Tolos Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam! Skuszony przez opinie użytkowników tych kart ,mam zamiar kupić takową. Interesuje mnie tylko jakość obraz i oczywiście jako taka wydajność ( taka żeby mi sie okienka w windowsie płynniutko przsuwały :) ) Mam wybór między 3 modelami: G550 , G450 i G400 . Jeśli chodzi o ceny to G550 ksztaltuje sie na poziomie 100 zł a G450 juz koło 30 zł. Słyszałem że G400 jest spośród tych 3 najlepsza? czy to prawda? Dodam że jest ciut droższa od G450. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Jakosc obrazu w kazdej z nich jest rewelacyjna, a co do wydajnosci to hehe na kazdej beda okienka chodzily rownie szybko ;-) Moze jednak napisz do czego ona Ci potrzebna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Będę jej używał do wszystkiego poza grami. Duży nacisk kładę na pracę w CAD i z tego co ludzie piszą te karty nadają się do tego idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Nadaja sie rzeczywiscie :-) Wzialbym G400, chociaz kazda z nich bedzie raczej odpowiednia. Oczywiscie o ile CAD 2D glownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Kupilem dzisiaj G400 i zaraz to podłącze. Podobno pod wzgledem szybkosci 3D G400 jest lepszy niz G550. Chociaż porównywanie kart MAtroxa pod tym wzgledem to jest nieporozumienie , przeciez nie o to tu chodzi. Troche dziwna sprawa - ta karta jest z 1999 roku, a ja zamieniam ją zamiast mojego Geforca4 heh , zobaczymy czy technologia sprzed 7 lat jest jeszce coś warta :) Cada używam tylko w 2D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Hehe technologie sprzed 7 lat potrafia wiecej niz sie wiekszosci "znawcow" wydaje ;-) Np serwerek ktory mam w podpisie ma lat 8 z hakiem i co? Smiga jak zloto i obsluguje nie jedna usluge :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolos Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Nie no powiem że obraz rzeczywiście rewelacja! te czcionki... super! Ale jest jedno ale nie iwem czemu maks odswiezanie jest 85 Hz !!? mam monitor IBM P275 21 cali i na GF4 leciało na 100 Hz bez zadnych problemów. Wiecie jak to usatwić? Na każdej rozdzielczości jest 85 Hz, nawet na 640:480. Edytowane 12 Marca 2006 przez Tolos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 instalujac powerdesk we wlasciwosciach ekranu powinna pojawic sie zakladka monitor settings, klikasz w pierwsza ikonke i ustawiasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 (edytowane) Jesli chodzi o predkosc to najszybsza jest G400 MAX. Choc teraz, jak juz kupiles karte, ta informacja jest raczej nieistotna ;). Edytowane 18 Kwietnia 2006 przez spavatch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 24 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2006 (edytowane) Podepnę się do tego tematu z pytaniem czy wydajność takiego: Matrox'a G450 16MB wystarczy do płynnej gry w Diablo 2 i oglądania filmów (Divx6/XVid/Rmvb)??? Komputer, w którym karta miałaby się znaleźć przeważnie służy jako edytor tekstu i przeglądarka internetowa dlatego stawiam na Matroxa. Będę wdzięczny za wszystkie opinie, w szczególności użytkowników. Edytowane 25 Czerwca 2006 przez Stiff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lemon-Cola Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 (edytowane) Przy ogladaniu takich filmow wiecej zalezy od procesora wiec spoko beda smigac;) a Diablo 2 Wymagania: » Windows 95/98 » Pentium II 233 MHz » 32 MB RAM » karta graficzna 32 MB » 650 MB HDD » CD-Rom jak chcesz grac to kup cos bardziej do gier niz do cada;) Edytowane 26 Czerwca 2006 przez Lemon-Cola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 No z tym Diablo to może nie tak do końca sprawa jest przesądzona :) Blizzard chyba trochę na wyrost podał ilość wymaganej pamięci graficznej. Pamiętam jak gierka śmigała na Vancie 16MB i na VooDoo2 12MB. No nic, karta już w drodze, jak na niej nie pogram to nie będe płakal ;) Dzieki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 30 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2006 (edytowane) Przy ogladaniu takich filmow wiecej zalezy od procesora wiec spoko beda smigac;) a Diablo 2 Wymagania: » Windows 95/98 » Pentium II 233 MHz » 32 MB RAM » karta graficzna 32 MB » 650 MB HDD » CD-Rom jak chcesz grac to kup cos bardziej do gier niz do cada;) Ciekawe bo u mnie na CD z diablo 2 sa takie minimalne wymagania: Minimalne wymagania systemowe Diablo 2 Komputer: * Do grania w Diablo II niezbędny jest komputer w 100% procentach kompatybilny z IBM PC, wyposażony w procesor Pentium 233 lub szybszy. System operacyjny: * Aby grać w Diablo II musisz korzystać z systemu WIndows 95, Windows 98, Windows NT 4.0 (z zainstalowaną aktualizacją Service Pack 5) lub Windows 2000 (z uprawnieniami lokalnego adminisratora). Pamięć: * Do gry w trybie jednoosobowym konieczne jest 32 MB RAM, do rozgrywek wieloosobowych niezbędne jest 64MB pamięci RAM. Twórcy otwartych rozgrywek na Battle.net i TCP/IP: zalecane 128 MB RAM (256 MB RAM w przypadku rozgrywek w których udział bierze więcej niż 4 graczy) Napędy: * Niezbędny jest napęd CD-ROM poczwórnej szybkości odczytu oraz 650MB wolnej przestrzeni na dysku twardym (rozgrywki jendnoosobowe), 950MB (rozgrywki wieloosobowe) lub 1.5 GB (pełna instalacja). Grafika: * Do grania w Diablo II niezbędny jest monitor SVGA i karta graficzna zgodna z DirectDraw®. W systemie musi być zainstalowany DirectX® 6.1 lub nowszy (na płycie z grą umieszczony jest DirectX 7.0a ). Diablo II obsługuje także rozszerzone funkcje graficzne akceleratorów 3D zgodnych z Direct3D lub Glide API. Aby skorzystać z tych funkcji, Twoja karta 3D musi być wyposażona w co najmniej 8 MB RAM. Dźwięk: * Diablo II współpracuje z każdą kartą dźwiękową, która jest zgodna z DirectX 6.1 lub wyższym. Aby w grze odtwarzana była muzyka, twoja karta dźwiękowa musi być skonfigurowna do odtwarzania dźwięku cyfrowego. Obsługiwane są także karty zgodne z EAX i EAX 2 (patrz CzytajTo). Sterowanie: * Niezbędna jest klawiatura i mysz w 100% zgodne z Microsoft. Diablo II nie jest przygotowane do obsługi padów ani joysticków. Łączność w trybie wieloosobowym: * Aby mieć dostęp do sieciowej usługi firmy Blizzard - Battle.net, konieczne jest łącze z Internetem o niewielkim opóźnieniu, obsługujące 32 bitowe aplikacje przy transferze 28,8 Kbps lub szybszym. Do rozgrywek wieloosobowych w sieci lokalnej (LAN) konieczna jest obsługa protokołu TCP/IP. Dodatkowe zelecenia dla gospodarzy rozgrywek TCP/IP i twórców otwartych rozgrywek na Battle.net: * Blizzard sugeruje wykorzystanie systemu wyposażonego w 128MB RAM i modem o szybkości 56 Kbps lub szybszy. No coz moze mam jakas zla wersje diablo 2 ;) PS Gralem w d2 na voodoo2+s3virge i bardzo fajnie to chodzilo. Gralem tez na voodoo3000(z podpisu) i rowniez ladnie dziala. Widomo ze D2 lepiej dziala na kartach zgodnych z glide czyli na kartach voodoo. Na moim voodoo2 lepiej to dzialalo niz na rivie TNT2 z 32MB pamieci. Edytowane 30 Czerwca 2006 przez sucker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mejdej5 Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Mam zamiar kupic G450 tutaj: g450 do komputera na ktorym ogladam filmy i korzystam z netu. Nie gram w zadne gry. Slyszalem ze obraz jest bardzo dobry, ale nie wiem czy szukac czegos innego czy brac ta. Chyba nie ma znaczenia ze podlacze do niej 19lcd, mam nadzieje ze na lcd jest rownie dobry obraz i nie ma problemow z odswiezaniem (na lcd jest max 75) czy dopasowaniem rozdzielczosci do ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 24 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2006 (edytowane) Ja również się rozglądam za kartą Matroxa, ale chyba na G550 (mam płytę z AGP8x (0.8V) i podobno G400 i G450 mogą mi sfajczyć gniazdo). Chociaż G550 jest też max na AGP4x, ale ponoć przełącza się na zasilanie 0.8V na płytach AGP8x. Jak to jest? Druga sprawa to taka, że nie zależy mi na 3D, a głównie na obrazie 2D, oraz DirectShow! tutaj stawiam priorytet! Chodzi o: tryb OVERLAY (mam tunerTV i boję się że będzie kiszka blada na full screenie albo na podpiętym TV), konwersję kolorów YUV, YUY2 YV12 itp. tu mogą być problemy z XViDem i tym podobnymi kodekami. Jeśli ktoś ma i używa kart G450/G550 to proszę o info, czy obraz video się skaluje ładnie w oknie, czy nie ma stutteringu 2D na fullscreenie (miałem coś takiego kiedyś na G200 szkalg mnie trafiał). Rozglądam się za jakąś porządną kartą do 2D i video i oscyluję pomiędzy G550 a oryginalnym ATi RADEON (ale tu obawa o wersję AGP). Proszę o pomoc przy wyborze. EDIT: Millennium G550 AGP już siedzi w moim kompie ;) Wszystko hula bardzo ładnie. Widać, że z obsługą video się postarali, jest progres w stosunku do G200/G400. DualView ładnie działa na TV i monitorze. Banalna konfiguracja, tylko szkoda, że nie mogę odpalić nowego PowerDesk'a SE. Niby się instaluje, .NET Framework 2.0 zainstalowany a zakładek brak! Jak ktoś wie o co chodzi to please INFO. Po za tym Quake III Arena medium details 1024x768 wyciąga jakieś 40-50fps lol. Tu mam pytanie odnośnie UT2004. Gra się odpala, ściągam wszystko na total minimum 640x480 16-bit i jeden wielki shit, da radę aby gra chodziła na tej karcie powyżej 2-3fps? Edytowane 31 Października 2006 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...