Skocz do zawartości
Oszust

nForce 2

Rekomendowane odpowiedzi

Karas nie mówie że wszsytkie płyty, ostatnio coraz częściej pojawiają się kłopoty w KD7 na KT400. Być może są to jakieś wymysły uzytkowników ale ... a co do awaryjności NF7-S w porównaniu do epoxa i asusa jest to trochę głupie porównanie gdyż ABIT dopiero teraz wypuścił swoją płytę a ASUS był pierwsza płyta na nForce2 więc poczekajmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy oddałem mojego 8RDA :), jak poczytałem o dźwieku na wersji z plusikiem. :D

UpDate: <span style="color:red;">[ciach!]</span>a, 8rda+ mają byc w sklepach dopiero na koniec stycznia ;(.

Aaa i jeszcze mała prośba: wziął by ktos dla mnie ta 8rda+ z pronox'a??bo podobno juz jest :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z tego ze da wiecej kasy za gorsza plyte. Niestety taka prawda :evil: asus w ostatnich czasach cos jedzie na renomie nic wiecej. To juz nie sa te plyty z czasow A7V133. Sam mam A7V8X plytka spox stabilna wydajna ale niestety ma kilka niedociagniec ktore absolutnie sa wyeliminowane u Epoxa.  A A7N8X ma bardzo ograniczone vcore max 1.85!!!

pozdrav

Lagier

A wiesz o takiej zworce jak Overvoltage?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z tego ze da wiecej kasy za gorsza plyte. Niestety taka prawda :evil: asus w ostatnich czasach cos jedzie na renomie nic wiecej. To juz nie sa te plyty z czasow A7V133. Sam mam A7V8X plytka spox stabilna wydajna ale niestety ma kilka niedociagniec ktore absolutnie sa wyeliminowane u Epoxa.  A A7N8X ma bardzo ograniczone vcore max 1.85!!!

pozdrav

Lagier

Ja tylko dopisze ze dzieki tej zworce mozna zmieniac napiecie do 2,1V dla proca i 2,8-2,9V dla pamieci jesli dobrze pamietam :). Jakl nie to Lancer popraw mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrav

Lagier

overvoltage ma tylko a7V8x (ktora do niedawna mialem) na a7N8x po zastosowaniu overvoltage mozesz ustawic max 1.85V poczytaj testy jak mi nie wierzysz tez sie kiedys na to zlapalem

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

overvoltage ma tylko a7V8x (ktora do niedawna mialem) na a7N8x po zastosowaniu overvoltage mozesz ustawic max 1.85V poczytaj testy jak mi nie wierzysz tez sie kiedys na to zlapalem

pozdrav

Lagier

Mialem kilka dni temu ta plyte i jakies tam zwory widzialem. Widocznie nie dosc dokladnie czytam opisy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiryt tak bodajze wszsytkie plyty na Nforce2 tak mają.

Karas nie ma ale po co ci ? Zreszta i tak będziesz musiał dokupić jeden kabelek jak będziesz chciał sobie dysk SATA włożyć, wszyscy producenci płyt zapomnieli o kabelkach zasilających ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własciwie podjolem decyzje: 8RDA+ i AMD 1700+ i cos do chłodzenia moze z + na koncu :)

Z wybraniem AC mam najwiekszy problem. Cicho i wydajnie a tak sie nie da a WC odpada.

Co do blokowania PCI na EPOX-ie nigdzie nie znalazlem wiazacej informacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własciwie podjolem decyzje:  8RDA+ i AMD 1700+ i cos do chłodzenia moze z + na koncu :)

Z wybraniem AC mam najwiekszy problem. Cicho i wydajnie a tak sie nie da a WC odpada. 

Jest taka informacja na FAQ

"What speed is the PCI bus running at?

The PCI bus is locked at 33MHz."

A z coolerków polecam Titana D5TB czy siakoś tak :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własciwie podjolem decyzje:  8RDA+ i AMD 1700+ i cos do chłodzenia moze z + na koncu :)

Jest taka informacja na FAQ

"What speed is the PCI bus running at?

The PCI bus is locked at 33MHz."

A z coolerków polecam Titana D5TB czy siakoś tak :).

dokladnie d5tb bedzi ok sam uzywam temp nie rzadko przekracza 42*C (vcore 1.725V!!!)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spiryt tak bodajze wszsytkie plyty na Nforce2 tak mają.

Karas nie ma ale po co ci ? Zreszta i tak będziesz musiał dokupić jeden kabelek jak będziesz chciał  sobie dysk SATA włożyć, wszyscy producenci płyt zapomnieli o kabelkach zasilających ;).

hmmm potrzebne ,bo chcialem podlaczyc wszystkie moje urzadzenia pod osobne kanaly ,a Abit dodaje takie do plyty i podobno wszystko bardzo ladnie smiga. Ale z tegoco sie dowiedzialem to Asus ich nie dodaje. :cry: Teraz chyba wezme tego Epox-a albo Abita :? Juz sam nie wiem :evil: :evil: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wybralem Epox 8rda+. Z Abitem to troszke loteria, z tymi skladanymi w fabrykach ECSa moga byc problemy ze stabilnoscia a na opakowaniu nie napisza z ktorych fabryk pochodza.

[gluteus maximus] jasio jebie stasio :P. Abit to Abit. Gdyby mial do vcore >1,85V to bylby bardziej atrakcyjny niz EpoX :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisalem wczesniej kupuje Epoxa 8RDA+ jak tylko do sklepow dotrze. Narazie stac mnie tylko na plyte, procka i ram. Na VGA kaski nie starczy i dlatego sie pytam. Czy Epoxa 8RDA+ i ASUS 6800 (GF256DDR) bedzie dzialac poprawnie. Obawiam sie spalenia plyty albo grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no co ty pewnie ze ci wszystko bedzie hulac czemu mialoby ci sie spalic?! ostatnio jakis koles z forum chcial kupowac 8RDA majac jakas karte S3 (napewno starsza niz twoj GF) :lol: wiec nie masz sie czym przejmowac :D

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrav

Lagier

pozdrav

Lagier

Mam pare pytań:

1. Czytałem, że ABIT NF7-S ma Vcore tylko do 1,85. Czy nie ma na nim czegos w stylu zwory overvoltage tak jak w A7V8X?

Planuje AXP1700+ JIUGB - B0 8) :twisted: . Czytałem gdzies, że dla T-bredów B(B0, id681) napięcia powyzej 1,85 są niepotrzebne oraz niebezpieczne na AirCooling, więc zastanawiam się czy to przeszkadza.

2. które ASUSy mają tą zworę?

3. EPOX wcale nie jest debesciak w o/c. ABIT rulez 8)

4. Które płyty mają dziury wokół socketA? (WC in future)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego mialaby nie isc?!  pewnie ze pojdzie ustawisz w biosie agp x2 i tyle. Dziwie sie troche ze zamiast grafy kupujesz mobo 8O no ale to twoja sprawa

pozdrav

Lagier

hmm, ale AGP 8x jest oficjalnie kompatybilne w dol tylko do AGP4x, wiec AGP2x moze dzialac, ale nie musi, w najgorszym przypadku sadzie mi plyta glowna i moze nawet cos jeszcze ;-) (byly juz takie przypadki)

a czemu nie kupuje grafy? bo nie ma sensu wydawac 500PLN na srednia grafike, wole zainwestowac w nowsza plyte, chociaz sie wacham ciaglem, czy wymieniac z tej co teraz mam, bo ona jest bardzo dobra, nawet dzisiaj, ja myslalem jeszcze o 8RGA+, ale nie wiem, czy wogole dostane ja w Polsce :(, mam pytanko: czy w tej plycie jest taka sama mozliwosc asynchronicznej pracy PCI/AGP jak w 8RDA? bo poza tym, ze posiada grafike z dwoma wyjsciami, to reszta sie nie rozni prawie niczym (chyba)

Moim zdaniem nie pojdzie chyba ze karta ma mozliwosc pracy na 1,5 Volta. AGP 1x i 2x pracowaly tylko na 3,3V. Wiekszosc kart 4x moze pracowac z obydwoma napieciami. Sprawdz czy na zlaczu karty graficznej sa wyciete trzy zabki. Jesli tak to karta moze pracowac na 1,5V

Port AGP 8x podaje tylko 1,5V (nie jestem pewien 0,8V - cos o tym bylo ale nie wiem na 100% jak to wyglada) owszem w biosie mojego A7V8X moge ustawic tryby 1x czy 2x, ale oznacza to wylącznie szybkosc transmisji. Karta nadal zasilana bedzie napieciem 1,5V :!:

Ja na swojej płycie mam dodatkowa diode. Z tego co pisze w instrukcji to gdybym wsadzil karte 3,3v to dioda by swiecila a komp by sie nie wlaczyl zeby nie zjarac systemu :!:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdrav

Lagier

Mialem kilka dni temu ta plyte i jakies tam zwory widzialem. Widocznie nie dosc dokladnie czytam opisy :)

Mysle Lacer ze napewno jest lub bedzie mozliwosc w Biosie ustawienia wiekszego Vcora , jak narazie piekna wiadomosc jest taka ze na ASUSIE MOZNA PODNIESC NAPIECIA NA CHIPSET z biosu i nie trzeba robic moda tak jak na Epoxie ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego mialaby nie isc?!  pewnie ze pojdzie ustawisz w biosie agp x2 i tyle. Dziwie sie troche ze zamiast grafy kupujesz mobo 8O no ale to twoja sprawa

pozdrav

Lagier

hmm, ale AGP 8x jest oficjalnie kompatybilne w dol tylko do AGP4x, wiec AGP2x moze dzialac, ale nie musi, w najgorszym przypadku sadzie mi plyta glowna i moze nawet cos jeszcze ;-) (byly juz takie przypadki)

a czemu nie kupuje grafy? bo nie ma sensu wydawac 500PLN na srednia grafike, wole zainwestowac w nowsza plyte, chociaz sie wacham ciaglem, czy wymieniac z tej co teraz mam, bo ona jest bardzo dobra, nawet dzisiaj, ja myslalem jeszcze o 8RGA+, ale nie wiem, czy wogole dostane ja w Polsce :(, mam pytanko: czy w tej plycie jest taka sama mozliwosc asynchronicznej pracy PCI/AGP jak w 8RDA? bo poza tym, ze posiada grafike z dwoma wyjsciami, to reszta sie nie rozni prawie niczym (chyba)

Moim zdaniem nie pojdzie chyba ze karta ma mozliwosc pracy na 1,5 Volta. AGP 1x i 2x pracowaly tylko na 3,3V. Wiekszosc kart 4x moze pracowac z obydwoma napieciami. Sprawdz czy na zlaczu karty graficznej sa wyciete trzy zabki. Jesli tak to karta moze pracowac na 1,5V

Port AGP 8x podaje tylko 1,5V (nie jestem pewien 0,8V - cos o tym bylo ale nie wiem na 100% jak to wyglada) owszem w biosie mojego A7V8X moge ustawic tryby 1x czy 2x, ale oznacza to wylącznie szybkosc transmisji. Karta nadal zasilana bedzie napieciem 1,5V :!:

Ja na swojej płycie mam dodatkowa diode. Z tego co pisze w instrukcji to gdybym wsadzil karte 3,3v to dioda by swiecila a komp by sie nie wlaczyl zeby nie zjarac systemu :!:

pozdro

o jakie zabki Ci chodzi? te piny, ktore sie stykaja ze sledziem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...