ts_Alpin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Witam.Niedawno zakupiłem notebooka i poza domem zdarza mi się kożystać z internetu rówież u znajomych.U każdego z nich muszę mieć inaczej skonfigurowane połączenie sieciowe(w sumie tylko IP ,maska oraz brama).Czy istnieje sposób by utworzyć sobie kilka takich połączeń i w zalezności od potrzeby takie też uruchamiać?Zdaje mi sie ze w win98 była taka możliwosc a w XP Pro?? Pozdrawiam i czekam na szyka odpowiedź. ts_Alpin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotraspoz Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Profile sprzętowe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) konfiguracja alternatywna we wlasciwosciach protokolu TCP/IP Edytowane 9 Marca 2006 przez avecezary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ts_Alpin Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 konfiguracja alternatywna we wlasciwosciach protokolu TCP/IP Konfiguracja alteratywna nawet zdaje egzamin tylko że większość czasu siedzę w domu ( stosowne IP,brama,maska,DNS) a tymczasem włączając konfiguracje alternatywną muszę ustawić aby IP i DNS uzyskał automatycznie a jako alternatywny wpisać mu te moje domowe ustawienia. Ustawiając tak,system najpierw określa IP automatycznie a dopiero potem jak nie może się połączyć sprawdza IP zadane w kofiguracji alternatywnej--Powoduje to że włączając kompa w domu dosyć długo czasu czekam aż się połączy. Dosyć nieskładnie opisałem mój problem ale może ktoś mnie zrozumie.Mam prośbę w związku z tym o wytłumaczenie w jaki sposób mogę wykozystać profle sprzętowe.Na googlach jest niewiele.Na stronie microsoftu piszą co prawda cos nie cos ale to wszystko mało. W jaki sposób mogę edytować ustawienia połączenia sieciowego by zmiana nie została wprowadzona we wszystkich profilach-bo tak mi się dzieje. (Stworzyłem nowy profil,zalogowałem się do systemu wykozystując ten profil,zmienilem co tam chcialem w polaczeniach sieciowych,zrestartowałem kompa wlaczajac tym razem drugi profil i ku mojemu zdziwieniu tu takze zauwazylem zmiany) Pozdrawiam i prosze o wyrozumiałość.ts_Alpin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 profile sprzetowe jak nazwa wskazuje moga tobie pomoc tylko we wlaczaniu albo wylaczaniu sprzeciorka ktory masz w "puszce" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotraspoz Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 profile sprzetowe jak nazwa wskazuje moga tobie pomoc tylko we wlaczaniu albo wylaczaniu sprzeciorka ktory masz w "puszce" Pomyliłem sie :cry: kolega Avecezary ma racje :) Sorka za zamęt :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Hmm..a w rejestrze to gdzieś nie jest czsami zapisane? Scalał byś takiego xxx.reg i po kłopocie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ts_Alpin Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Hmm..a w rejestrze to gdzieś nie jest czsami zapisane? Scalał byś takiego xxx.reg i po kłopocie Kurcze no i co?Nie ma na to sposobu jakiegoś?Przydało by sie jak *olera.Pokombinujcie coś.Rozmyślam już któryś dzień nad tym i nic.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
securite Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 @ts_Alpin spytaj na tym forum http://forum.centrumxp.pl/ chłopaki znają się tam na rzeczy Znalazłem coprawda klucze w rejestrze,ale wpisów z zapisanymi właściwościami połączenia jest dużo i nie chcę cię w błąd wprowadzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ts_Alpin Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Napisałem na forum centrumXP.Może chłopaki coś wykombinują.Oto link do tego wątku.Możecie sobie śledzic dyskusje.pozdrawiam Wątek na forum CentrumXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotraspoz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Naszukałem się :angry: ale znalazłem ! Po kolei krok po kroku 1. Nazwij jakos polaczenie sieciowe w karcie (jakos przyjaznie a nie „ polaczenie 1” np. test) 2. Wejdz do katalogu Windows i utworz tam katalog "ipconf" (w tym katalogu stworzysz sobie pliki.txt) -w każdym pliku wpisujesz takie polecenie o jakich parametrach chcesz: „ netsh interface ip set address name="TEST" source=static addr=10.1.1.99 mask=255.0.0.0 gateway=none zapisujesz zmiany ! 3. Zmieniasz rozserzenie pliku z txt na bat (wyslij se skrót na pulpit) 4. Klikasz na skrót i automatycznie wszystkie wpisy powinny się pozmieniać :lol: Jak ci się wszystko zmieni (uda) :lol: to wracasz do starych ustawien tym poleceniem netsh interface ip set address name="test" source=dhcp Rozwiązanie Przetestowane i działa B) Więcej info w helpie windy pod hasłem NETSH Edytowane 11 Marca 2006 przez piotraspoz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ts_Alpin Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Jest dobrze bo coś się dzieje:))Jednak chyba jestem nieudolny do tego. Gdy skorzystam z tego polecenia: netsh interface ip set address name="test" source=dhcp wówczas ustawia mi :"uzyskaj adres IP automatycznie" gdy natomiast tego: netsh interface ip set address name="TEST" source=static addr=10.0.0.8 mask=255.0.0.0 gateway=10.0.0.138 (bo takie mam ustawienia) to niestety nie zauważam zadnej reakcji. Może cos skopałem.Nazwy połączenia mają jakieś szcególne znaczenie?Nazwałem połaczenie "test" a w komendzie jest "TEST"(zresztą probowałem i tak i tak).Co jest nie tak? P.S. gratuluje wiedzy.byle tak dalej.W zyciu bym na to nie wpadł/ Edytowane 11 Marca 2006 przez ts_Alpin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotraspoz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Jest dobrze bo coś się dzieje:))Jednak chyba jestem nieudolny do tego. Gdy skorzystam z tego polecenia: netsh interface ip set address name="test" source=dhcp wówczas ustawia mi :"uzyskaj adres IP automatycznie" Dokładnie tak :) tym poleceniem ustawiasz DHCP automatyczne netsh interface ip set address name="TEST" source=static addr=10.0.0.8 mask=255.0.0.0 gateway=10.0.0.138 (bo takie mam ustawienia) to niestety nie zauważam zadnej reakcji. Cos musiałes skopac :cry: Nazwy połączenia mają jakieś szcególne znaczenie?Nazwałem połaczenie "test" a w komendzie jest "TEST"(zresztą probowałem i tak i tak).Nazwać mozesz jak chcesz B) byle nazwa polaczenia i nazwa w komendzie byla taka sama B) Odezwij sie do mnie na GG :-P Edytowane 11 Marca 2006 przez piotraspoz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...