HucK Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Mój kolega chce sobie kupić kompa do grafiki komputerowej w 3dmax studio. Ma na to 13000zł Bedzie robił w 3d maxie, więc najważniejszy będzie procesor (koniecznie 2 rdzenie) + bardzo dużo ramu (najlepiej koło 4GB). Będzie chciał się też troche pobawić w OC, ale pamiętajcie, że grafika nie będzie bardzo potrzebna EDIT:Aha bez monitora i innych bajerów Edytowane 10 Marca 2006 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alan999 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Mój kolega chce sobie kupić kompa do grafiki komputerowej w 3dmax studio. Ma na to 13000zł Bedzie robił w 3d maxie, więc najważniejszy będzie procesor (koniecznie 2 rdzenie) + bardzo dużo ramu (najlepiej koło 4GB). Będzie chciał się też troche pobawić w OC, ale pamiętajcie, że grafika nie będzie bardzo potrzebna EDIT:Aha bez monitora i innych bajerów Renderfarm z kilku komputerow na Pentium D 805 (najtansze dual cory). ;) A tak na serio to szukalbym serwerowych plyt dwu-procesorych i obsadzonych dwoma Opteronami z serii 200 Dual Core. Razem 4 prawdziwe rdzenie. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Więc troche czasu poświęciłem i oto config jaki bym widział: Płyta głowna Tyan Tiger K8W S2875ANRF KLIK Dwa procesory AMD Opteron 265 na socket 940 KLIK Do tego 4GB ramu DDR bardzo dobrej firmy na małych timingach Corsair TwinX Pro DDR 2x1GB 433 MHz CL2 KLIK Karta graficzna moze nie za słaba ale też nie za super dobra..odpowiednia do takiego sprzętu GeForce 6600GT Microstar NX6600GT-VTD128 128MB VIVO/DVI BOX KLIK Zasilacz bardzo dobrej firmy 580W najlepiej dwa takie.. Tagan 580W - U15 Easycon Serie KLIK 4 dyski Western Digital na s-ata 2 w wersji do RAID po 250GB WD Caviar RE 250 GB 8MB cache SATA KLIK Obudowa która to pomieści.. Chieftec DA-01B-D. Postaraj sie już o taką bez zasialacza.. KLIK coś jeszcze :?: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Konfig dobry, ale 4 GB ramu może sprawiać problemy kontrolerowi. Ja bym stawiał na bardziej "domowe sposoby" Mianowicie :wink: P4 DC 920 Asus P5WD2-E Premium Intel 975X 4 GB DDR2 GF 6800GS @ softmod na Quadro :wink: Tagan 580W W/C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 może zastapić te 4x1GB na 2x2GB i będzie dobrze :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Do MAX'a ZDECYDOWANIE P4! Dużo ramu. Softmody serii 6xxx odpadają, bo po prostu nie działają. Grafika jakiś Matrox oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Co do moda na quadro, raczej nie przejdzie, to było możliwe tylko do serii fx, potem to już nie za bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 zgadzam sie matrox do tego najlepszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Poza tym ze 2 szybkie dyski w raid. Ja robie w Maksiu i sprzęt z podpisu starcza na codzien (tylko hdd brakuje), ale jak przychodzi do jakiejś porządnej animacji to trzeba kompa na weekend zostawiac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 uwzględniłem to: 4 dyski Western Digital na s-ata 2 w wersji do RAID po 250GB WD Caviar RE 250 GB 8MB cache SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Gadałem z bratem i on mówił, że dobrze by było 2X2 rdzenie, i 4 WD raptor 150GB w raid 0+1 (i oczywiście 4GB ramu i karta klasy 6800GS) Jak myślicie zeus 650W wystarczy do tego? Czy lepiej 2 słabsze zasilatory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) ja bym stawiał na dwa tagany...może troche słabsze niż te co ja dałem ale 2 zasiłki bo w sumie to dwa procki, 4GB ramu i troche prądu zrzera..a stabilność jest przy takiej pracy najważniejsza :) 4x250GB pasuje ?? dać to w 0+1 i masz idealnie :D Edytowane 10 Marca 2006 przez AdAm_00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 o przypadkiem do tego tyana i opterona s 940 nie sa potrzebne pamieci registred ?? np takie http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=24846 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geekos Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 MAtrox i 6600GT są za słabe do MAXA - polecam 7900GT albo quadro i OpenGL będzie śmigał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 akurat karta nie liczy sie tutaj za bardzo...najważniejszy jest procesor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Co myslicie o tym? Tylko zasiłki to będą 2 Edytowane 11 Marca 2006 przez HucK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Nie bierz grafy od gainwarda, lepiej już msi, asus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 akurat karta nie liczy sie tutaj za bardzo...najważniejszy jest procesor Jesli ktos powaznie mysli o grafice 3D, to karta graficzna jest bardzo wazna. 13k w sam raz wystarczy zeby taka kupic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajawkarz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) ja myślę, że lepiej dla niego kupić 2 komputery: z athlonami X2 4800, z Asus32 SLI, Radeonem 1900xtx / G79000GTX po 4 x 1GB 400 Gel, i jakimś dobrym około 450W zasilaczu a dlaczego tak?: bo taki kompek wystarczy mu do dobrej, szybkiej i efektywnej pracy: athlon x2 4800 robi skomplikowany render w maxie zaledwie 86 sekund, a jeżeli się nauczy w maxie to wszystkie pracki do renderowania można kazać 2 komputerowi zrobić - oczywiście nie dlatego, że kompa przymuli - tylko po to, żeby można było szybciej robić - ale powtarzam nie osłabi to kompa, bo wkońcu to dwurdzeniowy Kolejna zaleta dwóch komputerów: to np. jego dziewczyna też maniaczka mogła by znim pracować, można grać w domowej sieci [taki sprzet starczy nawet na 10 lat grania-bo już teraz widze, że po 3 latach graficzna radeon 9000 pro mi starcza na nowości - a jaki stosunek ceny kompa do tego co ja złozyłem u góry - wszystko z najwyzszej półki, gdzie ten radek nie był wtedy na szczycie] , 2 komp w formie awaryjnego kompa. Ja wiem, że niby w potężnych studiach powinien być gdzieś właśnie za taką cenę komputer - ale naprawdę moim zdaniem nie warto: już athlon 64 3000 robi bardzo szybciutko render i to o 200% niż od zwykłego athlona xp+ o tej samej mocy, dlatego choćby z tego powodu ja bym się nie pakował w Opterony, i nigdy w pentiumy D - co są niekiedy szybsze od xt - a sporo więcej prądu jedzą i mocno sie grzeją Edytowane 11 Marca 2006 przez Zajawkarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 ja myślę, że lepiej dla niego kupić 2 komputery: z athlonami X2 4800, z Asus32 SLI, Radeonem 1900xtx / G79000GTX po 4 x 1GB 400 Gel, i jakimś dobrym około 450W zasilaczu a dlaczego tak?: bo taki kompek wystarczy mu do dobrej, szybkiej i efektywnej pracy: athlon x2 4800 robi skomplikowany render w maxie zaledwie 86 sekund, a jeżeli się nauczy w maxie to wszystkie pracki do renderowania można kazać 2 komputerowi zrobić - oczywiście nie dlatego, że kompa przymuli - tylko po to, żeby można było szybciej robić - ale powtarzam nie osłabi to kompa, bo wkońcu to dwurdzeniowy Kolejna zaleta dwóch komputerów: to np. jego dziewczyna też maniaczka mogła by znim pracować, można grać w domowej sieci [taki sprzet starczy nawet na 10 lat grania-bo już teraz widze, że po 3 latach graficzna radeon 9000 pro mi starcza na nowości - a jaki stosunek ceny kompa do tego co ja złozyłem u góry - wszystko z najwyzszej półki, gdzie ten radek nie był wtedy na szczycie] , 2 komp w formie awaryjnego kompa. Ja wiem, że niby w potężnych studiach powinien być gdzieś właśnie za taką cenę komputer - ale naprawdę moim zdaniem nie warto: już athlon 64 3000 robi bardzo szybciutko render i to o 200% niż od zwykłego athlona xp+ o tej samej mocy, dlatego choćby z tego powodu ja bym się nie pakował w Opterony, i nigdy w pentiumy D - co są niekiedy szybsze od xt - a sporo więcej prądu jedzą i mocno sie grzeją To jest zły pomysł A co myślicie o mojej propozycji kilka postów wyżej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geekos Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 ja myślę, że lepiej dla niego kupić 2 komputery: z athlonami X2 4800, z Asus32 SLI, Radeonem 1900xtx / G79000GTX po 4 x 1GB 400 Gel, i jakimś dobrym około 450W zasilaczu Bardzo dobry pomysł - ale ja bym kupił 3 komputer x2 3800+ zamiast 2x 4800+ 1.x2 3800+, 2GB,7900GT jako master do pracy + 2 x x2 3800+ 512MB,Asrock Dual 939,grafika Pci z Allegro - może być matrox za 10 zł :) ,jakiś dysk,zasilacz 350W to wszystko połączyć Gigabit Ethernetem Nie ma sensu kupować dobrej płyty i grafy do renderslejwów. łączna moc procesorów 12Ghz - po podkręceniu jeszcze więcej a kupując 2 x x4800+ tylko 9.6 Ghz a 4800+ jest dwa razy droższy od 3800+,a 12Ghz hmmm....no to już jest przyzwoita moc :)) To jest zły pomysł A co myślicie o mojej propozycji kilka postów wyżej? Lipa,jak chcesz dobry workstation to może być ale jak chcesz mieć naprawdę szybkie rendering to jednak renderfarm - moc Twojego zestawu to 7200Mhz - ten renderfarm jaki ci zaproponowałem ( 12Ghz) byłby prawie o 80% szybszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adler91 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 ja proponuje kupić jakiegoś wildcat albo quadro zresztą popacz sobie troche na tej stronie http://www.quedex.com/list.php?kat=6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Cos nie wierze w polaczenie 2 kompow przez siec. NAwet gigabitowa nie wyrobi z taka iloscia danych przeciez... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Aha zapomnialem podać, że to ma byc komp do firmy i będzie on nie jeden, ale 8, więc wasze pomysły nie wypalą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trist@n Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Ja do 10K zaproponuje takie coś: Opteron 165 s.939 DFI LanParty NF4 Ultra-D G.Skill 2x1GB X1900XTX Samsung SP 250GB BenQ DW1650 Ninja+Fender<---- To jest chłodzenia jakby autor nie wiedział Seasonic S12-500 O to zestaw @Maciaga wydaje mi się, że jest to najlepszy zestaw:)pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 O to zestaw @Maciaga wydaje mi się, że jest to najlepszy zestaw:)pozdrawiamTylko ze to ma nie byc komp do gier a do 3d maxa wiec raczej przydalby sie lepszy procek i niekoniecznie taka super grafa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trist@n Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Tylko ze to ma nie byc komp do gier a do 3d maxa wiec raczej przydalby sie lepszy procek i niekoniecznie taka super grafa.Tak ale procek raczej nie jest najgorszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...