fireblade3 Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 to mnie zblazni :P bede wiekszym blaznem niz jestem ale wiesz co moze go zawolaj bo ja sie upre ze jezeli cos ma mieszac i ma byc to pompka to musi byc ona zatapialna a w przypadku niezatapialnej moze mieszac woda wpadajaca z drugiej strony i tu masz duzor acji ale jakby nie bylo w omawianym przypadku na 10 litrow napewno pomiesza ale mimo to uwazam ze jesli jest mozliwosc to nalezy umiescic wlot nagorze a wylot na dole jak by nie bylo to zawsze moze zawazyc na temperatorze o ~1C no ale dobra "nie zasmiecam topica" :P bo mnie lowca czarownic dorwie buahaha(bez urazy Witchhunter) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Cytat ludzie juz! patrzec na grzejniki!!!! woda ciepla zawsze jest na gorze!!!!bo jest lzejsza wiec najlepiej stosujac te zasade zrobic taki myk ze tam gdzie sie woda grzeje to wlot na dole wylot na gorze a tam gdzie sie studzi wlot na gorze a wylot na dole!!!!Jeszcze tylkojedno dorzucę od siebie. Uważasz że ile chłodniejsza woda jest na wylocie niż na wlocie chłodnicy? 5*C? 1*C? Nie. Minimalnie. A poza tym nie znam takiego prawa które mówi o tym że woda ciepła jest zawsze na górze. Jaka lżejsza? To nie jest gaz żeby się rozprężał niewiadomo ile pod wpływem tamperatury. Za to woda ciepła z zimną chętniej się miesza. Także również przyłączam się do prośby. Weź nie pierwdol. Ośmieszasz się. Postaraj się też pisać bardziej po polskiemu bo trudno Cię w ogóle zrozumieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Cytat ... A poza tym nie znam takiego prawa które mówi o tym że woda ciepła jest zawsze na górze. Jaka lżejsza? To nie jest gaz żeby się rozprężał niewiadomo ile pod wpływem tamperatury...well, jak to mówią cholerni jankesi (bez urazy :P ) Laweciarz do ławki ! :lol: szkolnej znaczy się ! woda, owszem, dziwna jest, poniżej 0 C zmniejsza gęstość zamiast zwiększać ... ale pssssst - tak w sekrecie - im cieplejsza tym lżejsza ! naprawde ! niewiele, w porównaniu z gazem wręcz znikomo ... ale jak myślisz - na czym (min) polega konwekcja ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Cytat well, jak to mówią cholerni jankesi (bez urazy :P ) Laweciarz do ławki ! :lol: szkolnej znaczy się ! woda, owszem, dziwna jest, poniżej 0 C zmniejsza gęstość zamiast zwiększać ... ale pssssst - tak w sekrecie - im cieplejsza tym lżejsza ! naprawde ! niewiele, w porównaniu z gazem wręcz znikomo ... ale jak myślisz - na czym (min) polega konwekcja ? OK rozpędziłem się trochę. :oops: Chodzi mi o to że woda nie zachowuje się tak jak gaz (ciepła u góry a zimna na dole), a ta róznica temperatur powoduje właśnie mieszanie w wyniku konwekcji. 8) Ale dobrze że mi zwróciłeś uwagę. Słusznie :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Cytat Cytat ... A poza tym nie znam takiego prawa które mówi o tym że woda ciepła jest zawsze na górze. Jaka lżejsza? To nie jest gaz żeby się rozprężał niewiadomo ile pod wpływem tamperatury... well, jak to mówią cholerni jankesi (bez urazy :P ) Laweciarz do ławki ! :lol: szkolnej znaczy się ! woda, owszem, dziwna jest, poniżej 0 C zmniejsza gęstość zamiast zwiększać ... ale pssssst - tak w sekrecie - im cieplejsza tym lżejsza ! naprawde ! niewiele, w porównaniu z gazem wręcz znikomo ... ale jak myślisz - na czym (min) polega konwekcja ? Witajcie :lol: Na wstepie, nie zwyklem nikogo za nic blaznic i rowniez tym razem od swojego obyczaju nie odstapie :evil: Po pierwsze, woda nie zmienia masy przy zmianie temperatury. Zmienia GESTOSC. Mase to by zmienila, gdyby poruszala sie z predkoscia porownywalna do predkosci swiatla. Panowie, no zlitujcie sie :wink: I woda w stanie plynnym przy normalnym cisnieniu od 0 do 4C zwieksza gestosc (przy 4 ma najwieksza gestosc), a od 4 -> 100C ja zmniejsza. Tak wiec ta sama objetosc wody ma mniejsza mase, ale masa jako taka jest stala (nie bawimy sie w fizyke relatywistyczna) :wink: Drogi fireblade3 Tak wiec woda na gorze jest owszem cieplejsza, z uwagi na to, ze ciecz o mniejszej gestosci jest powyzej cieczy o wiekszej gestosci, a tak sie sklada, ze akurat ta sama objetosc wody cieplejszej ma mniejsza mase od tej samej objetosci wody chlodniejszej. To sie zgadza. Co do reszty twojego rozumowanie, to troche za duzo "mykow" i "yo"-uw, tak wiec jesli cos zle zrozumialem, bardzo przepraszam. Jesli chodzi o zastosowanie to musisz zwrocic uwage na taka rzecz. Jezeli dasz wlot cieplej wody na gorze, wowczas cieplo nie bedzie sie przemieszczalo na dol. Tak wiec zostaniesz z chlodnica, ciepla u gory a chlodna na dole. Teraz, jesli dasz wlot na dole, a wylot na gorze, wowczas cieplo zacznie byc oddawane od razu na dole, do tego bedzie oddawana szybciej, gdyz bedzie tam chlodniej, musisz pamietac, ze szybkosc przeplywu ciepla zalezy bezposrednio od roznicy temperatur miedzy elementami to cieplo oddajacymi (ah, zakladam pozycje pionowa chlodnicy) i unikniesz sytuacji, kiedy gorna czesc chlodnicy bedzie ciepla podczas gdy reszta chlodna. No, a teraz kluczowa sprawa. Cos takiego ma tak znikome znaczenie, ze nie pytajcie. Jak JuLeK slusznie zauwazyl, obieg jest caly czas wymuszany, wiec zjawisko konwekcji w cieczy stojacej nie zachodzi, bo ciecz sie caly czas porusza. Cytat fireblade3[/b]"]Po pierwsze to sie zastanowilem a po 2 to ty sie zastanow zalezy od tego jak duzy jest zbiornik i chlodnica i jaka wydajnosc ma pompka bo jak wezmimy zbiornik 10l i bez chlodnicy no i pompke 600l/h yo ma to realnie znaczenie!!!! bo pompka 600l//6 oprozni ci zbiornik po 2 minutach ale to tylko teoria bo naprawde jest inaczej bo zbiornik moze oproznic sie po nawet 10 min przy malym przekroju wezykow i woda znacznie wtedy wystygnie!!!!!Tego wlasnie nie bardzo rozumiem... woda kiedy wystygnie? wystygnie ta plynaca czy ta w zbiorniku? Jesli ma stygnac ta w zbiorniku, to od razu mozesz to miedzy bajki wsadzic, nie wystygnie na tyle, zeby to mialo wieksze znaczenie*. Jesli ma stygnac w wezach o malym przekroju poniewaz ma w nich maly przeplyw, to zapraszam do zakupu zestawu z CPC, tam to zostalo wykorzystane :lol: teraz powaznie: jezeli chcesz zwiekszyc wydzielanie ciepla przez zmniejszenie przeplywu w rurkach, w ktorym ma sie owo cieplo wydzielic, wowczas wydajnosc takiego wc bedzie tragiczna z uwagi na niski przeplyw itd itd, postow o CPC bylo multum, chcesz poczytaj :wink: oj fireblade3 piszesz troche jak potluczony. No wiem jezeli chcesz znalezc panaceum na chlodzenie pasywne chlodnic, to tak czy inaczej najwydajniejsze jest ustawienie poziome. Dlaczego? Poniewaz cieplo oddane chlodnicy unosi sie w powietrzu, a nie przemieszcza sie po chlodnicy w gore :wink: UPDATE: *. nie zakladam 10 litrowego zbiornika miedzianego, uzebrowanego od wewnatrz i od zewnatrz z wymusoznym obiegiem wody wewnatrz dookola calosci fireblade3 jesli masz ochote i cos ci w powyzszym nie pasuje, chetnie z toba podyskutuje, ale sproboj prosze pisac bardziej przejrzyscie... ciezko mi cie zrozumie, szczegolnie po ciezkim dniu, wybacz :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 8) Eeeeh Witchhunter, czepiasz się słówek. Wszyscy wiedzą o co w tym że "ciepła woda jest lżejsza" chodzi. Olej jest lżejszy od wody, a pierza od stali. Wiadomo :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 15 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2003 Cytat 8) Eeeeh Witchhunter, czepiasz się słówek. Wszyscy wiedzą o co w tym że "ciepła woda jest lżejsza" chodzi. Olej jest lżejszy od wody, a pierza od stali. Wiadomo :lol: Wszyscy wiedza, az znajdzie sie taki, co nie wie, przeczyta a potem durnia z siebie zrobi "bo tak mu koledzy z forum napisali". Jakkolwiek mam swiadomosc, ze wiecie o czym mowicie, ale poprawnie byc musi :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Cytat Wszyscy wiedza, az znajdzie sie taki, co nie wie, przeczyta a potem durnia z siebie zrobi "bo tak mu koledzy z forum napisali". Jakkolwiek mam swiadomosc, ze wiecie o czym mowicie, ale poprawnie byc musi :lol:Hmmm... Ty się za nas czujesz odpowiedzialny. 8O :twisted: Widzę, że obarczyłeś się obowiązkiem niesienia kaganka oświaty i molestowania naszych szarych komórek. Drżyjcie nieoświeceni bo oto nadchodzi Łowca Bab Jag. :> Jest on jednak łaskawy i ma zasady których nie łamie: Cytat Na wstepie, nie zwyklem nikogo za nic blaznic i rowniez tym razem od swojego obyczaju nie odstapie Jednak czasem bywa bezwzględny: Cytat oj fireblade3 piszesz troche jak potluczony.i używa słów których nie rozumiemy: Cytat znalezc panaceumProwadź swe nierozgarnięte owieczki. Bądź tak uparty jak wszyscy Ci którzy nie używają opcji SZUKAJ. Niech moc będzie z Tobą. ------------------- <joke> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 :D No no , nie deprymuj mi prosze Witchchuntera Gdyby nie jego fachowe, a jednak przetlumaczone na nasz tlumaczenia zjawisk zachodzacych w WC to .......................... ho ho Przylaczajac sie do Twoich zyczen (dotycza uparcie olewajacych opcje Szukaj ) Niech mocz bedzie z wami :!: :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 wiec drogi witchhunterze trafnie zauwazyles moj blad ze woda nie jest lzejasza tylko ma mniejsza gestosc ale troche namachloiles po co ci to zeby ciepla woda poruszala sie w zbiorniku skoro ty potrzebujesz zimnej to jesli zrobisz wulot na dole to bedziesz se wysysal ze zbiornika zimna wode :P i tak wiecc lepszy jest wylot na dole a towje "yo" jest mi obce i nie stosuje takiego czegos wiec sie nie czepiaj..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Cytat wiec drogi witchhunterze trafnie zauwazyles moj blad ze woda nie jest lzejasza tylko ma mniejsza gestosc ale troche namachloiles po co ci to zeby ciepla woda poruszala sie w zbiorniku skoro ty potrzebujesz zimnej to jesli zrobisz wulot na dole to bedziesz se wysysal ze zbiornika zimna wode Czy ty czytac umiesz i myslisz czasami ? 