ratatam Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Witam! Taki mam dziwny problem... Kupiłem sobie akumulatorki pryzmatyczne Ni/MH (1450mAh) do discmana, wkładam je na miejsce, podłączam zasilanie, czekam az sie załaduja... i czekam... czekam.... czekam... i nic:( Po 6h ładowania nie moge nawet właczyc discmana:( Gdy podłacze zasilacz pokazuje sie znaczek ładowania ale nic poza tym. Nie wiem o co chodzi? czy może chodzić o to ze oryginalne akumulatorki do mojego discmana to Ni-Cd (600 mAh) a ja kupiłem Ni/MH (1450mAh)? Pomocy!:) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Naładuj je w zwykłej ładowarce a nie w discmanie. Najprawdopodobniej discman ma zabezpieczenie aby ładować tylko oryginalne baterie dołączone do niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratatam Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) kurde nie mam dostepu do zwykłej ładowarki:( tylko do tej w odtwarzaczu na czym może polegać takie zabezpieczenie? bo pierwszy raz o czymś takim słysze?> aha i czy wszystkie ładowarki do nicd potrafią tez naładowac nimh? bo moze w tym problem? sam juz nie wiem pozdrawiam Edytowane 11 Marca 2006 przez ratatam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guardian_McLeavy Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Może tu coś o tym będzie: http://www.forum.pcmaniak.pl/ftopic32913.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 W zasadzie zabezpieczenia stosowane w discmenach są banalne i łatwo je obejść, ale najlepiej spróbuj naładować akumulatorek w zwykłej ładowarce. Nie przeładuj ich. Jak zaczynają się mocno nagrzewać to oznacza, że są już naładowane i należy je wyjąć z ładowarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Może tu coś o tym będzie: http://www.forum.pcmaniak.pl/ftopic32913.php taaak to zajebiście pomogło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Nie masz dostępu do łądowarki.. to sobie kup.. najprostsza jest za 30 pln.. do kupienia w mediamarcie.. sklepie dla idiotów.. Ja mam taką, łądowałem juz nieraz i nie narzekam.. wystarczy tylko pilonować czasu ładowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 oryginalne akumulatorki do mojego discmana to Ni-Cd (600 mAh) a ja kupiłem Ni/MH (1450mAh)dla mnie wszystko było jasne po tym zdaniu twoja ładowarka nia łduje Ni-Mh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) dla mnie wszystko było jasne po tym zdaniu twoja ładowarka nia łduje Ni-Mh Przeceniasz sprzęt. Ładowarki montowane do discmanów nie rozpoznają rodzaju akumulatorków; są zbyt banalne. Nie ma takiej możliwości aby discman nie chciał ładować tych akku bo są NiMH. To jest kwestia zabezpieczenia w discmanie. Banalna sprawa. Trzeba obciąć trochę naklejki ( tak na 1,5cm) od dołu baterii aby był kontakt elektryczny minusa z dodatkowym złączem i wszystko będzie grać. ratatam obejrzyj sobie dokładnie oryginalne akumulatorki. One przy minusie mają taki pasek bez izolacji. Tak samo musisz opierniczyć na tych nowych i wszystko będzie działać. Edytowane 14 Marca 2006 przez Excray Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Przeceniasz sprzęt. Ładowarki montowane do discmanów nie rozpoznają rodzaju akumulatorków; są zbyt banalne. Nie ma takiej możliwości aby discman nie chciał ładować tych akku bo są NiMH. To jest kwestia zabezpieczenia w discmanie. Banalna sprawa. Trzeba obciąć trochę naklejki ( tak na 1,5cm) od dołu baterii aby był kontakt elektryczny minusa z dodatkowym złączem i wszystko będzie grać. ratatam obejrzyj sobie dokładnie oryginalne akumulatorki. One przy minusie mają taki pasek bez izolacji. Tak samo musisz opierniczyć na tych nowych i wszystko będzie działać. moim zdaniem sie mylisz, jeżeli wykrywa baterie, niby ładuje więc w czym problem? żeby nie ładowało to twoja teoria by się sprawdziła. tez miałem takiego dyskmena i mogłem tylko akumulatorki Ni Cd ładować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Na jakiej podstawie stwierdzasz, że wykrywa? Na tej, że pojawia się symbol ładowania? Zbyt ufny jesteś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 niech kupi albo pożyczy inne NiCd i zobaczy że ładuje wszystko ok :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) ja bym rozebrał diskmena coby się przekonać o istnieniu tego dodatkowego złącza :) i czym się różni sposób ładowania NiMh od NiCd? Na niektórych (starszych) łądowarkach jest napsiane, że do ładowania NiCd, a na nowszych że do Nicd i NiMh.. czyżby to była jedynie kwestia tego że wcześniej nie było po porstu aku NiMh więc nie pisano o tym na obudiwie ładowarki? Edytowane 15 Marca 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Nie trzeba rozbierać. Wystarczy się dobrze przyjrzeć zbiornikowi na baterie a w szczególności okolicom minusa baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...