Krootki Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Mam pytanie do posiadaczy nowego Athlonka. Na jakim maxymalnym mnożniku chodzi wam ten procek przy FSB 166MHz??? Cholera, mi nie chce wstawać na więcej niż 10x. Raz uruchomił się elegancko 10,5x169 - chodził bardzo stabilnie, 3D Mark, PC Mark itd. ale jak zrobiłem 'Uruchom ponownie' to się nie podniósł. Wszystko się niby włącza, ale brak postu. Mam maxymalnie dla mojej płyty podniesione Vcore, chłodzenie dobre (Coolermaster HHC-L01 Silent). Myślałem, że może nie wyrabia zasilacz (jakiś Feel 300W) i podłączyłem wszystkie wentylatory, CD-ROM i HDD do zasilacza AT, ale nie było żadnej różnicy. A tak w ogóle to przy 10x175 po restarcie nie podnosi się grafika (GF MX2), musze wyłączać całkiem kompa i restartować i jest ok. Pełna stabilność, temperatury ok, tylko po restarcie pada. Ciekawe czy jak zmienie na Radka 9500Pro to się to zmieni. A może trafiłem na słabszy model 1700Xp+??? Aha, jeszcze jedno pytanko. Czym czyścić różnego rodzaju kleje na rdzeniach, chipsetach itd.??? Kiedyś oderwałem wiatrak z Radka 8500, zobaczyłem tam nalane na środek jakieś cholerstwo twarde i czyszcząc to... uszkodziłem rdzeń :oops: ... Hehe, wiem wiem - trzeba mieć "zdolności" ale ja tak mam, że najczęściej uczę się na błędach :) choć czasem drogich :cry: Pozdrawiam, Krootki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Grajek Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Witam widze że masz ten sam problem co ja!! . Mi proc aktualnie chodzi na 172x10,5 -1806 przy napięciu to 5% . I tak samo niechcial wstawać po restarcie nawt jak miałem FSB 166x10,5 , ale u mnie to nie wina CPU tylko pamięci mam te kaszaniaste Elixiry 266 nie pomagało podnoszenie napięcia na DIMM , za to pomogło przełączenie czasu dostępu z 2,5 na 3 i teraz sprzęcik tryga jak trzeba!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 Aha, jeszcze jedno pytanko. Czym czyścić różnego rodzaju kleje na rdzeniach, chipsetach itd.??? Kiedyś oderwałem wiatrak z Radka 8500, zobaczyłem tam nalane na środek jakieś cholerstwo twarde i czyszcząc to... uszkodziłem rdzeń :oops: ... Hehe, wiem wiem - trzeba mieć "zdolności" ale ja tak mam, że najczęściej uczę się na błędach :) choć czasem drogich :cry: Pozdrawiam, Krootki Tam purchawa na M-K mowil ze pasta do zebow albo ktos inny paliwem na wate ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> bodajze... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 A nie Wiecie może jakie max bezpieczne napięcie dla tego procka bo mój hula na 1,7V i myslę czy nie puscic go na 1,8-1,9 wtedy bym go zakręcił na 2200+ lekko. A co do uruchamiania kompa to mam podobne zjawisko tyle, że u mnie restart kompa przebiega bezproblemowo natomiast ja wyłączę kompa z poziomu systemu to już nie odpala nawet monitor i muszę go na ułamek sekundy wyłączyć z zasilania. Po odłączeniu uruchamia się normalnie. Najlepsza recepta na czyszczenie rdzenia z tłustych past to tylko szczoteczka do zębów i płyn do mycia naczyń. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 ja zpodaje od miecha 1.86V i chodzi co do nie wstawania - to chyba wina biosu płyty - mam podobne objawy - ale jak przestawię na 166 potem w bios i ustawię 195 to po restarcie wstajeja zpodaje od miecha 1.86V i chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 10.5x166. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 12,5x140 2100+ czasami 2200+ wyzej nie proboje bo nie mam jak (SDR :P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 10.5x166. Jesli smigasz na takich ustawieniach to zmien sobie podpis - to juz jest 2100+ :wink: .Tak dla kwestii formalnej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Mój wstaje normalnie na 11X166 przy napięciu +5% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Mój wstaje normalnie na 11X166 przy napięciu +5% A te niby 2GHz z podpisu to jakim cudem ?? (jakie fsb i mnoznik ??) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 dobra juz sie doczytalem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Cholera, chyba jak będę składał kompa to mu wsadzę swoją płytę :) a kupię sobie Epoxa... zobaczymy Najlepsza recepta na czyszczenie rdzenia z tłustych past to tylko szczoteczka do zębów i płyn do mycia naczyń. Tak, ale mi bardziej chodzilo o coś co wygląda jak wylane pół tubki "Kropelki"... Jak zdjąłem radiator z Radka 8500(Oryginał ATI) to się załamałem... Przyklejony jakimś klejem, wylanym tak na ok.50% powierzchni rdzenia, grubość ok. PÓŁ MM (!!!) a reszta rdzenia tak jakby nie chłodzona... No i czyszcząc to (ciągle mi się karta grzała i wieszała kompa) uszodziłem rdzeń, bo robiłem to na chama :oops: A teraz kupuję Radka 9500Pro i BYĆ MOŻE będę zmieniał radiator i jak będzie to samo to nie chcę zepsuć drugiej karty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 witam karte do lodówki(zamrażalnik) na noc temp na max (rodzina cie zabije ale co tam dla sprawy warto :lol: ) to g... robi się wtedy kruche i można łatwo (no powiedzmy :wink: ) usunąć, miałem tak samo tyle że przedtem miałem gf2 i radiator wisiał na jakimś glucie prawie w powietrzu co ja się namęczyłem zanim jakiś magik w sieci opisał metode na lodówke :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Grajek Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Sory że taki off-topic ale nie chce zakładać kolejnego tematu typu Gigabyte 7va i Antek XP T-Bred mam pewien mały problem aktualnie procek chodzi mi jako XP2200+ czyli 10,5x172Mhz jednak BIOS za chama nie pokazuje AMD XP 2200+ tylko AMD XP 1806Mhz może wie ktoś jak to zmienić bo troche mnie to denerwuje probowałem już 3 biosów f4,f5,f8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Sory że taki off-topic ale nie chce zakładać kolejnego tematu typu Gigabyte 7va i Antek XP T-Bred mam pewien mały problem aktualnie procek chodzi mi jako XP2200+ czyli 10,5x172Mhz jednak BIOS za chama nie pokazuje AMD XP 2200+ tylko AMD XP 1806Mhz może wie ktoś jak to zmienić bo troche mnie to denerwuje probowałem już 3 biosów f4,f5,f8. mam dokładnie ten sam problem co ty tylko że na vaxp, i wkurza mnie to bo winda i 3d mark widzą proca jako zwykłego antka, mam wgrany najnowszy bios F9 i w tej chwili powinen być xp2200 a tu widzę jakieś 1837 MHz, krew zalewa człowieka :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A nie Wiecie może jakie max bezpieczne napięcie dla tego procka bo mój hula na 1,7V i myslę czy nie puscic go na 1,8-1,9 wtedy bym go zakręcił na 2200+ lekko. A co do uruchamiania kompa to mam podobne zjawisko tyle, że u mnie restart kompa przebiega bezproblemowo natomiast ja wyłączę kompa z poziomu systemu to już nie odpala nawet monitor i muszę go na ułamek sekundy wyłączyć z zasilania. Po odłączeniu uruchamia się normalnie. Najlepsza recepta na czyszczenie rdzenia z tłustych past to tylko szczoteczka do zębów i płyn do mycia naczyń. Pozdro maksymalne jakie proc jest w stanie udzwignac to 2,1v (wyzej nie polecam!)ale musisz miec naprawde dobre chlodzenie, wydajne wc badz cos lepszego pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Sory że taki off-topic ale nie chce zakładać kolejnego tematu typu Gigabyte 7va i Antek XP T-Bred mam pewien mały problem aktualnie procek chodzi mi jako XP2200+ czyli 10,5x172Mhz jednak BIOS za chama nie pokazuje AMD XP 2200+ tylko AMD XP 1806Mhz może wie ktoś jak to zmienić bo troche mnie to denerwuje probowałem już 3 biosów f4,f5,f8. No to jesteśmy w klubie :) .Wcześniej jak ustawiałem go na 1700 mhz to raz bios go widział jaki 1700 mhz a raz 2000+.To zależało od humoru :) .Miałem to na biosach f5, f8, f9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Z tego co zauważyłem to bios rozpoznaje nazwę Athlona jak masz mnożnik 12,5 i kręcisz FSB 133-... A jak niższy mnożnik i FSB 166-... to wyświetla MHz. I w sumie to... raczej prawidłowo... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Z tego co zauważyłem to bios rozpoznaje nazwę Athlona jak masz mnożnik 12,5 i kręcisz FSB 133-... A jak niższy mnożnik i FSB 166-... to wyświetla MHz. I w sumie to... raczej prawidłowo... ;) Nie dokońca - zobacz linka w podpisie - szyna 195 i rozpoznał XP2400+ :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Z tego co zauważyłem to bios rozpoznaje nazwę Athlona jak masz mnożnik 12,5 i kręcisz FSB 133-... A jak niższy mnożnik i FSB 166-... to wyświetla MHz. I w sumie to... raczej prawidłowo... ;) Nie dokońca - zobacz linka w podpisie - szyna 195 i rozpoznał XP2400+ :?: No to jesteś ewenementem bo u mnie są same MHz zamiast XXXX+ co ciekawe jak ustawiełem 12,5x133 = xp 2000 to w windzie widzi np xp 2000+ 1,85GHz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 :D U mnie Antek chodzi 10,5 x 166 MHz na napięciu 1,6V bez problemu :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 :D U mnie Antek chodzi 10,5 x 166 MHz na napięciu 1,6V bez problemu :P i ile masz 3dmarkow???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erdik Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 JA DOSTALEM WYNIK 9X191FSB TO JEST MAX ILE MOZNA OSIAGNAC WYZSZY MNOZNIK I FSB PRZEJAWIA MOMENTU NIE STABILNOSC A TO MNIE JUZ NIE UNTERESUJE ALE WRACAJAC TO JAK USTAWIE FSB POWYZEJ 191 TO MAM JAK NA CHOINCE MULTUM KOLOROW W BIOSIE MUSZE ZROBIC FOTKE NIEZLE TO WYGLADA POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 dzis wymieniłem aiuge (0.13) na antka 1700 ale na B0(jadro B) od razu wstał na 10x180 potem 10,5x180 (przy vcore 1.65) i zaraz bawie sie dalej na poprzednim był problem z 9x166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 11x166 na razie i na napieciu 1,75(max plyty). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amoniak Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Mam pytanie do posiadaczy nowego Athlonka. Na jakim maxymalnym mnożniku chodzi wam ten procek przy FSB 166MHz??? Cholera, mi nie chce wstawać na więcej niż 10x. Raz uruchomił się elegancko 10,5x169 - chodził bardzo stabilnie, 3D Mark, PC Mark itd. ale jak zrobiłem 'Uruchom ponownie' to się nie podniósł. Wszystko się niby włącza, ale brak postu. Mam maxymalnie dla mojej płyty podniesione Vcore, chłodzenie dobre (Coolermaster HHC-L01 Silent). Myślałem, że może nie wyrabia zasilacz (jakiś Feel 300W) i podłączyłem wszystkie wentylatory, CD-ROM i HDD do zasilacza AT, ale nie było żadnej różnicy. A tak w ogóle to przy 10x175 po restarcie nie podnosi się grafika (GF MX2), musze wyłączać całkiem kompa i restartować i jest ok. Pełna stabilność, temperatury ok, tylko po restarcie pada. Ciekawe czy jak zmienie na Radka 9500Pro to się to zmieni. A może trafiłem na słabszy model 1700Xp+??? Aha, jeszcze jedno pytanko. Czym czyścić różnego rodzaju kleje na rdzeniach, chipsetach itd.??? Kiedyś oderwałem wiatrak z Radka 8500, zobaczyłem tam nalane na środek jakieś cholerstwo twarde i czyszcząc to... uszkodziłem rdzeń :oops: ... Hehe, wiem wiem - trzeba mieć "zdolności" ale ja tak mam, że najczęściej uczę się na błędach :) choć czasem drogich :cry: Pozdrawiam, Krootki Mój stary ATHLONEK Palonimo 18um seria AGOIA na fsb 166 stabilnie chodzi przy mnożniku 11 (mnożnik zablokowany) maxymalne stabilne fsb jakie uzyskałem to 173 cobacz mój CONFIG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 :D U mnie Antek chodzi 10,5 x 166 MHz na napięciu 1,6V bez problemu :P i ile masz 3dmarkow???? Nie wiem nie bawię się tym programem, poza tym mam słabą grafikę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 dzis wymieniłem aiuge (0.13) na antka 1700 ale na B0(jadro B) od razu wstał na 10x180 potem 10,5x180 (przy vcore 1.65) i zaraz bawie sie dalej na poprzednim był problem z 9x166 Gdzie kupiłeś takie cudo ? :o Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 na giełdzie w k-cach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...