Skocz do zawartości
revok

Konfiguracja (do 4 Tauzenów).

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę rozejrzałem się na forum w celu znalezienia dla siebie odpowiedniej konfiguracji... Chyba wreszcie mi się to udało, proszę Was tylko o weryfikację, co bym miał pewność, że nie popełniłem śmiertelnej pomyłki. :rolleyes:

Aha mam też parę pytań, ale najsampierw...

1. Szoping:

Zasobność portfela - 96,618.15 DZD (Algierskie Dinary), czyli 4,250.00 ZŁ :blink:

Cel - gry, szpan, gry, o/c, szpan, gry... o/c B)

Karta graficzna - X1900XT (2099zł)

Procesor - AMD64 3200+ (Manchester) (600zł)

Płyta g(ł)ówna - DFI LanParty UT nF4 Ultra-D (520zł)

Zasilacz - Tagan 530W - U22 2Force (430zł)

Obudowa - TT Shark (530zł)

Suma: 4180zł

Reszta: 70zł (na browar) :blink:

Pozostałe komponenty mam: myszkin, mist-tastatur, monitor, ram, dysk i spalarka de-wu-de...

Co myślicie?

2. Follout the Tactics:

Projektuję sobie w mózgownicy też taką oto taktykę:

wpad na Allegro na aukcję takiego Pana :), który opyla całkiem szumne i godziwe procki, mianowicie:

- AMD 64 3700+ SanDiego 1MB SELEKCJA 2800 MHz @FX-57 (1 tauzend zł)

Wiadomo mi (źródło Tweak - a jakże... :wink: ), że na 3200+ Manchester można wyciągnąć niezłe osiągi... cały pic polega jednak na tym, że taki 3700+ ma L2 cache = 1mb... dużo (w grach) to daje? Opłaca się dorzucać aż 400zł na dodatkowe 512mb cache? Co Wy byście zrobili?

3. Me so impatient:

X1900XT w Europie chodzi po średnio £360... czyli około 2000zł... u nas widziałem najtańszego X1900XT (nie mówie o Allegro!) za 2099zł. Według newsa Bryndka z Tweak.pl (linking) cena X1900XT ma być równa 479 dolców = 1,564 zł ... zatem pewnie 1700zł... Pytanie: KTO W TO WIERZY?! ... Bo ja chyba nie bardzo! B) Jest sens czekać na "wielką obniżkę cen"?

4. Revok behind the sun: Laboratorium diabła.

Kontempluję również zakup pamięci od takiego Pana na Allegro :) - G.Skill PC4000HZ 500MHz 2x1GB... Stąd rodzi się pytanie, co się stanie, jak dokonam symbiozy tych pamięci z moimi dotychczasowymi - 2x512 Mushkin PC3200 lvl2 (BH-5)?

Googlałem takim pytaniem to tu, to tam... i jest ten problem przedstawiony nikczemnie pobieżnie (jakaś ekipa stwierdziła, po długich bezsensownych deliberacjach, że w sumie nie wie co się stanie) :wink: ...

1). albo jest to nonsens i tylko ja jestem taki debil, że se tak kombinuję... i właśnie robię z siebie wieśniaka... <_<

2). nikt na to nie wpadł :blink:

3). jak se ktoś tak zrobi... to mu komp wybucha w twarz i zabija - delikwenta, który tym samym nie ma możliwości ostrzec nas przed skutkami takiego czynu, albowiem w piekle/czyśćcu/niebie nie ma netu. :huh:

Zamierzam wyciągać z gier jak najwięcej i to właśnie pod tym kątem (3Dsmarki) bym mierzył wydajność... więc jak to widzicie:

- mieć 3gb i kiepskie tajmingi (i być może, nie wiem... zaburzone działanie)

- mieć 2gb i dobre tajmingi i wszystko kul na maksa

?

A może zlewać to i radeonować się tym co mam?

Szkoda, że nie ma testu Mushek na Tweaku - ciekaw jestem, jak to funguje (może sam kiedyś taki teścior tutaj zapodam :rolleyes: )...