8O Przeczytaj dokladnie jeszcze raz post Witchhuntera. Jezeli nie rozumiesz textu pisanego to sory, ale nie pisz wiecej takich glupot. Zostaw dal siebie te nowatorskie zmodyfikowane prawa fizyki jakie tworzysz. Nie zartuje, nastepne durne posty poprostu skasuje :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Cytat po co ci to zeby ciepla woda poruszala sie w zbiorniku skoro ty potrzebujesz zimnej to jesli zrobisz wulot na dole to bedziesz se wysysal ze zbiornika zimna wode :P i tak wiecc lepszy jest wylot na dole a towje "yo" jest mi obce i nie stosuje takiego czegos wiec sie nie czepiaj..... Nie czepiam sie, sorry, ze tak to zabrzmialo :oops: Cytat jak wezmimy zbiornik 10l i bez chlodnicy no i pompke 600l/h yo ma to realnie znaczenie!!!!Wczoraj niestety nie mialem sily zastanawiac sie co chciales powiedziec, dlatego na przyszlosc prosba, przeczytaj swoj post po wyslaniu, zobacz jak to wyglada i czy ma z grubsza sens, zawsze mozesz go edytowac :wink: Nie odpowiedziales dalej na moje pytanie, mianowicie o co chodzi ci z tym schladzaniem wody? mowimy teraz o zbiorniku czy o chlodnicy bo sam juz nie wiem :cry: Jesli chcesz oddawac cieplo przez zbiornik 10l dajmy na to, to musisz mieszac w nim ciagle wode (no chyba ze zbiornik bedzie mial grubosc 10-20mm), gdyz jakkolwiek by ono znikome nie bylo, oddawanie ciepla bedzie sie odbywalo jedynie przy sciankach, nie zas w srodku, a poleganie w tej chwili na konwekcji jest pomyslem dobrym, ale na 486 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Ludzie na wstepie to sorry za te literowki wybaczcie mi ale jakos ostatnio sie troche spiesze no i glupio wychodzi wiec tak po pierwsze to moze zamknijcie tego posta bo sie nie zrozumielismy ja omawiam przpadek czysto teoretyczny (moje wc ma chlodnice duza chlodnice!!!) nie zaczalem tego tamatu tylko go kontynuje stwierdzajac ze jezeli mamy mozliwosc zrobienia wlotu i wylotu gdzie nam sie rzewnie podoba to zrobmy ja tak jak juz opisywalem bo moze to miec jakies znaczenie (chocby niewielki wymuszony przeplyw wody wrazie awari pompki to oczywiscie zart)i oto mi chodzilo....... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Cytat Ludzie na wstepie to sorry za te literowki wybaczcie mi ale jakos ostatnio sie troche spiesze no i glupio wychodzi wiec tak po pierwsze to moze zamknijcie tego posta bo sie nie zrozumielismy ja omawiam przpadek czysto teoretyczny (moje wc ma chlodnice duza chlodnice!!!) nie zaczalem tego tamatu tylko go kontynuje stwierdzajac ze jezeli mamy mozliwosc zrobienia wlotu i wylotu gdzie nam sie rzewnie podoba to zrobmy ja tak jak juz opisywalem bo moze to miec jakies znaczenie (chocby niewielki wymuszony przeplyw wody wrazie awari pompki to oczywiscie zart)i oto mi chodzilo.......Jesli o mnie idzie, nie ma sprawy, ot wczoraj bylem jescze bardziej zmeczony niz teraz i nie zalapalem o co chodzi :wink: Jesli masz chlodnice, to najlepiej daj ja poziomo, tak bedzie najwydajniej, a jesli ci pompka siadzie, to ciepla woda z bloku nie zdazy na pewno doplywac do chlodnicy i wymusic taki przeplyw, zeby ci proca nie spalilo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Cytat Cytat Ludzie na wstepie to sorry za te literowki wybaczcie mi ale jakos ostatnio sie troche spiesze no i glupio wychodzi wiec tak po pierwsze to moze zamknijcie tego posta bo sie nie zrozumielismy ja omawiam przpadek czysto teoretyczny (moje wc ma chlodnice duza chlodnice!!!) nie zaczalem tego tamatu tylko go kontynuje stwierdzajac ze jezeli mamy mozliwosc zrobienia wlotu i wylotu gdzie nam sie rzewnie podoba to zrobmy ja tak jak juz opisywalem bo moze to miec jakies znaczenie (chocby niewielki wymuszony przeplyw wody wrazie awari pompki to oczywiscie zart)i oto mi chodzilo....... Jesli o mnie idzie, nie ma sprawy, ot wczoraj bylem jescze bardziej zmeczony niz teraz i nie zalapalem o co chodzi :wink: Jesli masz chlodnice, to najlepiej daj ja poziomo, tak bedzie najwydajniej, a jesli ci pompka siadzie, to ciepla woda z bloku nie zdazy na pewno doplywac do chlodnicy i wymusic taki przeplyw, zeby ci proca nie spalilo Co racja to racja, jezeli jednak masz WB o dosc duzych gabarytach i masie , to powinno zdazyc zadzialac zabezpieczenie na plycie. Kilkakrotnie juz wylaczala mi sie pompka, zauwazalem to dopiero po wlaczeniu sie alarmu (55*C) no i trwalo to jakis czas 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Cytat Cytat wtedy dluzej bedzie krazyla goraca woda w ukladzie cieplo ktore woda odbiera z bloku powinno byc jak najszybciej odprowadzone z ukladu , a nie trafiac do pojemnika z pompka (imho) To chyba o Qpozestawach z CiulPC mowisz ? :wink: w pozadnym WC ta goraca woda ma temp ~23 - 26*C ........ i jakby nie patrzec zbiornik mimo ze malo to jednak tez oddaje jaks tam czesc ciepla 8) Testowalem 2 rozwiazania ukladu i , pompka=>chlodnica=>WB=>pompka okazal sie (u mnie) wydajniejszy. ..... ale jak kto woli.................... 8) no to super ja w akwarium mam 25*C zawsze nawet jak jest cieplo w chacie temp otoczenie 23*C - wiec chyba looz - chlodnicy/nagrzewnicy nie mam - zbiornik 15L Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Cytat Cytat Cytat wtedy dluzej bedzie krazyla goraca woda w ukladzie cieplo ktore woda odbiera z bloku powinno byc jak najszybciej odprowadzone z ukladu , a nie trafiac do pojemnika z pompka (imho) To chyba o Qpozestawach z CiulPC mowisz ? :wink: w pozadnym WC ta goraca woda ma temp ~23 - 26*C ........ i jakby nie patrzec zbiornik mimo ze malo to jednak tez oddaje jaks tam czesc ciepla 8) Testowalem 2 rozwiazania ukladu i , pompka=>chlodnica=>WB=>pompka okazal sie (u mnie) wydajniejszy. ..... ale jak kto woli.................... 8) no to super ja w akwarium mam 25*C zawsze nawet jak jest cieplo w chacie temp otoczenie 23*C - wiec chyba looz - chlodnicy/nagrzewnicy nie mam - zbiornik 15L Nie bierz tego do siebie, ale mysle ze reed podzieli moj poglad, iz wc oparte o 15L akwarium nie mozna nazwac porzadnym :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 Cytat Nie bierz tego do siebie, ale mysle ze reed podzieli moj poglad, iz wc oparte o 15L akwarium nie mozna nazwac porzadnym :wink: Czasem podejrzewam cie o jasnowidztwo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2003 haha a czy ja mowie ze to jest profesjonalne - chodzi juz od roku jako prowizorka.. :P - na ferie mam zamiar zrobic nowy blok i dokupic nagrzewnice apropos tam w tym akwarium nie plywaja zadne rybki ani nic takiego :P :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...