Mutos Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 HELP ME!! Mam do napisania taki skrypt i nawet nie wiem jak go ugryźć!! Oto treść zadania: Skrypt ma przeszukiwać plik /etc/passwd w poszukiwaniu kont bez haseł. Wiem, że wpis konta z hasłem wygląda mniej więcej tak: User_Name:x:UID:.... a bez hasła: User_Name::UID... Wiem, że muszę zrobić to w pętli. I tyle. Kto mi pomoże... ?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 a po co w petli ? cat /etc/passwd | grep -v :x: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veng Opublikowano 10 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2003 to masz tu takie coś: -----------------------------ciach------------------------------------------- #!/bin/bash for i in `cat /etc/passwd` do znak=`echo $i|cut -d":" -f2` if test $znak then echo "Hasło użytkownika `echo $i|cut -d":" -f1` jest O.K." else echo "Użytkownik `echo $i|cut -d":" -f1` ma puste hasło" fi done -----------------------------ciach------------------------------------------- o to Ci chodziło ? Veng Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Dzięki!! Tylko coś mi się o uszy obiło, że tam ma być zastosowany case, a mój rh jest jakiś ruski bo nie mam do tego manuala - a na uczelni był :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemeq Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 jak mozesz nie miec manuala ? "man bash" i juz (mozesz tez ociwiscie próbowac inne shele) a tak wogle to mi na poczatku tego semestru kazano popelnic taka strone jako referat z SysOpów http://student.uci.agh.edu.pl/~plepiarz/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...