Skocz do zawartości
jacusix

Linux...

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zacząsć przygode z Linuxem ale zupełnie sie na tym nie znam i dlatego zwracam się z prośba o polecenie jakiegoś.Wiem że w sieci jest dostępne wiele rodzajów Linuxa. Niektóre nawet można zamówić bezpłatnie do domu.

Linux jest darmowym oprogramowaniem więc (chyba) podawanie linków do nich nie jest sprzeczne z prawem...Więc proszę jednocześnie o lokalizację abym mógł go zassać... Najlepiej PL bo wiadomo...nowicjusz jestem :P Mile widziane screany i opisy. Z góry dzieki.

Edytowane przez jacusix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tak podchdzisz do sprawy to nie wróżę Ci nic dobrego z przygody z Linuxem. Na początek ściagnij jakiegoś Live CD, np: Knoppixa, Ubuntu, Suse.

Edytowane przez WaWrzOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linux z serii 2.6.x

btw Szukaj, JakiLinux. Twoj wlasny i przemyslany wybor bedzie najlepszy

Dokładnie. Zawsze najlepiej samemu wybrać ;). Imo (tylko imo :)) dobre na początek bedą: Mandriva 06 free lub nowe SuSE (10.0 chyba ;)). To są systemy z wmiare prostą obsługą. Oczywiście zeby w pełni zacząć z nich korzystać bedziesz musiał troche sie dowiedzieć :P. Szukaj porad na róźnych forach itp. Np dla mandrivy dobre (bo polskie ) jest to: forum mandrivy,

Dla SuSE też jest dobre to forum.

Radze też poszukać jakiś manuali ;) właśnie na tych forach. Przydaje sie też kilen IRC bo tam możesz na zywo pytać :). Sciągaj sobie mIRC stąd. Życze powodzenia :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bawie się teraz linuxem. Kiedyś miałem Mandrake 7 i był wypas, wszytko działało, ja sobie śmigałem po systemie w konsoli, mniej więcej wiedzialem o co chodzi i cieszyłem się z szybkiego i niezawodnego systemiku. Teraz jednak postanowaiłem zainstalowac Slackware 10 i ODRADZAM go początkującym !!! Ludzie ! Siedze juz 2 dni i dalej nie mam sieci, dzwięku a system wiesza się częsciej niż windows ;[ Jezeli chodzi o linuxa to moze i nadal jestem lamerem, ale skoro instaluje wifi na 10 sposobow opisanych na 10 roznych forach i nic nie chce zaskoczyc to mozna sie wnerwic...

Jeszcze raz: odradzam Slackware, polecam Mandrake :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bawie się teraz linuxem. Kiedyś miałem Mandrake 7 i był wypas, wszytko działało, ja sobie śmigałem po systemie w konsoli, mniej więcej wiedzialem o co chodzi i cieszyłem się z szybkiego i niezawodnego systemiku. Teraz jednak postanowaiłem zainstalowac Slackware 10 i ODRADZAM go początkującym !!! Ludzie ! Siedze juz 2 dni i dalej nie mam sieci, dzwięku a system wiesza się częsciej niż windows ;[ Jezeli chodzi o linuxa to moze i nadal jestem lamerem, ale skoro instaluje wifi na 10 sposobow opisanych na 10 roznych forach i nic nie chce zaskoczyc to mozna sie wnerwic...

Jeszcze raz: odradzam Slackware, polecam Mandrake :]

Wiesza się?

Bardziej środowisko graficzne niż system. :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalem rade z tym slackiem :P Wlasnie na nim siedze i konfiguruje dalej. Mam juz dzwiek i siec, a system zachowuje sie jak narazie bardzo stabilnie. Problemem okazal sie ndiswrapper. Ktos kiedys dobrze powiedzial ze jak znasz redhata to znasz redhata, a jak znasz slackware to znasz linuxa. Ciezki system...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jacusix na początek polecam mandriva linux. system dośc prosty w obsłudze. z instalacją też nie powinieneś mieć problemów. nalepiej ściągnij sobie livecd i sam zobacz. nie musisz tego wtedy instalować. pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy chcecie od tego slacka. Bardzo fajny i prosty w obsludze(jak się trochę poczyta) :)

zgadzam się z tobą w 100%, ale chyba nie polecisz go instalować osobom które dopiero rozpoczynają przygodę z linuksem ( chodzi mi o przejście samego procesu instalacji nie o pracę w systemie ), niech najpierw zainstalują dystrybucję z łatwiejszym instalatorem ,gdy nabiorą wprawy sami przeniosą się do czegoś trudniejszego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi