olski Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Witam wszystkich! mam taki problem: posiadam płytę Gigabyte GA 7N400L, która ma 4 sloty na DDR ram. od dwóch lat miałem jedną kość 512 DDR 400, dziś dokupiłem kolejną kość 512 PC3200 i chciałem żeby szły na dualu. Tutaj pojawił się problem gdyż komputer nie chciał ruszyć, pokombinowałem trochę przekładając je ze slotów do slotów i nic.. gdy włożona jest jedna kość (obojętnie czy stara czy nowa) komp się uruchamia i wszystko jest ok, ale pojawił się kolejny problem... tzn działa tylko jeden port DDR, komputer uruchamia się tylko wtedy gdy kość włożona jest w slocie DDR3.. nie mam pojęcia czy da się coś z tym zrobić czy muszę kupić nową płytę... wyjąłem baterię na 10 min, zmieniłem na defaultowe ustawienia BIOS i nic... nie wiem czy to konieczne ale podam resztę konfigu: Barton 2500+, GF FX5200 więcej info: w biosie ustawione mam CL 2.5, ramy rownież mają CL 2.5. mimo wszystko zmieniłem w biosie na CL 3 dla sprawdzenia i komp nie chciał ruszyć.. po restarcie BIOS znów mam CL2.5. wiem już że porty 3 i 4 nie są popsute, zwiększyłem napięcie DIMM o 0.1V (mam trzy możliwości o 0.1V, o 0.2V i normal) włożyłem tam dwie kości 256 DDR400 (single side) (CL3) i poszło, z tym że zmieniło się FSB ze 166 na 100MHz. Moje kości 512 nie chciały działać. myślicie że powinienem spróbować zwiększyć napięcie o 0.2V, czy ktoś ma może jakieś inne rady? podam jeszcze co napisane jest na jednej i drugiej kości: (obie double side) stara: A Data, naklejka 512 DDR400 nowa: naklejka APACER 12, druga naklejka: 512MB UNB PC3200 AM1 dziękuje za wszelką pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biolmol Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Ja mam płytę GA7N400S-L od 2 miesiecy kupiłem nowy ram też mi działał tylko w jednym slocie. Dokładne przedmuchanie slotu pomogło. Widać Gigabyte nie lubi kurzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...