dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) CPU: PowerX 2 GPU: Abadon GPU Pro Chłodnica: BIX2 Pompka: Coolriver | od 01.04.2006 Laing DDC-1T Węże: Innovatek 8/10 blue Złączki: Camozzi SK 8/10 Opis wydaje się zbyteczny. Oto fotki: Proszę nie krytykować kabli HDD, FDD i CD, są tylko tymczasowo ;) Edytowane 21 Lipca 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Bardzo kompaktowo to wyszło- świetna robota :) Z pompki jesteś całkowicie zadowolony? PS. Jakie temp.? Edytowane 10 Marca 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 układ pierwsza klasa, dużo miejsca, ladnie wygląda! Gratulacje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) no elegancko. bardzo ostetyczne, mi sie podoba! EDIT: Jakie osiągi/? Edytowane 10 Marca 2006 przez mkwd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Z pompki jestem bardzo zadowolony, mimo iż ją uszkodziłem i pękła pleksa od rezika przy koreczku (za mozno dokręciłem ten mini korek). Zastanawiam się teraz jak to najlepiej skleić. Temparaturki są kapitalne - jestem bardzo zadowolony. Dokładnie teraz ich nie podam, bo zależą one od ustawienia samego CPU, GPU, przepływu pompki i prędkości wentyli na chłodnicy. W każdym razie nie widziałem na CPU więcej niż 34 stopnie, a na GPU 40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Fajny kibelek ... bardzo estetyczny. Za to wielki plus. :) Te radiatorki na ram to jest prowizorka, wiem bo sam takie mam. One sie nadają co najwyżej na mosfety. Jeden minus: brak bloku na nb .... ten wentyl co masz to pewnie wogole zabija tą cisze którą byś mógł usłyszec bez niego :) Edytowane 10 Marca 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) hmm ale węże mogłeś dać 10mm za to reszta super co bedzie siedzieć na NB i jak to jest buda Edytowane 10 Marca 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 hmm ale węże mogłeś dać 10mmA po co niby miałby takie dawac? Wydajności by to nie zmieniło, a tak to przynajmniej kibelek zajmuje optycznie mniej miejsca i wygląda porządnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 pompke sklej distalem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 hmm ale węże mogłeś dać 10mm za to reszta super co bedzie siedzieć na NB i jak to jest buda Ciężko nie zauważyć, że to chieftec :blink: I po co większe węże? Jakieś argumenty za takowymi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NIUTI Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 fajny układzik, "czysty i przejzysty " bez dupereli, jak kable tak jak pisałeś poukładasz to będzie extra, jedno co mnie zastanawia to ta chłodnica na dole, mają skąd te wiatraki czerpać powietrze? możesz pokazac budę bez panelu przedniego albo chociaż przód budy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 hmm ale węże mogłeś dać 10mm za to reszta super co bedzie siedzieć na NB i jak to jest buda Od samego początku, kiedy to kiełkował dopiero pomysł na moje WC, wiedziałem, że użyję tych właśnie węży. Jest to w pełni świadomy wybór. Chieftec DX-01B-D-U Jeden minus: brak bloku na nb .... ten wentyl co masz to pewnie wogole zabija tą cisze którą byś mógł usłyszec bez niego Na NB nie zamierzam zakładać bloku, gdyż u mnie wentyl kręci się na max 3300rpm i jest niemal niesłyszalny, a temperatura chipsetu jest rozsądna. Jednak gdybym miał tam upchnąć blok, to byłby to zapewne blok od Misia. pompke sklej distalemDistal to dobry klej (wiem, bo skleiłem nim juz chłodnicę), ale wolałbym uzyć jakiegos bezbarwnego kleju. Jestem wzrokowcem - estetą ;) a taka "krecha" distalu oszpeciła by pompkę. Myślałem na sylikonem, ale obawiam się, że może być za słaby. Jakim klejem sklejane są rezerwuary (mniemam, iż taki byłby odpowiedni)? jedno co mnie zastanawia to ta chłodnica na dole, mają skąd te wiatraki