Karczu Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Witam! Mam taki problem jak chyba większość internatów mających internet przez LAN. Problem tkwi troszkę w adminie mojej sieci. Admin ten nie chce mi przydzielić publicznego IP, pytałem kilka razy, dałem sobie spokój. Ale ostatnio zgodził się, że sforwarduje mi porcik. No to tak zrobił, przynajmniej tak twierdzi... Ale jak dla mnei to nie działa. Chciałem to wykorzystać do przesyłania plików przez Gadu-Gadu. Więc w ustawieniach p2p w gg wpisuje zew. IP mojej sieci oraz ten moj port nieszczęsny. I... i nie działa, cały czas widzę kominukat "Nie mozna nawiązać połączenia". I tu mam kilka pytań: 1)Czy kiedy admin sforwarduje port muszę ustawić cos w swoim komputerze aby to działało? 2)Czy jeśli ten port jest sforwardowany to powinno dać się spingować adres moje_zew_ip:moj_port ? 3)Odwiedziłem admina i powiedziałem mu, że to nie działa... on sprawdził i powiedział, że napewno sforwardował. Czy admin musi zrobić coś jeszcze? np. zrestartować serwer i dopiero po restarcie zacznei działać? Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karczu Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 No to jeszcze raz ja, szkoda, że nikt nie wie ale może się komyś rozjaśni bo zauważyłem coś ciekawego. Postawiłem na próbę FTP'a na tym moim porcie na moim wew IP. Wtedy na serwer da się wejść tylko z adresu moje_wew_ip:moj_port a z aderu moje_zew_ip:moj_port się nie da. A kiedy postawie ten serwer na zewnętrznym IP to da się na niego wejść z dresu moje_wew_ip:moj_port !! Wygląda to tak jakby admin zrobił to na odwrót: moje_zew_ip:moj_port nie odsyła do moje_wew_ip:moj_port tylko moje_wew_ip:moj_port odsyła do moje_zew_ip:moj_port. :( Jak wytłumaczyć adminowi sieci co źle zrobił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Nic nie musisz dodatkowo ustawiać. Admin ma ustawic tak żeby z zewnątrz podając IP całej twojej sieci i twój port ruch był przekierowywany na twoje IP w tej sieci. Czyli jeśli postawisz FTP i wpiszesz w kliencie FTP adres twojej sieci:port który ci przydzielił to musisz się połączyć z FTP na twoim kompie. Jeżeli jest inaczej to jest źle. Admin może nie chcieć przydzielić ci zewn. IP bo może .... nie ma takiej mozliwości. Jeśli to zwykła mała sieć to admin ma tylko jeden zewnętrzy adres IP i go nie rozmnoży. Edytowane 10 Marca 2006 przez Pigmej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...