chemiczny_ali Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 JAkiej dwu krotnie większej liczbie bitów ?????? Geforce ma 128bit x 1000 Mhz ( ew. 900 w słabszych wesjach ) a Radeon 256 x 680 Mhz czyli ~14,9 GB/s vs. ~20,3 GB/s więc max możemy mówić o większej o ~1/3 liczbie bitów przesyłanych na sekundę !!! Szerokość magistrali to nie wszystko !!! ... A co powiesz o 7600GS, która pry taktowaniu 400MHz i 128bit. ma przepustowość zaledwie 12,8GB/s i postaw teraz radzia 9800XT który przy pamiątkach 365MHz i 256bit. oferuje ponad 23GB/s. Tutaj różnica nie wynosi 1/3, a 80% :roll: I teraz dodajmy do tego 6600GT ze swoimi 15GB/s i co mamy pozornie najwolniejszy 7600GS leje po [gluteus maximus] konkurentów :) Wiesz Kyle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a Ty jak widać nie chcesz zmienić swojego :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 (edytowane) ->chemiczny_ali Ty piszesz o czym innym ja o czym innym i twój post ma się nijak do tego co napisałem .... właściwe to o co Ci chodzi z tym punktem widzenia i co ja mam zmieniać ? Wyśpij się ! :wink: No dobra skoro co poniektórzy nie kumają co piszę to przedstawię to na "chłopski rozum": pamięć 128 bit nie oznacza że jest 2 x wolniejsza od 256 bit .... co innego 128 bit 1 GHZ vs. 256 bit 1 GHZ ( pomijając opóźnienia ) czyli szerokość magistrali należy ściśle wiązać z częstotliwością . Koniec , end , fin nic ponad to co napisałem . <- jak by kto nie wiedział to tutaj taka większa kropka jest :wink: Edytowane 14 Maja 2006 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 ->chemiczny_ali Ty piszesz o czym innym ja o czym innym i twój post ma się nijak do tego co napisałem .... właściwe to o co Ci chodzi z tym punktem widzenia i co ja mam zmieniać ? Wyśpij się ! :wink: Jestem wyspany :wink: Ja pisze o czym innym :blink: to ja nie wiem po co cytowałes w Swojej wypowiedzi posta JestemNoobem, bo mój jest bezpośrednio związany z Jego wypowiedzią, wię musisz się zdecydować jakie posty cytujesz :) No dobra skoro co poniektórzy nie kumają co piszę to przedstawię to na "chłopski rozum": pamięć 128 bit nie oznacza że jest 2 x wolniejsza od 256 bit .... co innego 128 bit 1 GHZ vs. 256 bit 1 GHZ ( pomijając opóźnienia ) czyli szerokość magistrali należy ściśle wiązać z częstotliwością .Piszesz, że pamięć 128bit. nie jest 2 x wolniejsza od 256bit. :blink: No to jak się ma pamieć o częstotliwości 500MHz i 256bit. do pamięci 1GHz i 128bit. Przepustowość (pomijając opóźnienia) jest taka sama :-| Tak więc nie bardzo kumam jak liczysz, że wychodzi inaczej :? Mój post był absolutnie w temacie i był poparciem posta JestemNoobem do którego miałeś objekcje (jak się okazuje totalnie nie słusznie), a ja rozwinąłem jego myśl i poparłem nowymi przykładami które jak widać nie pierwszy raz ignorujesz :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 cyt: "No to jak się ma pamieć o częstotliwości 500MHz i 256bit. do pamięci 1GHz i 128bit." Mają taką samą przepustowość. Co do mojego posta to odnosiłem się do tego że mr noob ( :wink: ) napisał że pamięć 256 bit jest 2 x szybsza od 128 bit nie zwarając absolutnej uwagi na częstotliwość taktowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 To chyba nie do końca prawda bo w moim starym radku 9800Pro przy 680MHz 256Bit przepustowosć była rzędu 22GB/s :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) To chyba nie do końca prawda bo w moim starym radku 9800Pro przy 680MHz 256Bit przepustowosć była rzędu 22GB/s :) Dokładnie to 20,2655792236328125 GB/s ;] ( pamiętaj że nie jesteśmy producentami dysków twardych - ja liczę 1 MB jako 1024 KB ) Nawet jak będziesz liczył 1MB jako 1000 KB to i tak nie wyjdzie 22 GB/s tylko 21,76 GB/s . ps. wiem, jestem dokładny Edytowane 16 Maja 2006 przez Kyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 theinquire podaje, że premiera G80 ma nastąpić już wczesną jesienią :), zaś R600 ma ujrzeć światło dzienne dopiero pod koniec roku nowe GPU ati ma być największym, najgorętszym i zarazem najwydajniejszym procesorem na rynku :-| , zegar procesora ma dojść do magicznej granicy 1000MHz :D co potwierdza plotki 65nm procesu technologicznego daty premier nowych układów wskazują na to, że G80 będzie wpierw rywalizował nie z R600, a z R580+, który ma się pojawić już późnym latem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 A czy wspominali coś tam o jakieś dokładniejszej dacie? Chciałem kupować w sierpniu GF 7900GT ale widzę że niema sensu :D poczekam do października :D a czy będą one wspierać DX 10 ?? i SM 4.0 chodzi mi o R600 jak i G80?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 z czego wiem to tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 A coś o cenie tych zabawek wiadomo ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 (edytowane) co ja wróżka ?? z magiczną kulą :lol2: cena pewnie będzie taka jak zawsze po premierze nowego układu, czyli wysoka(399$-599$) Edytowane 27 Maja 2006 przez cavarr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 (edytowane) Coś na temat R600 http://www.xbitlabs.com/news/video/display...0525104243.html 64 jednostek cieniujących i 16TMU :? Taktowanie powyżej 650MHz i wsparcie dla DDR4 :) Podobno będzie to najszybsza karta w środowisku DX9 obsługująca również DX10, ma powtórzyć sukces R300. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale zapowiada się smakowicie :) PS. cavarr skąd wziąłeś info o taktowaniu 1GHz? :? Dobra mam http://www.theinquirer.net/?article=31968 i pewnie żródło pierszej częsci posta http://www.theinquirer.net/?article=31862 :D Edytowane 29 Maja 2006 przez chemiczny_ali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 PS. cavarr skąd wziąłeś info o taktowaniu 1GHz? icon_confused2.gifZapewne widział na benchmarku,coś tam o tym piszą.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 A ja wam mówię, że widział w kuli. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Coś na temat R600 2155003[/snapback] Zapewne widział na benchmarku,coś tam o tym piszą.... musiał bym być tobą aby tam wejść ;) A ja wam mówię, że widział w kuli. :Dbuhahahha dobre :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 musiał bym być tobą aby tam wejść icon_wink2.gifSoryy gościu widze ,że ty się tak SUPER znasz na wszystkim i nie wchoidzisz na takie strony...a proponowali Ci już prace w ATI ?? Bo ktoś taki powinien już tam pracować... <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jesli na R600 zegar bedzie bliski 1Ghz, to czym oni to wychlodza? Przeciez juz na X1800/1900 wielgachne 2 slotowe suszary nalozyli. Ciekawe jaki zasilacz bedze potrzebny do tej karty...500W :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Przy mniejszym procesie technologicznym dadzą rade. A może zaczną stosować WC? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 O/T i to skrajne ;) kojak, Ty też miałeś nieregulaminowy sig? Co tu się wyprawia, dla mnie Twój sig w niczym nie wadził... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 Jesli na R600 zegar bedzie bliski 1Ghz, to czym oni to wychlodza? Przeciez juz na X1800/1900 wielgachne 2 slotowe suszary nalozyli. Ciekawe jaki zasilacz bedze potrzebny do tej karty...500W :-P ja słyszałem , że r600 ma być taktowany 800mhz 1Ghz będzie osiągalne To co tu napiszę nie są to moje słowa ale zupelnie się z nimi zgadzem : "....Karty NV ( rodzina 6 ) od ponad roku dysponują SM3.0. Niejako przez przypadek pojawiły się pogłoski, jakoby karty Nvidii nie były zgodne z SM3.0 a nawet 2.0 . Ogłosiło to podobno laboratorium Ati po przeprowadzeniu wnikliwych testów. Tu nasuwa sie kilka refleksji. Po pierwsze może to tylko plotka . Jeśli zaś okazało by się to prawdą, może ktoś mi powie , po jaką c h o l e r ę w ogóle bawić się w unowocześnianie tych funkcji, jeżeli przez ponad rok cała armia kilkudziesięciu tysięcy fachowców i kilkudziesięciu milionów graczy nie potrafiła dostrzec różnicy między SM1.1 a SM3.0. Od dawna piszę że istotne jest to, co da się dostrzec podczas grania, a nie po skomplikowanej analizie ..W tym wypadku było jeszcze gorzej, bo zdaje się że i taka analiza zawiodła" Pozdrawiam :wink: karty gf6/7 nie są zgodne w pełni z ps3.0 , natomiast x1800/1900 nie są zgodne w pełni vs3.0 - ale to większego znaczenia nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 (edytowane) O/T i to skrajne ;) kojak, Ty też miałeś nieregulaminowy sig? Co tu się wyprawia, dla mnie Twój sig w niczym nie wadził... Heh. Gdybyś mi nie napisał to bym nie zwrócił uwagi. Powie ktoś o co tu chodzi? :) PS. Gdzie te Sigi??? W profilu też ich nie ma? Ktoś tu sobie jaja robi? Kto to wogóle jest ten Domik? He? :[ Edytowane 7 Czerwca 2006 przez kojak_ct Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Jesli na R600 zegar bedzie bliski 1Ghz, to czym oni to wychlodza? Przeciez juz na X1800/1900 wielgachne 2 slotowe suszary nalozyli. Ciekawe jaki zasilacz bedze potrzebny do tej karty...500W :-P z czego wiem to najnowsze grafy (G80, R600) mają "konsumować" od 130W do 300W :blink: , co jest wyczynem wprost imponującym :lol2: , ale jedno mnie cieszy, że tendencja na wzrost prądożerności ma zmienić kierunek i podążać ku spadkowi :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 z czego wiem to najnowsze grafy (G80, R600) mają "konsumować" od 130W do 300W :blink: , co jest wyczynem wprost imponującym :lol2: , ale jedno mnie cieszy, że tendencja na wzrost prądożerności ma zmienić kierunek i podążać ku spadkowi :) Oby bo rachunki za prąd... u nas będą podwyżki cen prądu o 30% :mur: ehh myśle że mój neotec 420W mi starczy do R600 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 ...ehh myśle że mój neotec 420W mi starczy do R600 :)Myślę, że przy r580 już będzie dawał znaki dymne :lol2: pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 (edytowane) Tak trzyamc :) Moze niedlugo wprowadza zasilacze 3-fazowe :D . A komputer zastapi piec CO :D Za rok bedzemy sie chwalic kilowatowymi zasilaczmi. Kurde skad ja wezme na prad :angry: Edytowane 8 Czerwca 2006 przez Xan02 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w-u-j-e-k Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Heh zastanawiałem się nad kupnem nowej zasiłki,ale chyba zaczekam :P A tak na poważnie to np taki Tagan 430 W wystarczy na nowe karty ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 Hmm niewiadomo mój będzie indiański bo będzie się komunikować ze mną że ma dość przez znaki dymne :) pewnie 430W też nie starczy ale tak 500W powinno być OK :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 8 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2006 z czego wiem to najnowsze grafy (G80, R600) mają "konsumować" od 130W do 300W :blink: , co jest wyczynem wprost imponującym :lol2: , ale jedno mnie cieszy, że tendencja na wzrost prądożerności ma zmienić kierunek i podążać ku spadkowi :)też czytałem te banialuki , 130-300wat zbyt duża rozpiętość by to była prawda ale te 150wat to trzeba brać pod uwage - moim zdaniem producenci idą w złym kierunku , intel i amd ograniczają pobór mocy cpu , a pobór mocy gpu jak szedł w góre tak idzie nadal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 też czytałem te banialuki , 130-300wat zbyt duża rozpiętość by to była prawda ale te 150wat to trzeba brać pod uwage - moim zdaniem producenci idą w złym kierunku , intel i amd ograniczają pobór mocy cpu , a pobór mocy gpu jak szedł w góre tak idzie nadal Dojdzie do tego że koszt cichego chłodzenia przekroczy cenę karty graficznej :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 też czytałem te banialuki , 130-300wat zbyt duża rozpiętość by to była prawda ale te 150wat to trzeba brać pod uwage - moim zdaniem producenci idą w złym kierunku , intel i amd ograniczają pobór mocy cpu , a pobór mocy gpu jak szedł w góre tak idzie nadal no też myślę, że te 300W to trochę na wyrost jest powiedziane :] , ale 150W jest całkiem realne, gdyż nowy high-end od nV ma być wyposażony już w dwa GPU G80 :blink: , które mają posiadać 48 jednostek pixel shader zaś ATi to inna bajka u nich sprawa z prądożernością wygląda trochę gorzej :sad: , samo X1900XTX pożera w stresie 121W, a co dopiero będzie z R600, który ma być w tej dziedzinie prawdziwym królem :lol2: czas pokaże czy te "banialuki" się sprawdzą, ale jedno jest pewne, że G90 i R700 nie będą już potrzebowały aż tyle watów :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...