Skocz do zawartości
MATZ

[FORNET] 1 megabit na 5 osób to 512 kilobajtów na sekundę :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Bedę pisał jednostki słownie aby mi się nie pomyliły :)

Więc tak:

Przychodzi mi facet z FORNETU (ZNA KTOŚ?) i mówi że będę miał 512 kilobajtów na sekunde za 107 zł :) Więc ja pytam się jaki będzie głowny węzeł, a on mi mówi 1 megabit a w bloku mam 5 osób chętnych?

Więc po ile kilobajtów na łebka wychodzi?

P.s.Jak ktos zna FORNETa to niech się wypowie na ich temat.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lekcja matematyki: ;)

"a 200kbit to okolo 25kilobajtow/s"

200 : x = 25

x = ?

1 gigabajt to 1024 megabjtow

1 megabajt to 1024 kilobajtow

1 kilobajt to 1024 bajtow

a dynamiczne to takie cos, ze jak tylko 2 osoby korzystaja z lacza to te jeden 1mbit dzieli sie na 2, a nie na 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sieciach nie przelicza sie na B tylko na b, strasznie mi się śmiać chce jak przychodzi do mnie gość który sobie 2 dni temu nowe stałe założył i <span style="color:red;">[ciach!]</span>***je równo że ma 50kB zamiast 500kB :-) bo u providera powiedzieli 0.5mB :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 107zl na lepka to mozliwe, bo 1mbit podzielic na 5 daje nam 0,2mbit = 200kbit

a 200kbit to okolo 25kilobajtow/s :)

a jak bedziesz mial jakis dynamiczny podzial lacza to i wiecej wycisniesz ;)

Alez Phil przeciez overbooking jest standardem na tym cala zabawa polega zeby tylko nie przesadzic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Bajt = 8 bitow

Bajty piszemy zwykle skrotowo uzywajac duzego B a bity malego b;

przpustowosc lacz internetowych i lokalnych wyraza sie zwykle w bitach na sekunde (lub raczej w kilobitach, megabitach lub gigabitach)

jezeli mowimy o sciaganiu plikow to transfery zwykle podajemy w kilobajtach; przyklad:

lacze 512 kilobitow na sekunde (kbps/s) - transfer maxymalny ~50 kilobajtow na sekunde;

ktos zapyta: dlaczego nie 64 kilobajty skoro 1 Bajt to 8 bitow? przeciez 64 kilobajty to 512 kilobitow; wiec dlaczego on pisze tylko 50? odpowiedz jest taka, ze roznica w podanych wartsciach transferu jest wykorzystywana na obsluge sciagania tego pliku; dlatego na potrzeby obliczen transferow znacznie lepiej uzywac przelicznika 1 Bajt = 10 bitow (nie jest to definicja - niech mnie tu informatycy nie przeklinaja);

na laczu 1mbps (1 megabit na sekunde) rzeczywiste maxymalne transfery oscylowac beda w okolicach 100 kilobajtow/s lacznie (dla wszystkich userow korzystajacych z tego 1 mbps);

a i chcialbym niektorych poinformowac, ze kazdy provider, ktory zaoferuje ci lacze 1mbps (megabit/s) za 100zl oczywiscie obiecuje gruszki na wierzbie; taki provider ma zwykle zakupione w tpsie lacze 1mbps za ktore placi ~2000/mies i jesli nie sprzeda go 40 osobom po 100zl/mies to po prostu inwestycja mu sie nie zwroci; pozatym ten 1 mbps jest do routera brzegowego i na tym konczy sie jakakolwiek gwarancja ze strony providera; chyba ze ma CIR ale to juz zupelnie inna historia;

na temat praktyt providerow to mozna ksiazke napisac;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAA marco a na linuxie też mozna takie coś zrobić??

I czy jest to skomplikowane :? Bo admin mojej sieci zrobił coś takiego, że jest tylko max predkość(do mnie - ok 17KB/s) a czasem to net działa jak modem :/. Zaś inni mogą pobierac ode mnie z prędkościami.. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AAA marco a na linuxie też mozna takie coś zrobić??  

I czy jest to skomplikowane :? Bo admin mojej sieci zrobił coś takiego, że jest tylko max predkość(do mnie - ok 17KB/s) a czasem to net działa jak modem :/. Zaś inni mogą pobierac ode mnie z prędkościami.. :)

CIR to nie jest kwestia OS -a tylko jeszcze jeden parametr posiadanego łącza - i zależy on tylko i wyłącznie od providera (i płaconej kasy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki provider ma zwykle zakupione w tpsie lacze 1mbps za ktore placi ~2000/mies i jesli nie sprzeda go 40 osobom po 100zl/mies to po prostu inwestycja mu sie nie zwroci

Ciekawe...a ja wyczytałem że DSL 1mbps w TPSA kosztuje 319.93 z VAT abonament,a założenie 908.43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze to bedzię wreszcie łącze radiowe z węzłem stacjonarnym 1-2 megabitów podzielone dynamicznie na 5 osób z czego tylko ja jestem aktywny,więc +/- jakie bede mial transfery np. ze strony microsoftu?

Porównajcie to np. do astercity. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

taki provider ma zwykle zakupione w tpsie lacze 1mbps za ktore placi ~2000/mies i jesli nie sprzeda go 40 osobom po 100zl/mies to po prostu inwestycja mu sie nie zwroci

Ciekawe...a ja wyczytałem że DSL 1mbps w TPSA kosztuje 319.93 z VAT abonament,a założenie 908.43

koles zupelnie nie zalapal sensu wypowiedzi; i nie chodzi mi tu o kwote jaka podal;

PS: przemeq - czy ty masz cos wspolnego zawodowo z muzyka? (bo mi sie wydaje, ze cie skads znam :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Predkosci gwarantowana (CIR) czyli taka ponizej ktorej transfer na koncowce lacza nie moze byc nizszy niz ten o ktorym zapewnia provider!To jest tylko dodatkowa kasa dla np: TPSA i to dobra kasa za usluge z ktorej TPSA sie nie zawsze wywiazuje!!!1Megabit = 100 kilobajtow!!!520Kilobitow = 52kilobajty!!! i analogicznie dalej!Najlepiej szukac provajdera do netu ktory posredniczy miedzy nami a Telekomuna!!!Wtedy z bucami nie mamy nic wspolnego i sie o wspolprace z monopolista (trudna wspolprace) martwi sie nasz dostawsca netu!!!Pozdrowienia!!! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam. Nie chce narzekac... ale to jest TOTALNY OT! Te dyskusje chyba do niczego nie prowadza.. Moderatorze .. czyn swa powinnosc... wstydu oszczedz. Niech to Forum ma jeszcze ksztalt fachowy...  :roll:

Jedyna odpowiedz OT w tym temacie jest TWOJA ? Wiec nie wiem czego się czepiasz. (TAk przy okazji ten dział zatytuowany jest "Sieci komputerowe i Internet" - to tak jk byś zapomniał).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 1 mbps radiowy na bloku pare nadajnikow niewiem ile mega tam siedzi pliki chodza (kilku megowe) nawet po 140k/s duze co kolo 30-80 k/s niznam sie zbytno na necie ale dla mnie to chyba mam tego cicha :P

kolo powiedzial ze pogranicza na serwie bo to z tych nadanikkow do nich do servera idzie sygnal a nie do tp$a do 1mbps na lebka jak to jest okantowli mnie czy tez moge sie cieszyc ale za 60pln i tak jestem zadowolniony 1gb u nich na serwie 100pln miesiecznie :D i jestem hapy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi