marceliiiii Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Witam Mam płyte Abit-a i w biosie w idle pokazuej mi następujące temp. sys temp. 33 st. cpu temp. 57 st. pwm temp. 47 st. Chciałem troszke podkręcic mojego celerona D325 i zainstalowałem program CpuCool i ów program przy tych samych ustawieniach szyny FSB , również w idle pokazuje takie temp. sys temp. 32 st. cpu temp. 47.5 st. pwm temp. 39st. Którym wskazaniom mam teraz ufać ? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Witam Mam płyte Abit-a i w biosie w idle pokazuej mi następujące temp. sys temp. 33 st. cpu temp. 57 st. pwm temp. 47 st. Chciałem troszke podkręcic mojego celerona D325 i zainstalowałem program CpuCool i ów program przy tych samych ustawieniach szyny FSB , również w idle pokazuje takie temp. sys temp. 32 st. cpu temp. 47.5 st. pwm temp. 39st. Którym wskazaniom mam teraz ufać ? :( temperatura w BIOS zawsze jest wyższa bo procesor nie pracuje wtedy w IDLE, tak czy inaczej temperatura jest zdecydowanie za wysoka jak chcesz podkręcać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 abity mają powalone czujniki, twój też prawdopodobnie zawyża. z regóły abity zawyżały o jakieś 10*, tak więc chyba CPU Cool podaje ci prawidłowe temp. no ale tak jak już kolega wyzej napisał - trochę za wysoka temperatura żeby kręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yosultan Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Do Zawadaki temperatura w BIOS zawsze jest wyższa bo procesor nie pracuje wtedy w IDLE, chyba temperatura w biosie jest zawsze niższa, gdyż komputer pracuje w idle, a nie w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceliiiii Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 A czy może mieć procek za wysoką temp. od zbyt niskiego napięcia ? Nie wiem ile powininen bieć ten Celeron D325 , ale w BIOSei jest ustawione nap. na 1.2750 V a nap. faktyczne jakie daje na procek płyta to 1.2V . Po drugie słyszałem że ten nowy Celeron z seri D tak ma że sie bardzo grzeje , i że można go śmiało kręcić nawet do 70 st. , ale ja sie nei znam dlatego pytam . :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Do Zawadaki chyba temperatura w biosie jest zawsze niższa, gdyż komputer pracuje w idle, a nie w stresie. kiedy jesteś w Setup BIOS procesor pracuje w trybie rzeczywistym i wykonuje jeden program czyli setup BIOS, nie ma kto procesu uśpić i nie ma jak nie ma kto zarządzać czasem procesora itd..., więc procesor ciągle wykonuje jeden program oczekując na wywołanie przerwania poza tym nie ma czegoś takiego jak IDLE w trybie rzeczywistym A czy może mieć procek za wysoką temp. od zbyt niskiego napięcia ? Nie wiem ile powininen bieć ten Celeron D325 , ale w BIOSei jest ustawione nap. na 1.2750 V a nap. faktyczne jakie daje na procek płyta to 1.2V . Po drugie słyszałem że ten nowy Celeron z seri D tak ma że sie bardzo grzeje , i że można go śmiało kręcić nawet do 70 st. , ale ja sie nei znam dlatego pytam . :) tak grzeje się ale mu to nie służy, a napięcie to zupełnie inna bajka, procesor (na rdzeniu Presscot) sam sobie obniża napięcie w zależności od obciążenia itd.... Edytowane 10 Marca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceliiiii Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Więc co z ta temperaturą , jest ona normalna czy za wysoka czy jak ? Już sam nie wiem co robić , czy ufać tym wskazanią z tego CpuCool ? Pomocy , please . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 do normalnego użytkowania, temperatura nie jest za wysoka, ale jeśli chcesz się brać za podkręcanie to wymień chłodzenie na lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceliiiii Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Ale przy podkręceniu z 2.4 na 3.0 temp. wzrasta tylko o jakieś 3-4 st. a przy takich ustawieniach dopiero pamięci chodza przy zalecanej częstotliwości . :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuBaB Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Jaki masz wentyl? Box? Wtedy są ciut wyższe temperatury. Ale i tak 47 to jest trochę za dużo. Buda otwarta? Może masz saunę w pokoju? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Do Zawadaki chyba temperatura w biosie jest zawsze niższa, gdyż komputer pracuje w idle, a nie w stresie. Nie.... Kręc ile sie da bez podnoszenia napiecia az zaczna sie zwisy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceliiiii Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) W pokoju mam około 21-22 st. Wentyl box-owy i przy maxymalnym stresie chodzi na 4 tyś. obrotów , buda zamknięta ale jest tunel do wentyla . No i przy max stresie temp. procka według wskazań cpucool dochodzi do 60 st. bez żadnego podkręcania . :( Mam tak od początku , próbowałem już przesmarować procek pożądną pastą . Edytowane 18 Marca 2006 przez marceliiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 wentyl smarowales pasta :lol: a ja myslalem ze to sie rdzen smaruje <_< :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...