Skocz do zawartości
kozadsadas

Szybkosc...od Czego?

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli zly dzial to odrazu przepraszam lecz nie wiedzialem gdzie to napisac.

Chcialbym sie dowiedziec od czego zalezy szybkosc i wydajnosc:

kart graficznych, procesorow itp.

A konkretnie chodzi mi po czym rozpoznac ze procesor czy karta graficzna jest wydajna. Po rdzeniu, pamieci ram czy po magistrali, poprostu nie wiem i chcialbym sie dowiedziec.

Szukalem jakis czas ale nic nie znalazlem. Moze macie jakies linki do tutkow itp.

Moze sami mozecie opisac jak macie troche czasu :) a moze jest w jakims archiwalnym nr. gazety opisane?

pozdrawiam :)

Edytowane przez kozadsadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zly dzial to odrazu przepraszam lecz nie wiedzialem gdzie to napisac.

Chcialbym sie dowiedziec od czego zalezy szybkosc i wydajnosc:

kart graficznych, procesorow itp.

A konkretnie chodzi mi po czym rozpoznac ze procesor czy karta graficzna jest wydajna. Po rdzeniu, pamieci ram czy po magistrali, poprostu nie wiem i chcialbym sie dowiedziec.

Szukalem jakis czas ale nic nie znalazlem. Moze macie jakies linki do tutkow itp.

Moze sami mozecie opisac jak macie troche czasu :) a moze jest w jakims archiwalnym nr. gazety opisane?

pozdrawiam :)

Witaj. A wiec tak jak sie nie znasz kompletnie na sprzecie a chcesz kupic cos wydajnego to kup cos droższego z reguły droższe jest szybsze. :D a wlasciwie to......... by bylo na tyle bo większa wydajnosc = wyższa cena :).Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najważniejsze w kartach graf. jest częstotliość rdzenia (im więcej tym lepiej), ilość potoków(im więcej tym lepiej), częstotliość pamięc(im więcej tym lepiej)i, szyna pamięci pamieci (optymalny wybór to np. 128mb/128bit , 128mb/256bit , 256mb/256bit, nie opłaca się np 256mb/128bit, a 64bit to już jest porażka) - to są podstawowe rzeczy którymi powinieneś się kierować przy zakupie, żeby ci kitu nie wcisneli :)

co do procków to musisz zwracać uwagę na jakiej szynie chodzi (też im więcej tym lepiej), jaką ma ilość pamieci cache, szczególnie L2, na jakim jądrze jest zbudowany no i oczywiście jaki ma zegar :) -

to są podstawowe dane, jeśli chcesz wiedzieć więcej to zacznij czytać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a macie np. jakis link gdzie sa zegary opisane :) tzn. zeby wiedziec jaki jest dobry :P bo rdzenie juz mam :) mi nie chdozi o kupno tylko poprostu o wiedze :-)

o co ci chodzi ? zegar to inaczej wartość określająca częstotliwość taktowania danego układu - im więcej tym lepiej. nie ma takiego pojęcia jak dobry/zły zegar. a jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś to czytaj, w jeden dzień wszystkiego nie pojmiesz.

nie odrazu kraków zbudowano (czy jak to tam było ... :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. A wiec tak jak sie nie znasz kompletnie na sprzecie a chcesz kupic cos wydajnego to kup cos droższego z reguły droższe jest szybsze. :D a wlasciwie to......... by bylo na tyle bo większa wydajnosc = wyższa cena :).Pozdrawiam

nie skomentuje tego człowieku nie udzielaj rad tylko i wyłącznie po to żeby coś napisać ośmieszasz się, zaśmiecasz forum, i nic poza tym !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie skomentuje tego człowieku nie udzielaj rad tylko i wyłącznie po to żeby coś napisać ośmieszasz się, zaśmiecasz forum, i nic poza tym !!

Witam a cos ty taki nerwowy co??!! to moze mi powiesz ze karta za 200zł ma taka samą wydajnosc jak za 600zł no chyba ze dostales kompa na komunie albo na gwiazdke i myslisz ze to wszystko jest za free. A prawda jest taka ze jak za cos dobrze nie zapłacisz to tez nic dobrego nie dostaniesz i przy kompach to sie dobrze sprawdza ( Ale są wyjątki nieliczne :lol2: ).Pozdrawiam Edytowane przez 123Frytki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

o co ci chodzi ? zegar to inaczej wartość określająca częstotliwość taktowania danego układu - im więcej tym lepiej. nie ma takiego pojęcia jak dobry/zły zegar. a jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś to czytaj, w jeden dzień wszystkiego nie pojmiesz.

nie odrazu kraków zbudowano (czy jak to tam było ... :P )

Co do zegara... Polemizował bym :D Patrz na przykłady AMD vs Intel ;] Nie tylko gigaherce są ważne ;] To AMD z niższym zegarem kopie na przykład w grach intela z wyższym zegarem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi