Skocz do zawartości
HucK

Komp Do 13000 Do 3d Max Studio

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega chce sobie kupić kompa do grafiki komputerowej w 3dmax studio. Ma na to 13000zł Bedzie robił w 3d maxie, więc najważniejszy będzie procesor (koniecznie 2 rdzenie) + bardzo dużo ramu (najlepiej koło 4GB). Będzie chciał się też troche pobawić w OC, ale pamiętajcie, że grafika nie będzie bardzo potrzebna

EDIT:Aha bez monitora i innych bajerów

Edytowane przez HucK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega chce sobie kupić kompa do grafiki komputerowej w 3dmax studio. Ma na to 13000zł Bedzie robił w 3d maxie, więc najważniejszy będzie procesor (koniecznie 2 rdzenie) + bardzo dużo ramu (najlepiej koło 4GB). Będzie chciał się też troche pobawić w OC, ale pamiętajcie, że grafika nie będzie bardzo potrzebna

EDIT:Aha bez monitora i innych bajerów

Renderfarm z kilku komputerow na Pentium D 805 (najtansze dual cory). ;)

A tak na serio to szukalbym serwerowych plyt dwu-procesorych i

obsadzonych dwoma Opteronami z serii 200 Dual Core. Razem 4 prawdziwe rdzenie.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc troche czasu poświęciłem i oto config jaki bym widział:

Płyta głowna Tyan Tiger K8W S2875ANRF KLIK

Dwa procesory AMD Opteron 265 na socket 940 KLIK

Do tego 4GB ramu DDR bardzo dobrej firmy na małych timingach Corsair TwinX Pro DDR 2x1GB 433 MHz CL2 KLIK

Karta graficzna moze nie za słaba ale też nie za super dobra..odpowiednia do takiego sprzętu GeForce 6600GT Microstar NX6600GT-VTD128 128MB VIVO/DVI BOX KLIK

Zasilacz bardzo dobrej firmy 580W najlepiej dwa takie.. Tagan 580W - U15 Easycon Serie KLIK

4 dyski Western Digital na s-ata 2 w wersji do RAID po 250GB WD Caviar RE 250 GB 8MB cache SATA KLIK

Obudowa która to pomieści.. Chieftec DA-01B-D. Postaraj sie już o taką bez zasialacza.. KLIK

coś jeszcze :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfig dobry, ale 4 GB ramu może sprawiać problemy kontrolerowi.

Ja bym stawiał na bardziej "domowe sposoby"

Mianowicie :wink:

P4 DC 920

Asus P5WD2-E Premium Intel 975X

4 GB DDR2

GF 6800GS @ softmod na Quadro :wink:

Tagan 580W

W/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gadałem z bratem i on mówił, że dobrze by było 2X2 rdzenie, i 4 WD raptor 150GB w raid 0+1 (i oczywiście 4GB ramu i karta klasy 6800GS)

Jak myślicie zeus 650W wystarczy do tego? Czy lepiej 2 słabsze zasilatory?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym stawiał na dwa tagany...może troche słabsze niż te co ja dałem ale 2 zasiłki bo w sumie to dwa procki, 4GB ramu i troche prądu zrzera..a stabilność jest przy takiej pracy najważniejsza :) 4x250GB pasuje ?? dać to w 0+1 i masz idealnie :D

Edytowane przez AdAm_00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja myślę, że lepiej dla niego kupić 2 komputery:

z athlonami X2 4800, z Asus32 SLI, Radeonem 1900xtx / G79000GTX

po 4 x 1GB 400 Gel, i jakimś dobrym około 450W zasilaczu

a dlaczego tak?:

bo taki kompek wystarczy mu do dobrej, szybkiej i efektywnej pracy: athlon x2 4800 robi skomplikowany render w maxie zaledwie 86 sekund, a jeżeli się nauczy w maxie to wszystkie pracki do renderowania można kazać 2 komputerowi zrobić - oczywiście nie dlatego, że kompa przymuli - tylko po to, żeby można było szybciej robić - ale powtarzam nie osłabi to kompa, bo wkońcu to dwurdzeniowy

Kolejna zaleta dwóch komputerów: to np. jego dziewczyna też maniaczka mogła by znim pracować, można grać w domowej sieci [taki sprzet starczy nawet na 10 lat grania-bo już teraz widze, że po 3 latach graficzna radeon 9000 pro mi starcza na nowości - a jaki stosunek ceny kompa do tego co ja złozyłem u góry - wszystko z najwyzszej półki, gdzie ten radek nie był wtedy na szczycie] , 2 komp w formie awaryjnego kompa.

Ja wiem, że niby w potężnych studiach powinien być gdzieś właśnie za taką cenę komputer - ale naprawdę moim zdaniem nie warto:

już athlon 64 3000 robi bardzo szybciutko render i to o 200% niż od zwykłego athlona xp+ o tej samej mocy, dlatego choćby z tego powodu ja bym się nie pakował w Opterony, i nigdy w pentiumy D - co są niekiedy szybsze od xt - a sporo więcej prądu jedzą i mocno sie grzeją

Edytowane przez Zajawkarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego tak?:

bo taki kompek wystarczy mu do dobrej, szybkiej i efektywnej pracy: athlon x2 4800 robi skomplikowany render w maxie zaledwie 86 sekund, a jeżeli się nauczy w maxie to wszystkie pracki do renderowania można kazać 2 komputerowi zrobić - oczywiście nie dlatego, że kompa przymuli - tylko po to, żeby można było szybciej robić - ale powtarzam nie osłabi to kompa, bo wkońcu to dwurdzeniowy

Kolejna zaleta dwóch komputerów: to np. jego dziewczyna też maniaczka mogła by znim pracować, można grać w domowej sieci [taki sprzet starczy nawet na 10 lat grania-bo już teraz widze, że po 3 latach graficzna radeon 9000 pro mi starcza na nowości - a jaki stosunek ceny kompa do tego co ja złozyłem u góry - wszystko z najwyzszej półki, gdzie ten radek nie był wtedy na szczycie] , 2 komp w formie awaryjnego kompa.

Ja wiem, że niby w potężnych studiach powinien być gdzieś właśnie za taką cenę komputer - ale naprawdę moim zdaniem nie warto:

już athlon 64 3000 robi bardzo szybciutko render i to o 200% niż od zwykłego athlona xp+ o tej samej mocy, dlatego choćby z tego powodu ja bym się nie pakował w Opterony, i nigdy w pentiumy D - co są niekiedy szybsze od xt - a sporo więcej prądu jedzą i mocno sie grzeją

To jest zły pomysł

A co myślicie o mojej propozycji kilka postów wyżej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry pomysł - ale ja bym kupił 3 komputer x2 3800+ zamiast 2x 4800+

1.x2 3800+, 2GB,7900GT jako master do pracy

+ 2 x x2 3800+ 512MB,Asrock Dual 939,grafika Pci z Allegro - może być matrox za 10 zł :) ,jakiś dysk,zasilacz 350W

to wszystko połączyć Gigabit Ethernetem

Nie ma sensu kupować dobrej płyty i grafy do renderslejwów.

łączna moc procesorów 12Ghz - po podkręceniu jeszcze więcej a kupując 2 x x4800+ tylko 9.6 Ghz a 4800+ jest dwa razy droższy od 3800+,a 12Ghz hmmm....no to już jest przyzwoita moc :))

To jest zły pomysł

A co myślicie o mojej propozycji kilka postów wyżej?

Lipa,jak chcesz dobry workstation to może być ale jak chcesz mieć naprawdę szybkie rendering to jednak renderfarm - moc Twojego zestawu to 7200Mhz - ten renderfarm jaki ci zaproponowałem ( 12Ghz) byłby prawie o 80% szybszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do 10K zaproponuje takie coś:

Opteron 165 s.939

DFI LanParty NF4 Ultra-D

G.Skill 2x1GB

X1900XTX

Samsung SP 250GB

BenQ DW1650

Ninja+Fender<---- To jest chłodzenia jakby autor nie wiedział

Seasonic S12-500

O to zestaw @Maciaga wydaje mi się, że jest to najlepszy zestaw:)pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to zestaw @Maciaga wydaje mi się, że jest to najlepszy zestaw:)pozdrawiam

Tylko ze to ma nie byc komp do gier a do 3d maxa wiec raczej przydalby sie lepszy procek i niekoniecznie taka super grafa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi