Pageup Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 w teorii oni tez mogli dostac perełke...a w sumie napewno dostali z jednego względu: tych procków jest kilka-kilkanascie sztuk i napewno maja rdzenie ze srodka wafla. ale tak jak mowilem poczekamy zobaczymy :) juz tylko 6 tyg! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość #Mreko Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 w teorii oni tez mogli dostac perełke...a w sumie napewno dostali z jednego względu: tych procków jest kilka-kilkanascie sztuk i napewno maja rdzenie ze srodka wafla. ale tak jak mowilem poczekamy zobaczymy :) juz tylko 6 tyg!pewnie rodzynki pojda na wyzsze modele a odpady na low end al x2 3800+ wracajac do conroe okazuje sie ze bedzie 64 bitowym prockiem ale jego przewaga w 64 bitach spada do 0 http://sharikou.blogspot.com/2006/04/clove...s-revealed.html a vista nadchodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Conroe => A miało być tak pięęknie :wink: Pewnie po pewnych optymalizacjach będzie w niektórych aplikacjach szybszy jak to zawsze u intela Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez Labe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość #Mreko Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Conroe => A miało być tak pięęknie :wink: Pewnie po pewnych optymalizacjach będzie w niektórych aplikacjach szybszy jak to zawsze u intela intel pokazuje tylko to chce zebysmy zobaczyli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 (edytowane) Conroe => A miało być tak pięęknie :wink: Nie mówmy hop... Bedzie do kupienia to się zobaczy co potrafi, a podniecanie sie tym procem czy skreślanie go przed premiera nie ma absolutnie żadnego sensu. Edytowane 15 Kwietnia 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Nie skreślam go poprostu denerwuje mnie takie podniecanie się procem którego nie ma przez co niektórych :wink: Na mój gust Conroe bedzie jak dzis P4 do A64 w pewnych zastosowaniach bedzie szybszy w innych wolniejszy czyli wszystko będzie po staremu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Francuski portal PCInpact informuje że K10, następca starzejącego się powoli K8, ma działać na zasadzie odwróconego HyperThreadingu! W praktyce oznacza to możliwość emulacji procesora jednordzeniowego przez wielordzeniowy! I to bez jakiejkolwiek optymalizacji programowej. Czyli wszystkie zalety HyperThreadingu, ale bez jego wad. Największą korzyść zapewne będzie można zauważyć w programach wykorzystujących różne aplikacje, łącznie z grami. Oczywiście im więcej rdzeni tym większa wydajność takiego Super-CPU. dla takiego czegos jestem wstanie zmienic mojego athlona64 na 939 ale watpie zeby to bylo na am2 zamiast tworzyc z jednego procesora 2-gi logiczny amd z kilku rdzeni zrobi 1 logogiczny ktory bedzie sie zachowywal jak zwykly procek niepotrzebojacy optymalizacji pod wielewatkowosc, tylko jak mega super wypasiony 5-7gigahercowy a64 nic nowego http://www.intel.com/technology/magazine/r...eading-1205.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucas234 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 przyspieszona premiera AM2 wiadomosc w linku http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=1854 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 "official launch date of Athlon 64 DDR2 up two weeks to May 23, 2006" Jakoś poprzednia data była „ładniejsza” ;) Widocznie AMD nie ma co już robić z nowym AM2 i chce go wypuścić jak najszybciej się da zanim konkurencja wejdzie dobrze na rynek ze swoimi nowymi „zabawkami”. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 heh pierwszy raz widze zeby proce amd wychodzily wczesniej niz zapowiadali :] zawsze byl poslizg :D inzynierowie pewno dostali podwyższke ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 heh pierwszy raz widze zeby proce amd wychodzily wczesniej niz zapowiadali :] zawsze byl poslizg :D inzynierowie pewno dostali podwyższke ;) Albo po prostu już nic się nie da więcej z tym AM2 zrobić… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Albo po prostu już nic się nie da więcej z tym AM2 zrobić…oj chyba coś delikatnie sceptycznie nastawiony do nowego od AMD jestes :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bo to nowe AMD raczej sie na hit nie zapowiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 (edytowane) Na Anandtech'u jest ciekawy artykuł porównujący obie podstawki (939 i AM2). Wzrost wydajności w rzędu 10% (mniej więcej) w grach/aplikacjach bardzo ciężko nazwać rewolucją. Napędzą koniunkturę na DDR2, przez co początkowo na pewno wzrośnie ich cena. Chyba, że kryją jakiegoś asa w rękawie, ale coś ciężko mi w to uwierzyć. Na Conroe'a i tak potrzebują dużo lepszej broni :wink: Kwestia procesorów to już inna bajka, 65nm wprowadzi wyższe zegary, mniejszy pobór mocy, ale w architekturze rdzenia raczej nie zmieni się nic. Pożyjemy, zobaczymy :wink: Edytowane 20 Kwietnia 2006 przez Cypher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 no niestety- jak ktoś ma dobre ddr1 to nie wiem czy przewaga am2 z ddr2 będzie zauważalna w czymkolwiek sensownym.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myrddin669 Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 jeden z kolejnych testów - myślę że w przeciągu dwóch tygodni będzie wysyp. niestety nie nastraja zbyt optymistycznie. co prawda pamięci ustawione na stockowych timingach czyli 4-4-4 i 5-5-5 ale to i tak nie zmienia faktu że prawdopodobnie przyrost wydajności będzie znikomy :( http://www.tbreak.com/reviews/article.php?id=446 pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 7 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 Both DDR2-667 and DDR2-800 scores are lower than DDR400 in every test. hmmm za to w innych testach jednak wzrost był...przynajmniej minimalny w niektorych testach a tu wogole! tu jest spadek! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) jeden z kolejnych testów - myślę że w przeciągu dwóch tygodni będzie wysyp. niestety nie nastraja zbyt optymistycznie. co prawda pamięci ustawione na stockowych timingach czyli 4-4-4 i 5-5-5 ale to i tak nie zmienia faktu że prawdopodobnie przyrost wydajności będzie znikomy :( http://www.tbreak.com/reviews/article.php?id=446 pozdr W prawie każdym teście wygrał s939, eh jak AM2 nie błyśnie bod względem O/C to nie ma co się przesiadać z s939. Chyba że ktoś ma inna platformę (np. AXP) to może jeszcze pomyśleć nad AM2, ale z drugiej strony s939 będzie coraz tańszy a i tak nie ustępuje AM2. Edytowane 8 Maja 2006 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 :blink: eeeee jakos tak mizernie, powiem wiecej kiepsko. Jezeli inne testy beda wygladaly podobnie, to przesiadka z s939 na AM2 kompletnie mija sie z celem. Miejmy nadzieje, że to jakis badziewny egzemplarz :wink: i że reszta bedzie lepsza, chociaz kto wie :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) no ja tez nie bardzo rozumie czym tutaj amd chce zaskoczyc :| w sumie juz wiem ;] wielkie napisy 3500+!! DDR2 !! dual Core!! Edytowane 8 Maja 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 :blink: eeeee jakos tak mizernie, powiem wiecej kiepsko. Jezeli inne testy beda wygladaly podobnie, to przesiadka z s939 na AM2 kompletnie mija sie z celem. Miejmy nadzieje, że to jakis badziewny egzemplarz :wink: i że reszta bedzie lepsza, chociaz kto wie :unsure: Ale badziewny pod jakim względem ? O/C nie sprawdzali, a na def MHz wszystkie proce powinny wypaść podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Moze AMD chce sie "rozpedzic" jak Intel z Presscotem? tzn przy tym samym zegarze jest zdziebko wolniejszy, albo taki sa ale moze osiagnac wyzsze zegary. Chociaz z drugiej strony to glupie, bo ile jest A64 (3k+) chodziacych na 1,4V na 2,8Ghz? Ba sam posiadam proca, ktorego hamuje mobo, a osiaga na stockowym napieciu 2,8ghz i wiecej (na nf4 robil 9*330 i koniec mobo, na obecnej nf3 robi 9*308 spox a wyzej juz