5. Dygresyja.

Chcę zminimalizować ew. straty... Dlatego jestem ciekaw, gdzie Wy kupujecie sprzęt? Czy zawierzacie swoje uzbierane tysiące na wielki upgrade, sklepom internetowym, bo łatwo i duży wybór? A może aukcjom (Allegro), bo tanio i unikatowy sprzęt można znaleźć? Czy może wolicie spojrzeć sprzedawcy w oczy/oko i wymusić na nim niewolnicze posłuszeństwo?

Za czas poświęcony na czytanie i... odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

P.S.

Jednocześnie witam zacne Forum. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze poczekaj az wyjdzie GeForce 7900GTX. Moze bedzie szybszy lub spowoduje obnizke cen radków.

400zł za + 512kB cache to bylby wielki blad. > Nie oplaca sie :D

2GB RAM'u starczy ci na pewno wiec lepiej zainwestowac w dobre 2GB niz 3GB jakiegos shitu.

Gdzie kupować ? Tu:

Proline

Apollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej gorszy proc i wiecej dodatków nie wiem ja bym wzioł napewno inną karte dzwiękową bo ta z dfi jest do pupy

wzioł bym zamias tego radka jakiegoś 7800GT i kupił za 500zł WC jeśli lubisz O/C

a proca to jakiegoś selekta albo opa z przewgą na selekta np. 3000+ 2.7-2.8 przy 1.45v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej gorszy proc i wiecej dodatków nie wiem ja bym wzioł napewno inną karte dzwiękową bo ta z dfi jest do pupy

wzioł bym zamias tego radka jakiegoś 7800GT i kupił za 500zł WC jeśli lubisz O/C

a proca to jakiegoś selekta albo opa z przewgą na selekta np. 3000+ 2.7-2.8 przy 1.45v

Szkoda 500zł na WC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze poczekaj az wyjdzie GeForce 7900GTX. Moze bedzie szybszy lub spowoduje obnizke cen radków.

400zł za + 512kB cache to bylby wielki blad. > Nie oplaca sie :D

2GB RAM'u starczy ci na pewno wiec lepiej zainwestowac w dobre 2GB niz 3GB jakiegos shitu.

Gdzie kupować ? Tu:

Proline

Apollo

Gdzieś przeczytałem, że nowy Windows ma być "optymalizowany pod platformę graficzną firmy ATI"... brzmi to z deczka nonsensownie :wink: ... ale zasiało to w mym mózgu pestkę niepewności... :huh:

Co o tym sądzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda 500zł na WC.

tylko że chłodzenie proc np. nina fender wychodzi około 200 + do takiej grafy ze 100zł trzeba by było wydać + jeszcze NB a WC da sie złożyć b. wydajne w tej cenie

a co do tego win. nie przejmuj sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie uważasz, że X1900XT jest bardziej przyszłościowy? Pixel Shader, który wg prognoz (+3dsmark06) ma stanowić przecież wyznacznik dla gier na 2006/2007 rok, wynosi w X1900 48 jednostek, jest znacznie lepszym posunięciem niż parcie w stronę potoków w gf7800... nie wiem... testy pokazują, że za te 400 zł dopłaty w karcie graficznej mam 20-30% więcej FPS'ów w grach. 7800 to krok w tył - już szybciej 7900...

Procek rzeczywiście trochę słabawy... że też nic nie ma naprawdę dobrego po ludzkiej cenie - rok już ta farsa trwa... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie uważasz, że X1900XT jest bardziej przyszłościowy? Pixel Shader, który wg prognoz (+3dsmark06) ma stanowić przecież wyznacznik dla gier na 2006/2007 rok, wynosi w X1900 48 jednostek, jest znacznie lepszym posunięciem niż parcie w stronę potoków w gf7800... nie wiem... testy pokazują, że za te 400 zł dopłaty w karcie graficznej mam 20-30% więcej FPS'ów w grach. 7800 to krok w tył - już szybciej 7900...

