Skocz do zawartości
kurek

Intel Core Microarchitecture

Rekomendowane odpowiedzi

http://pclab.pl/art18605.html

"Podczas forum IDF przedstawiono nową architekturę procesorów Intel Core Microarchitecture. Nowe układy będą znacznie wydajniejsze od produkowanych obecnie, a przy tym będą pobierać o wiele mniej energii. Procesory oznaczone kodowo Merom, Conroe i Woodcrest pojawią się na rynku już w trzecim kwartale tego roku. Przedstawiamy najważniejsze cechy ich architektury oraz pierwsze, przeprowadzone przez nas testy: Conroe taktowany zegarem 2,66 GHz kontra Athlon 64 FX-60 podkręcony do 2,8 GHz. Benchmarki przeprowadziliśmy w aplikacjach, w których do tej pory układy Pentium radziły sobie wyraźnie gorzej od Athlonów - w grach. Teraz sytuacja jest zgoła odmienna. Conroe spuścił wyżej taktowanemu od siebie Athlonowi lanie."

nie moglem sie powstrzymac i zacytuje jeszcze jeden fragment:

"Intel Core to dla Intela niezwykle ważny projekt. Architektura umożliwiła zbudowanie procesorów, które cechują się wydajnością wyższą od tak samo taktowanych procesorów Pentium M czy AMD Athlon 64, a które konsumują jednocześnie nawet dwukrotnie mniej energii niż układy Pentium serii Extreme Edition. Przedstawiciele Intela podczas konferencji IDF (Intel Developer Forum) sugerowali, jakoby układy Conroe (przeznaczone dla komputerów biurkowych) były o 40% szybsze od odpowiadających im procesorów Pentium D (odpowiadający w sensie tej samej kategorii cenowej; Conroe jest taktowany znacznie niższym zegarem), a przy tym samym konsumowały o 40% mniej energii. Serwerowe układy Woodcrest są jeszcze szybsze - nawet do 80% wydajniejsze od obecnie sprzedawanych Xeonów (przy o 35% niższej konsumpcji energii). Z kolei notebookowy Merom to układ konsumujący tyle samo energii, co opisywany przez nas niedawno Yonah, a przy tym o 20% wydajniejszy."

rewelacja.

no to juz wiem na jakiej platformie bedzie moj nastepny lapek, mam nadzieje ze beda lekkie i trzymaly ponad 4 godzinki na baterii. Dobre czasy ida dla tych korzy planuja zmiane lapka na wiosne 2007 czyli dla mnie :-) Mam nadzieje ze Acer wypusci cos ciekawego

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z serii "Moje moje moje": "a moj Acer na Sempronie i tak wygra w Super Pi" ;)

w lapach to Pi jedynie na Dothanach fajnie wychodzi (nie mówiąc o Yonah) ...

tak z ciekawości pokaż to PI :D

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...