bol). Dlatego nie widze sensu w swojej teorii ;) @Mardok. Chodzilo mi o to, że byc może jest to ten sam egzemplarz, ktorego testy byly w sieci juz miesiac temu. Edytowane 8 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) AM2 to nic innego jak s939 z kontrolerem DDR2, ta sama architektura i proces produkcji więc pod względem MHz powinno być podobnie jak na s939 no chyba że wprowadzili jakieś specialne „ulepszenia” (cokolwiek to znaczy) aby osiągnąć wyższe MHz, choć bez zmiany procesu produkcyjnego nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Tak czy siak nie stawiam jeszcze definitywnie krzyżyka na AM2 a tylko czekam na rozwój sytuacji. @Buu: Tam był testowany ES a ty masz finalny procesor. Edytowane 8 Maja 2006 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) No ja tez nie, chciaz troche sie zmartwilem :unsure: Z drugiej strony i tak zamierzam zmienic kompa dopiero po premierze K8L :) a AM2 jest dla mnie ciakawostka, chociaz z drugiej strony jak bede mial kaske, to kto wie ;) @Mardok Jezeli finalny to jest kiepsko, imo powinni wprowadzic wsparcie dla DDR 433 i 466 zamiast na sile wydawac AM2. Edytowane 8 Maja 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) No ja tez nie, chciaz troche sie zmartwilem :unsure: Z drugiej strony i tak zamierzam zmienic kompa dopiero po premierze K8L :) a AM2 jest dla mnie ciakawostka, chociaz z drugiej strony jak bede mial kaske, to kto wie ;) @Mardok Jezeli finalny to jest kiepsko, imo powinni wprowadzic wsparcie dla DDR 433 i 466 zamiast na sile wydawac AM2. Nie oficjalnie już dawno jest wsparcie DDR 433 i 466 dla s939, nowe biosy np. do DFI już od kilku ładnych miesięcy wspierają ten „standard” co do proca oczywiście że final bo od dziś można je już niby kupić. Edytowane 8 Maja 2006 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 (edytowane) Może weźmy pod uwage jeszcze to: For comparison, we chose a socket 939 Athlon64 3500+ CPU running on the DFI nF4 SLI motherboard and Corsair modules with a timing on 2-3-2-5Takie timingi daja dosc dużo, a na AM2 to raczej na jakisch takich niezbyt wyśrubowanych sprawdzali (DDR2 mogą chyba na lekko lepsiejszych biegac z tego co mi sie wydaje) :wink: Mogliby porównac do 2,5-3-3-7 na przyklad... Edytowane 8 Maja 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 DFI to DFI :wink: niby na innych mobo rownież jest nieoficjalne wsparcie dla 433 i 466. Na koncu testu jest fajne zdanie However, we'd like to point out again that we're dealing with beta products here.Mam coraz mniejsze nadzieje, że zobacze rewolucje ze strony zielonych, ale kto wie..... jestem optymista :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 AMD twierdzi: "układy Athlon 64 DDR2 zobaczymy bowiem już 23-maja, dwa tygodnie wcześniej niż przewidywano. Przesunięcie premiery okazało się możliwe, ponieważ zarówno płyty główne, jak i same układy są w 100% przygotowane do ukazania się dla szerokiej publiczności." Tak więc dziwne stwierdzenie z tą betą :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 AMD twierdzi: "układy Athlon 64 DDR2 zobaczymy bowiem już 23-maja, dwa tygodnie wcześniej niż przewidywano. Przesunięcie premiery okazało się możliwe, ponieważ zarówno płyty główne, jak i same układy są w 100% przygotowane do ukazania się dla szerokiej publiczności." Tak więc dziwne stwierdzenie z tą betą :/ Mozna mieć nadzieję, że AMD taktycznie rozwiązuje sprawę pojawienia się Conroe choć osobiście jestem pesymistą. Tylko teraz należy zadać sobiep ytanie. Po co wprowadzać coś co jest gorsze i droższe od poprzednika :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 Mozna mieć nadzieję, że AMD taktycznie rozwiązuje sprawę pojawienia się Conroe choć osobiście jestem pesymistą. Tylko teraz należy zadać sobiep ytanie. Po co wprowadzać coś co jest gorsze i droższe od poprzednika :| No jak gorsze skoro ma DDR2 ! Eh nie takie rzeczy już marketing wypromował… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...