor 80gb ATA. Mam go juz ponad 3 lata i jak narazie bezawaryjny, jednak 80gb przestalo mi juz wystarczac. Moja plytka to ASRock k7s8x, ktora nie obsluguje SATA I a tym bardziej jego nastepcy ;) Nie wiem czy jest sens bawic sie w siakies przejsciowki jesli kupie dysk SATA. Chyba wole kupic ATA i nie miec problemow. Czytalem na forum tez, ze sporo ludzi ma problemy z podlaczeniem dyskow sata i ata jednoczesnie. Wiec wybor padl na: Samsung SpinPoint P120 250 GB (ATA/133, 8MB cache) Mój kumpel ma ten dysk i jest z niego w 100% zadowolony, szybki, chłodny, cichy(od czasu do czasu, mówił że można usłyszeć hałas głowic). Co do samsungów na sata, czytałem że ich wadą jest miejsce w elektronice, które lubi się przepalać, z powodu tego złącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Tez mam tego Samsunga - ogolnie wszystko spoko, ale niestety lubi sobie wpasc w wibracje :? Musialem gabki podlozyc pod szyny, bo mi cala buda chodzila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Hitachi DeskStar T7K250 250 GB (SATA II, NCQ) mam go 2 tyg. w porównaniu do starego wd 120, niebo a ziemia ;)Czy dalej jest taki cichy? Zastanawiam sie nad kupnem tego wlasnie hdd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 (edytowane) hej Podpinam się pod temat o 250 żeby nie mnożyć bytów ;) Szukam odpowiedniej 320tki. Do tej pory służył mi samsung p80 160gb i jestem z niego bardzo zadowolony. Dysk przeżył 3lata pracy 24/7. Jest cichy (kiedy nie dotyka obudowy) i chłodny na tyle że nie wymaga chłodzenia. Szukam czegoś co zapewni mi podobny komfort, będzie większe i szybsze wymagania: Cisza i chłód, będzie stał na gąbce na dole obudowy. Zero idle noise (dużo złapie gąbka akustyczna, niemniej musi być cichutko), chłód aby ie wymagał w takich warunkach dodatkowego chłodzenia. W jego stronę będzie wiał fander wciągający powietrze do obudowy, samsung ma w tych warunkach ~32*c idle Szybkość - musi być czołówka i tyle, dobry dostęp, transfery jak ze snu hiehie ;-) SataII, ncq etc, pewnie i 16mb cache Wstępnie mam 4 kandydatów: Nowe hitachi t7k500 klik Nowy samsung p166 KLIK Wd aajs ? 320gb odpowiednik tego dysku -> klik 7200.10 ofkorz ;-) heh dwa dni i zero replay ? ;] Edytowane 11 Lutego 2007 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitbike Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 hej, chciałbym kupić dysk na IDE około 250 GB prosiłbym o polecenie jakiegoś z dostępnych we Wrocławiu :) z tych który byłby najcichszy i bardziej wydajny? http://proline.pl/shop.php?prodid=WD+WD2500JB http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250620A http://proline.pl/shop.php?prodid=SAM+250+8+SP2514N http://proline.pl/shop.php?prodid=SEAGATE+ST3250624A i dlaczego ten ostatni o podobnych parametrach jest tyle droższy?? Pozdrawiam i dzieki za każdą pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_91 Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 SAMSUNG 250GB ATA SP2514N czy jakies Seagate? czytałem rózne opinie... i juz nie wiem musi byc na ATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Mam Samsunga, dziala, nie halasuje nadmiernie, tyle, ze wprowadza mi cala bude w drgania :? Jesli chcesz kupowac ten dysk to zadbaj o porzadne mocowanie (srubki to absolutne minimum, szyny w systemach bezsrubkowych nie wystarcza bez dodatkowych modyfikacji). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Chciałbym wiedzieć czy WD2500AAJS to to samo co WD3200AAKS tylko ze zmniejszoną pojemnością i cache. Czy 250GB model Będzie tak samo szybki i cichy jak 320-stka? I czy w wypadku WD tak samo jak w seagate dodatkowe 8mb cache'u nic nie daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...