Procek rzeczywiście trochę słabawy... że też nic nie ma naprawdę dobrego po ludzkiej cenie - rok już ta farsa trwa... :mur:

no OK ale ja przynajmniej osbiście wole iść z zasadą że kupie coś kiedy bedzie mi potrzebne a nie bede sie przejmował że za miesiąc wyjdzie nowa karta

wsumie sie zastanów w jakiej rozdzielczości grasz najcześciej i jaki masz monitor bo gra na monitorku 15 cali na 1600x1200 mija sie z celem bo nic nie bedziesz widział

jak grasz w 1024x768 to gf 7800 GT jest wystarczający

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no OK ale ja przynajmniej osbiście wole iść z zasadą że kupie coś kiedy bedzie mi potrzebne a nie bede sie przejmował że za miesiąc wyjdzie nowa karta

wsumie sie zastanów w jakiej rozdzielczości grasz najcześciej i jaki masz monitor bo gra na monitorku 15 cali na 1600x1200 mija sie z celem bo nic nie bedziesz widział

jak grasz w 1024x768 to gf 7800 GT jest wystarczający

Racja... graaaaaa....łbym :D w rozdzielczości 1600x1200, bo na taką mi pozwala monitor + z tyloma filtrami nawcykiwanymi, że nawet moje okulary tyle nie mają... :blink:

Twoja zasada zawiera taki minus, że co pół roku wymieniasz sprzęt... ja chcę zrobić to raz a dobrze... a jak akcje pójdą mi w górę to za pół roku zadziałam, jak kapryśny bahor... i może kupię sobie drugą grafę X1900XT do crossfire'a... tutaj rodzi się kolejne pytanie:

- czy sugerowana DFI pozwala mi na crossfire? Bo widziałem, że ostatnio do sprzedaży trafiła nowa płyta DFI LanParty UT RDX200 CF-DR... nie wiem co o tym myśleć...

Aha widzę, że dużo osób sugeruje mi Opterona... co ma Opteron czego 3200+ nie ma? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha widzę, że dużo osób sugeruje mi Opterona... co ma Opteron czego 3200+ nie ma? :huh:

Dwa razy więcej cache :wink: I jak sie trafi na fajnego procka :rolleyes: to za 800zł można mieć FX'a :wink: Ja też za opkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja... graaaaaa....łbym :D w rozdzielczości 1600x1200, bo na taką mi pozwala monitor + z tyloma filtrami nawcykiwanymi, że nawet moje okulary tyle nie mają... :blink:

1Twoja zasada zawiera taki minus, że co pół roku wymieniasz sprzęt...

2. ja chcę zrobić to raz a dobrze... a jak akcje pójdą mi w górę to za pół roku zadziałam, jak kapryśny bahor... i może kupię sobie drugą grafę X1900XT do crossfire'a... tutaj rodzi się kolejne pytanie:

3.- czy sugerowana DFI pozwala mi na crossfire? Bo widziałem, że ostatnio do sprzedaży trafiła nowa płyta DFI LanParty UT RDX200 CF-DR... nie wiem co o tym myśleć...

1. fakt

2. nie da sie zrobić raz a dobrze nowy sprzet wychodzi praktycznie codzienie

3. nie musisz mieć wersje z crosfire ale one kosztują koło 800 zeta

4. opek ma dwa jajka i 1mb cache

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Opek 144 ma jedno jajko a 165 ma dwa :wink: tak dla sprostowania :)

Opteron 165 (Toledo):

1. L2=2mb przydaje się do wielowątkowych programów... na gry nie ma wpływu.

2. Dwa rdzenie obniżają jego skuteczność w podkręcaniu.

3. Mushkin nie wyciśnie więcej (chyba) jak 250FSB, co przy mnożniku Opka - x9 da mi kiepskie osiągi (<>2.2)

Alternatywa.

X2 3800+ Manchester:

1. Mnożnik 10x (większe pole do popisu dla o/c z Mushkinami)

2. L2=1mb ("Z obserwacji wyników naszych (THG) testów wynika, ze podkręcenie bazowej częstotliwości taktowania zegara o 200 MHz daje lepsze wyniki niż dodanie większej ilości pamięci podręcznej L2.")

3. Jądra Manchester mniej się nagrzewają (?)

Ceny podobne.

De facto nie wyczytałem jaką mają te procki temperaturę jako default, a tym bardziej po o/c. Czy cooler (nawet najlepszy) da temu radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję Pentagram 120 Cu+. WC odpada (koszta).

