Jackob Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Cze wszystkim. Pisze bo przy okazji próby wyłączenia nagrywarki tzn tak aby nie widial jej w systemie doświadczylem dziwnej rzeczy. Otoz wyłaczyłem nagrywarke w BIOSIE tak ze w jej miejscu w głownych ustawinieach pisalo "Not Installed" zachwoalem ustawienia i uruchomilem komputer. Mimo iz podczas sprawdzania dyskow nagrywarka zostala pominieta to w Windowsie dalej sidzi i ma sie dobrze dziala ona jak i cale do niej oprogramowanie. Czy Windows ma jakis osobny tryb wykrywania urzadzen? Czy mozna go "zaslepic" przy pomocy Biosa?. Oczywisicie jestem swidomy tego ze istnieje cala masa programow do tego jednak wiadomo ze mieszaja bardzo w rejestrze systemu, a w skrajnych przypadkach moga prowadzic do uszkodzenia mechaniczengo napedów. Do tej pory wydawalo mi sie ze to BIOS mowi Wndzie co gdzie i jak jednak okazuje sie ze system nie jest az tak zalezny w tych przypadkach od Biosu. Oczywiscie wiadomo dlaczego chce wylaczyc nagrywarke ale zdaje mi sie ze samo zabezpiecznie ktore chce w ten sposob ominać jest prze wielu definiowane jako wirus, pozatym ja sie tylko pytam o zachowanie systemu oraz Biosu w kwestii wykrywania urzadzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Cze wszystkim. Pisze bo przy okazji próby wyłączenia nagrywarki tzn tak aby nie widial jej w systemie doświadczylem dziwnej rzeczy. Otoz wyłaczyłem nagrywarke w BIOSIE tak ze w jej miejscu w głownych ustawinieach pisalo "Not Installed" zachwoalem ustawienia i uruchomilem komputer. Mimo iz podczas sprawdzania dyskow nagrywarka zostala pominieta to w Windowsie dalej sidzi i ma sie dobrze dziala ona jak i cale do niej oprogramowanie. Czy Windows ma jakis osobny tryb wykrywania urzadzen? Czy mozna go "zaslepic" przy pomocy Biosa?. Oczywisicie jestem swidomy tego ze istnieje cala masa programow do tego jednak wiadomo ze mieszaja bardzo w rejestrze systemu, a w skrajnych przypadkach moga prowadzic do uszkodzenia mechaniczengo napedów. Do tej pory wydawalo mi sie ze to BIOS mowi Wndzie co gdzie i jak jednak okazuje sie ze system nie jest az tak zalezny w tych przypadkach od Biosu. Oczywiscie wiadomo dlaczego chce wylaczyc nagrywarke ale zdaje mi sie ze samo zabezpiecznie ktore chce w ten sposob ominać jest prze wielu definiowane jako wirus, pozatym ja sie tylko pytam o zachowanie systemu oraz Biosu w kwestii wykrywania urzadzen.Windows sam wykrywa urządzenia bez udziału BIOS, żeby wyłączyć urządzenie trzeba je albo odłączyć albo wyłączyć w Menażerze urządzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...