czerpać powietrze? możesz pokazac budę bez panelu przedniego albo chociaż przód budy? Panelu specjalnie ściągał nie będę, ale powiem tylko, że wyciąłem wyżynarką "okienko" z przodu budy, aby jak najbardziej ułatwic wentylatorom zasysanie powietrza z zewnątrz. Przód budy wygląda tak: podaj mi model a nie sie wymondrzaszWiem, że to nie do mnie ;), ale odpowiem. Chieftec DX-01B-D-U, jak juz wyżej napisałem. W gwoli ścisłości dodam, iż aby zamontować w ten sposób chłodnicę, musiałem usunąć oba koszyki na napędy, a FDD i HDD przenieść do zatoki 5,25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 @dem ja osobiście również mam/miałem taką przypadłość że NB jest bezgłośne również na 3k obrotów napisałem mam/miałem bo nie wiem czy mi płyte na nową wymienią czy naprawią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Panelu specjalnie ściągał nie będę, ale powiem tylko, że wyciąłem wyżynarką "okienko" z przodu budy, aby jak najbardziej ułatwic wentylatorom zasysanie powietrza z zewnątrz.Ja bym jednak preferował, żeby powietrze było wydalane na zewnątrz, a nie żeby ciepłe powietrze było pchane do kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Ja bym jednak preferował, żeby powietrze było wydalane na zewnątrz, a nie żeby ciepłe powietrze było pchane do kompa.ale wtedy jest lepsza wentylacja elementów pasywnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejfus Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Bardzo ładnie ci to wyszlo... Tez mysle nad takim zestawikiem. napisz cos wiecej o pompce jak mozesz... :P Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellon Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Klarownie tak jakoś to wygląda. :) Również uważam, że lepiej jest, gdy powietrze z zewnątrz przechodzi najpierw przez chłodnice a następnie przez wnętrze obudowy owiewając płytę. Lepiej jest chyba, gdy chłodnica ma priorytet a nie zaciąga ogrzane już w jakimś stopniu powietrze przez komponenty na płycie. Przecież w obudowie jest ciągły przeciąg także temperatura się nie kumuluje wewnątrz a o ile może być cieplejsze powietrze po przejściu przez nagrzewnicę? Dem wybrał „mniejsze zło”. :wink: Edytowane 10 Marca 2006 przez bellon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Ja bym jednak preferował, żeby powietrze było wydalane na zewnątrz, a nie żeby ciepłe powietrze było pchane do kompa.To było by idealne rozwiązanie, jednakże przy takim położeniu chłodnicy jest to raczej niemożliwe. Poza tym temperatury chipsetu i PWMIC są w normie (z boku na kartę graficzną/płytę wieje Fander 90@ 5v). napisz cos wiecej o pompce jak mozesz...Co mógłbym napisać... pompka jest bardzo maleńka (zdjęcia tego nie oddają), cicha, a na 5v niesłyszalna. U mnie podłączona jest bezpośrednio do zasilacza, poprzez kontroler obrotów Pentagrama + przejściówkę 3pin => 4pin. Praktycznie cały czas pracuje na 5v i spokojnie radzi sobie z układem. Do minusów zaliczyłbym dwie rzeczy. 1. Korek, a w zasadzie koreczek. Otwór jest bardzo maleńki. Układ napełniać należy strzykawką, a najlepiej uzbrojoną w igłę. 2. Zintegrowane wyprowadzenie na węże. Lepszym rozwiązaniem były by nagwintowane otwory, co wiązało by się z możliwością montażu dowolnych króćcy, np kątowych. Poza tym przy ewentualnym uszkodzeniu tych zintegrowanych choinek, pompka chyba nadawała by się do wymiany. Dodatkową wadą, ale tylko dla posiadaczy węży 8/10 jest kłopotliwy montaż węży do pompy. Należy użyc gorącej wody do rozmiękczenia węży i sporo siły, aby je naciągnąć na choinki. I jeszcze jedno. Nie dokręcajcie koreczka ma maksa, chyba, że chcecie by pękła Wam pleksa w reziku, tak jak mi. Pompka w całej okazałości: Edytowane 10 Marca 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 jeszcze jedno, jak jest z odpowietrzaniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Odkręcasz korek, włączasz układzik, po okołoło 30 minutach miałem ładnie odpowietrzone. W tym czasie należy potrząsać chłodnicą, pompką, a nawet całą obudową, by miec pewność, że nie ma w nim już tlenu. W trakcie odpowietrzania całe powietrze zbiera się w reziku i ulatuje tym maleńkim otworkiem, a w jego miejsce dolewamy płynu. Należy powtarzać tą czynność, do momentu, w którym mimo naszych usilnych starań, w reziku nie pojawiaja się już bąbelki. Pytałem Sama ile ma byc wody w zbiorniczku. Odpowiedział: "po sam brzeżek". Tak tez zrobiłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Również uważam, że lepiej jest, gdy powietrze z zewnątrz przechodzi najpierw przez chłodnice a następnie przez wnętrze obudowy owiewając płytę. Lepiej jest chyba, gdy chłodnica ma priorytet a nie zaciąga ogrzane już w jakimś stopniu powietrze przez komponenty na płycie. Przecież w obudowie jest ciągły przeciąg także temperatura się nie kumuluje wewnątrz a o ile może być cieplejsze powietrze po przejściu przez nagrzewnicę?No ale jezeli chłodnica zasysa powietrze z obudowy, to przez wszystkie otowry w budzie powietrze zasysane jest do jej środka, i jest to powietrze dosyc śwżeże. Natomiast gdy strumien powietrza skierowany jest do środka, to powietrze wychodzące z chłodniczki kierowane na podzespoły ma o wiele wiekszą temperature. jeszcze jedno, jak jest z odpowietrzaniem ? :mur: samemu pomyśleć nie zaszkodzi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 :mur: samemu pomyśleć nie zaszkodzi ;)nie wiem o co ci chodzi. nie pytałem sie jak sie odpowietrza tylko czy wmiare sprawnie to odpowietrzanie wmiare łatwo idzie :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) @dem wszystko pięknie i ładnie tylko te czarne plastikowe zaciski na króćcach od pompki mogłeś sobie darować ;) - nie ma szans aby węże ześlizgneły ci się z tych króćców. Edytowane 10 Marca 2006 przez themOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 (edytowane) Przez pierwszy tydzień ich nie miałem założonych, ale jak robiłem porządek w szufladzie, to znalazłem te dwa zaciski, nie wiedziałem co z nimi zrobić, więc wylądowały tam gdzie widać. Na WSZELKI wypadek ;) Edytowane 10 Marca 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Jak masz zamontowane te dwa Fandery? Chłodnica jest przymocowane na stałe? tzn. sruby czy coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Tak na stałe. Przykręcona jest do przodu budy, poprzez wentylatory, oryginalnymi śróbami od BIX'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piteq Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Cale wc w budzie i pomimo tego, jakos tak pusto :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Siemka Nie rozumiem w czym Ci przeszkadza umiejscowienie chłodnicy a raczej wentylatorów w tym aby ciepłe powietrze wędrowało na zewnątrz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Bardzo mi sie podoba Twoje WC. Jako jedenemu z nielicznych udalo Ci sie osiagnac przejzystosc i estetyke ukladu. Wszysto w obudowie, prosto i ladnie. Super! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horgrim Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Super układzik. Węże ładnie poprowadzone, rozmieszczenie elementów i ogólnie cały układ sycą na całej linii :D Tylko całość jakaś taka..... zbyt pro ;) nie żeby to była wada, ale jednak lekko załamany wąż czy wystający silikon nadają całości smaczku :) i ludzie by się mieli do czego przyczepiać :D a tak to na siłę trzeba szukać czegoś ;) Podsumowując - układ super i syyyyyyyyyci ;) Życzę niskich temp i bezawaryjnej pracy z układem Pozdrawiam Edytowane 11 Marca 2006 przez Horgrim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...