kurek Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) http://pclab.pl/art18605.html "Podczas forum IDF przedstawiono nową architekturę procesorów Intel Core Microarchitecture. Nowe układy będą znacznie wydajniejsze od produkowanych obecnie, a przy tym będą pobierać o wiele mniej energii. Procesory oznaczone kodowo Merom, Conroe i Woodcrest pojawią się na rynku już w trzecim kwartale tego roku. Przedstawiamy najważniejsze cechy ich architektury oraz pierwsze, przeprowadzone przez nas testy: Conroe taktowany zegarem 2,66 GHz kontra Athlon 64 FX-60 podkręcony do 2,8 GHz. Benchmarki przeprowadziliśmy w aplikacjach, w których do tej pory układy Pentium radziły sobie wyraźnie gorzej od Athlonów - w grach. Teraz sytuacja jest zgoła odmienna. Conroe spuścił wyżej taktowanemu od siebie Athlonowi lanie." nie moglem sie powstrzymac i zacytuje jeszcze jeden fragment: "Intel Core to dla Intela niezwykle ważny projekt. Architektura umożliwiła zbudowanie procesorów, które cechują się wydajnością wyższą od tak samo taktowanych procesorów Pentium M czy AMD Athlon 64, a które konsumują jednocześnie nawet dwukrotnie mniej energii niż układy Pentium serii Extreme Edition. Przedstawiciele Intela podczas konferencji IDF (Intel Developer Forum) sugerowali, jakoby układy Conroe (przeznaczone dla komputerów biurkowych) były o 40% szybsze od odpowiadających im procesorów Pentium D (odpowiadający w sensie tej samej kategorii cenowej; Conroe jest taktowany znacznie niższym zegarem), a przy tym samym konsumowały o 40% mniej energii. Serwerowe układy Woodcrest są jeszcze szybsze - nawet do 80% wydajniejsze od obecnie sprzedawanych Xeonów (przy o 35% niższej konsumpcji energii). Z kolei notebookowy Merom to układ konsumujący tyle samo energii, co opisywany przez nas niedawno Yonah, a przy tym o 20% wydajniejszy." rewelacja. no to juz wiem na jakiej platformie bedzie moj nastepny lapek, mam nadzieje ze beda lekkie i trzymaly ponad 4 godzinki na baterii. Dobre czasy ida dla tych korzy planuja zmiane lapka na wiosne 2007 czyli dla mnie :-) Mam nadzieje ze Acer wypusci cos ciekawego Edytowane 11 Marca 2006 przez kurek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Z serii "Moje moje moje": "a moj Acer na Sempronie i tak wygra w Super Pi" ;) Edytowane 11 Marca 2006 przez limerro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erixon Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 tym razem wypusci pekajaca matryce i rozowa klawiature... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Z serii "Moje moje moje": "a moj Acer na Sempronie i tak wygra w Super Pi" ;) w lapach to Pi jedynie na Dothanach fajnie wychodzi (nie mówiąc o Yonah) ... tak z ciekawości pokaż to PI :D Edytowane 11 Marca 2006 przez yotomeczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 tym razem wypusci pekajaca matryce i rozowa klawiature...Lepiej niż jakby mieli design z z lat 90 :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...