Ja zamiast tego chlodzenia bralbym AC Freezer 64Pro lub ninja+Fender jak masz wiecej kasy :wink:

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Planuję Pentagram 120 Cu+. WC odpada (koszta).

to lepiej zamiast tego lipnego pentagrama kup nine albo freezera 64 - dlaczego? wszykie testy pokazują że freezer który jest tańszy jest sporo lepszy od 120Cu a nina + fender jest bezkonkurencyjna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to lepiej zamiast tego lipnego pentagrama kup nine albo freezera 64 - dlaczego? wszykie testy pokazują że freezer który jest tańszy jest sporo lepszy od 120Cu a nina + fender jest bezkonkurencyjna

Rozumiem, że chodzi o Scythe Ninja (linking)? A to ciekawe - piszą, że pasywnie nawet wyrabia... Z tym, że wygląda na ogromy (wysoki) - nie będzie prowokować kolizji z obudową i moimi nerwami?

Anyway... consensus: :wink:

Karta graficzna - X1900XT (waitin'4price)

Procesor - Opteron 144 Selekcja (800zł)

Płyta g(ł)ówna - DFI LanParty UT RDX200 CF-DR (750zł)

Chłodzenie - Scythe Ninja (Fender) (180zł)

Koszt: 4500zł (jak dobrze pójdzie)

P.S.

Procek kupiłbym tutaj: linking

P.S.2

Dziękuję Wam za czas i wyrozumiałość (special THX for Maciag & KAMILcom)... aczkolwiek temat wciąż otwarty (ostatnią część (grafe) zamawiam najpóźniej w poniedziałek za dwa tygodnie).

P.S.3

Dalej nie wiem, co lepsze dla gier: 2x512 + 2x1024 czy może po prostu 2x1024... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś przeczytałem, że nowy Windows ma być "optymalizowany pod platformę graficzną firmy ATI"... brzmi to z deczka nonsensownie icon_wink3.gif ... ale zasiało to w mym mózgu pestkę niepewności... huh.gif

Co o tym sądzisz?

Sądze, ze to bzdura. Nie należy się tym przejmować.

IMO Crossfire / SLI się nie opłaca.

G.Skill PC4000HZ 500MHz 2x1GB - a takie? icon_biggrin3.gif

Super pamieci - lepsze od Patriotow KH, ale i drozsze. Masz kase, to bierz :D

Edytowane przez Gwynbleidd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO Crossfire / SLI się nie opłaca.

Hmmm... czy ja wiem - do końca roku x1900xt będzie dużo tańszy (pytanie JAK dużo...). Brak w mocy (40-50%) wypełnię crossfire'em - na allegro na pewno znajdę tanio.

Chociaż masz też dużo racji - za rok można opchnąć (na Allegro :D) X1900XT i dodać ten tysiak (przeznaczony na crossfire) do karty nowej generacji - wzrost wydajności może nawet większy...

+ 2xX1900XT ponoć nieźle się nagrzewają hmmm... ciekawe, czy można kupić jakieś wydajne chłodzenie na tą kartę - bo te załączone jest już i tak całkiem niezłe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz SLI ani CrossFire bo to sensu nie ma lepiej jedną grafe potem sprzedaż i kupisz jedną lepszą, która będzie bardziej wydajna.

Edytowane przez Maciag

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna - X1900XT (waitin'4price)

Procesor - Opteron 144 Selekcja (800zł)

Płyta g(ł)ówna - DFI LanParty UT RDX200 CF-DR (750zł)

Chłodzenie - Scythe Ninja (Fender) (180zł)

Koszt: 4500zł (jak dobrze pójdzie)

P.S.3

Dalej nie wiem, co lepsze dla gier: 2x512 + 2x1024 czy może po prostu 2x1024... :)

kupuj 2x1024 bo dfi ma problemy a właściwie proce mają problmy z 4x512 i sie gorzej kreci kiedy jest wiecej kości

karta ok tylko kup jakiegoś dobrego producenta np. ASUS

dfi bierz zwykłą ultra-D jak bedziesz chciał sli to poczytaj faqu na pierwszej stronie. żeby uprzedzić pytania kiedy zrobisz moda na sli nie stracisz gwary jak użyjesz lakieru co przewodzi prąd, który później zmażesz. niestety nie ma tak z crosfire ale i tak sie nie opłaca

zasilacz wystarczy 480W i nie bierz seri u22 tylko U01 !!!

obudowa według gustu ale ja bym radził kupić BIG TOWERA ! chieftecka np. za 300zł bo tt ma mierną jakość (wyglonda ładnie tylko na zdjeciach) dużo osób sie ogólnie skarzy

chłodzenie ok fender kosztuje dodatkowe 40zł (to jest wentylator :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

karta ok tylko kup jakiegoś dobrego producenta np. ASUS

Szczerze to myślałem o Sapphire - w wersji OEM - bo po co mi ten cały szajs kosztujący dodatkowe 200-300zł? A Asus za 2,500zł? To chyba lepiej już dorzucić te 100zł na X1900XTX? :)

dfi bierz zwykłą ultra-D jak bedziesz chciał sli to poczytaj faqu na pierwszej stronie. żeby uprzedzić pytania kiedy zrobisz moda na sli nie stracisz gwary jak użyjesz lakieru co przewodzi prąd, który później zmażesz. niestety nie ma tak z crosfire ale i tak sie nie opłaca

Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do wersji solo... lepsza temp, energia i mobo tańsza.

zasilacz wystarczy 480W i nie bierz seri u22 tylko U01 !!!

Pomiędzy 480W a 530W jest tak mała różnica cenowa, że w sumie mogę dać te 40/50zł więcej za znacznie lepszy zasilacz... w myśl: "na zasilaczach się nie oszczędza!!! muahahahaha!" :blink:

Hmmm... U22 posiada jakiś defekt? Btw nie ma Tagana 520W U01. :( Jest tylko wersja U22 i U15... To może jakiś zupełnie inny zasilacz, a też wypasiony i... czarny? :wink:

obudowa według gustu ale ja bym radził kupić BIG TOWERA ! chieftecka np. za 300zł bo tt ma mierną jakość (wyglonda ładnie tylko na zdjeciach) dużo osób sie ogólnie skarzy

Ta, od gustu... bo widzisz - komputer to zdeczka trochę jak z kobietą... :wink: Ja większość życia spędziłem przy komputerku... która chociaż zawsze miała piękne wnętrze (niech mnie sześciany biją! DBAŁEM O TO! :blink: )... to na zewnątrz wyglądała jak Grizelda TG480Kilo-Wat :lol2: KONIEC Z TYM! :angry: Zapragnąłem mieć piękną obudowę, którą wszyscy będą mi zazdrościli, i której nie będę się wstydził na żadnej imprezie, czy stojąc obok niej co tydzień na mszy w kościele. B)

Wracając na księżyc... obudowa musi być miditower - padło na Shark, bo ją jakiś serwis kiedyś pozytywnie ocenił, a i na żywca miałem okazję zczaić - i była to miłość od pierwszego looknięcia... :blink:

chłodzenie ok fender kosztuje dodatkowe 40zł (to jest wentylator :))

Badałem w necie, czy nie ma wersji Scythe Ninja bez PLUS (bez wiatraka - szitowego), ale za to ztaniowany. Nie ma. :mur: Więc wyjdzie mi coś pod 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz polecam seasonik 500W naprawde bardzo cichy i stabilny

ninje kupisz na allegro z plusem za 180 (razem z wysyłką :) )

Płyte moge polecić epoxa 9npa jaki wybierz sam :) poczytaj ma naprawde nie gorsze parametry niż podstawowa dfi

Pozdrawiam

Janosik

PS

Co do pamięci to teraz chyba wystarczy 2*512 no chyba jesteś strasznym maniakiem grania to casami przyda sie 2*1G. Kiedyś była wyrażna róznica jak pod xp wrzucało się 512 zamiast 256 natomiast zmiana z 1G na 2 jest słabo zauważalna ja bym wolał kupić coś super ale 1G polecam zobaczyc sobie takie porównanie:

http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1846&page=6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi