tanx Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Witam, jak w temacie, zostałem ostatnio posiadaczem tej płyty gł. i tego procka, procek podobno jeden z lepszych do OC, i podobno ma odblokowany mnoznik............ do tego mam jeszce 2x256mb sdrma odpalilem i wszytko OK tylko ze mnozik w plycie gł moge jechac tylkow dół, co jest?? Skąd mozna ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> najnowszy bios do tej plyty, gdyz nie mago na stronie producenta?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 jeśli mnożnika nie możesz zmieniać z biosa, spróbuj programem CrystalCPUID spod windowsa. rozumiem że procekm masz z 3 tygodnia 2003 ? w takim razie mnożnik powiniem być odblokowany :) a najnowszego biosu szukaj na stronie producenta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Jak sprawdzić z którego tygodnia jest procek? Nigdzie nie widzę gdzie można zmienią mnożnik w CrystalCPUID ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 są oznaczenia i przyda ci się nasz FAQ :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Witam, dołączem zdjęcie athlonika, sam nie mogę się doczytać oznaczeń co zonaczają ;) Bez_tytułu.bmp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) A próbowałeś ustawić np: mnożnik 5x, 5.5x, 6x? Może wtedy włączy ci się 13x, 13.5x, 14x? Płyta ma 4-bitowe kodowanie mnożnika i dlatego nie ma w BIOS mnożników powyżej 12,5x. Jak to nie zadziała, to pozostaje drutowanie procka. A co do oznaczeń procka, to poszukaj sobie na googlach, zajmie ci to chwilę :angry:. Edytowane 13 Marca 2006 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Wtaim, jak rdzaiłeś pobawiłem się mnożnikami i odkryłem bardzo dziwną rzecz.... Po pierwsze nie uaktywniły się wyższe mnożniki, dodatkowo na prawie żadnych niższym mnożniku płyta nie wstawała oprócz dwóch, a mianowicie oprócz 8x i 9x tylko ze jak ustawialem te wyzej wymienione mnozniki to co mnie niesamowicie zaskoczylo to to ze po ustawieniu mnoznika 8 otrzymalem mnoznik 16x a 7 - 15x, niezle co nie. Procek na 2150 idzie mi bez zmiany napiec full stabile, tylko temp mam w granicach 50-60*C czy powinieniem sie tego obawiac, procka chłodzonego mam popularony AC cooper silent 2 który ma ok 1000obr/s Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Tego AC lepiej od razu zrób "na krótko"! Z własnego doświadczenia wiem, że kontrola obrotów przy wyższych temp. nie działa najlepiej. Co do mnożników obejrzyj sobie tabelkę od stanu mostków L3 na FAB51: http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e23.html Nie ma w tym nic dziwnego - po prostu mnożniki 7x i 8x różnią się od 15x i 16x tylko stanem 5-tego bitu, który u ciebie jest zawsze ustawiony, dlatego gdy dasz w BIOS mnożnik z lewej kolumny tabelki, to będziesz miał tak naprawdę mnożnik z prawej kolumny tabelki (przynajmniej tak to powinno działać). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanx Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Wszytko się zgadza z tą tabelką ;) Co do temp i wiatraczak to jednak nie jest źle, w stresie procek osiagnal max 53*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...