jacusix Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Chce zacząsć przygode z Linuxem ale zupełnie sie na tym nie znam i dlatego zwracam się z prośba o polecenie jakiegoś.Wiem że w sieci jest dostępne wiele rodzajów Linuxa. Niektóre nawet można zamówić bezpłatnie do domu. Linux jest darmowym oprogramowaniem więc (chyba) podawanie linków do nich nie jest sprzeczne z prawem...Więc proszę jednocześnie o lokalizację abym mógł go zassać... Najlepiej PL bo wiadomo...nowicjusz jestem :P Mile widziane screany i opisy. Z góry dzieki. Edytowane 9 Marca 2006 przez jacusix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Jeśli tak podchdzisz do sprawy to nie wróżę Ci nic dobrego z przygody z Linuxem. Na początek ściagnij jakiegoś Live CD, np: Knoppixa, Ubuntu, Suse. Edytowane 9 Marca 2006 przez WaWrzOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 proponuje Ci, abys sciagnal i ZAINSTALOWAL sobie Ubuntu5.10. Zadne livecd nei wchodza w gre. Powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lofix Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Linux z serii 2.6.x btw Szukaj, JakiLinux. Twoj wlasny i przemyslany wybor bedzie najlepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Linux z serii 2.6.x btw Szukaj, JakiLinux. Twoj wlasny i przemyslany wybor bedzie najlepszy Dokładnie. Zawsze najlepiej samemu wybrać ;). Imo (tylko imo :)) dobre na początek bedą: Mandriva 06 free lub nowe SuSE (10.0 chyba ;)). To są systemy z wmiare prostą obsługą. Oczywiście zeby w pełni zacząć z nich korzystać bedziesz musiał troche sie dowiedzieć :P. Szukaj porad na róźnych forach itp. Np dla mandrivy dobre (bo polskie ) jest to: forum mandrivy, Dla SuSE też jest dobre to forum. Radze też poszukać jakiś manuali ;) właśnie na tych forach. Przydaje sie też kilen IRC bo tam możesz na zywo pytać :). Sciągaj sobie mIRC stąd. Życze powodzenia :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ja tez bawie się teraz linuxem. Kiedyś miałem Mandrake 7 i był wypas, wszytko działało, ja sobie śmigałem po systemie w konsoli, mniej więcej wiedzialem o co chodzi i cieszyłem się z szybkiego i niezawodnego systemiku. Teraz jednak postanowaiłem zainstalowac Slackware 10 i ODRADZAM go początkującym !!! Ludzie ! Siedze juz 2 dni i dalej nie mam sieci, dzwięku a system wiesza się częsciej niż windows ;[ Jezeli chodzi o linuxa to moze i nadal jestem lamerem, ale skoro instaluje wifi na 10 sposobow opisanych na 10 roznych forach i nic nie chce zaskoczyc to mozna sie wnerwic... Jeszcze raz: odradzam Slackware, polecam Mandrake :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ja tez bawie się teraz linuxem. Kiedyś miałem Mandrake 7 i był wypas, wszytko działało, ja sobie śmigałem po systemie w konsoli, mniej więcej wiedzialem o co chodzi i cieszyłem się z szybkiego i niezawodnego systemiku. Teraz jednak postanowaiłem zainstalowac Slackware 10 i ODRADZAM go początkującym !!! Ludzie ! Siedze juz 2 dni i dalej nie mam sieci, dzwięku a system wiesza się częsciej niż windows ;[ Jezeli chodzi o linuxa to moze i nadal jestem lamerem, ale skoro instaluje wifi na 10 sposobow opisanych na 10 roznych forach i nic nie chce zaskoczyc to mozna sie wnerwic... Jeszcze raz: odradzam Slackware, polecam Mandrake :] Wiesza się? Bardziej środowisko graficzne niż system. :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rjarad Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 slackware jest dla zaawansowanych użytkowników linuksa, dla początkujących mandriva, suse lub ubuntu ( z tej trójki ja bym wybrał suse) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Dalem rade z tym slackiem :P Wlasnie na nim siedze i konfiguruje dalej. Mam juz dzwiek i siec, a system zachowuje sie jak narazie bardzo stabilnie. Problemem okazal sie ndiswrapper. Ktos kiedys dobrze powiedzial ze jak znasz redhata to znasz redhata, a jak znasz slackware to znasz linuxa. Ciezki system... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Co wy chcecie od tego slacka. Bardzo fajny i prosty w obsludze(jak się trochę poczyta) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kRZyCHu89 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 jacusix na początek polecam mandriva linux. system dośc prosty w obsłudze. z instalacją też nie powinieneś mieć problemów. nalepiej ściągnij sobie livecd i sam zobacz. nie musisz tego wtedy instalować. pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rjarad Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Co wy chcecie od tego slacka. Bardzo fajny i prosty w obsludze(jak się trochę poczyta) :)zgadzam się z tobą w 100%, ale chyba nie polecisz go instalować osobom które dopiero rozpoczynają przygodę z linuksem ( chodzi mi o przejście samego procesu instalacji nie o pracę w systemie ), niech najpierw zainstalują dystrybucję z łatwiejszym instalatorem ,gdy nabiorą wprawy sami przeniosą się do czegoś trudniejszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ja tam dałem rady ze Slackiem nie używajac wczesniej zadnego klikadła... :D Swietna postawa zaczynac od Slacka a nie isc na łatwizne. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...