kbzium Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Mam lekko :lol: przetaktowaną częstotliwość agp i pci - z 33 na 41MHz na pci. (nie z własnej woli - płyta nie ma blokady pci/agp.) ostatnio napęd wysuwa się tylko do 3/4 długości tacki. (wydaje mi się, że im cięższa płyta, tym mniej pojedzie), czy jest to wina tego przetaktowania na pci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HaL Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 ustaw pci na 33mhz i sprawdz ... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labe Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 To nie jest lekko podtaktowane pci jak długo bedziesz tak siedział to pozegnaj sie z hdd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 nie jesteś jedyny, który tak mówi :lol2: Może i macie rację, ale niestety nie mam blokady pci/agp w biosie. siedzi już komp tak przez 7 miechów i nic :blink: Nic w smarcie, żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 jak już sie w smarcie pojawią to już będzie za puźno i wtedy będziesz rozpaczał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 jak już sie w smarcie pojawią to już będzie za puźno i wtedy będziesz rozpaczał...Albo miał powód zmnienić MOBO i nie tylko :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 czyli do ilu jest bezpiecznie dac częstotliwość na pci? 36MHz? (czyli 144 na fsb)??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 37,5 to taka gorna granica ktorej juz naprawde lepiej nie przekraczac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 do 145 da się ustawić, tak , aby ram był na 200 (czyli będzie łącznie chodził na 235MHz zamiast mniej). Proc jest wtedy na 2,61GHz. Tak będzie najwydajniej, nie? z drugiej strony taka mała temperaturka; 34-38 na procu i 24 na płycie a na dysku 14-18 stopni. Szkoda, nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 z drugiej strony taka mała temperaturka; 34-38 na procu i 24 na płycie a na dysku 14-18 stopni. Szkoda, nie? lol, to trzymasz komputer w taki mróz na balkonie?? barbarzyńca!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) nie :D mam po prostu łącznie w obudownie 4 wiatraczki :-) i tunel powietrzny oczywiście. a i jak "trzymam na balkonie" czyli mam w zimie na chwile otwarte drzwi balkonowe to na dysku jest 4 stopnie :-) Edytowane 15 Marca 2006 przez zezal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 do 145 da się ustawić, tak , aby ram był na 200 (czyli będzie łącznie chodził na 235MHz zamiast mniej). Proc jest wtedy na 2,61GHz. Tak będzie najwydajniej, nie? z drugiej strony taka mała temperaturka; 34-38 na procu i 24 na płycie a na dysku 14-18 stopni. Szkoda, nie? a ten tunel powietrzny to masz z balkonu? Jeśli nie to odczyty są bardzo zaniżone chyba że masz tem w pokoju rzeczywiście gdzieś na poziomie 13-14 stopni C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ale komp jest na ziemi (na podłodze oczywiście a nie na polu), a temp. przy powierzchni jest niższa, niż ta wyżej. jak się komp zestresuje, to ma temp: MAX 46 na procku, 30 w obudowie (po grach), na dysku po długim kopiowaniu kiedyś :lol2: miałem 26 :lol: stopni. To mój rekord :rolleyes: . w pokoju jest jakieś 21, 22 stopnie., ale na wysokości 1,80 m. (nie wiem dokładnie, ale taką temp. mam przynajmniej w saloonie :razz: . ustawiłem (po tym jak się wczoraj pojawiały blue screeny) na fsb 145, tak, że pamiątki mają 235MHz. Chyba tak jest najwydajniej. na dysku taka mała temp, bo ma tylko 40 gb i to samsung Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 a co z napędem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 nadal się nie wysuwa :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 nadal się nie wysuwa :sad:spróbuj Safety hole , taka dziurka mala, wcisnij tam agrafke lub igłe wtedy sie powinien wysunac (moze mechanizm się zacial) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvaN Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 ale komp jest na ziemi (na podłodze oczywiście a nie na polu), a temp. przy powierzchni jest niższa, niż ta wyżej. jak się komp zestresuje, to ma temp: MAX 46 na procku, 30 w obudowie (po grach), na dysku po długim kopiowaniu kiedyś :lol2: miałem 26 :lol: stopni. To mój rekord :rolleyes: . w pokoju jest jakieś 21, 22 stopnie., ale na wysokości 1,80 m. (nie wiem dokładnie, ale taką temp. mam przynajmniej w saloonie :razz: . ustawiłem (po tym jak się wczoraj pojawiały blue screeny) na fsb 145, tak, że pamiątki mają 235MHz. Chyba tak jest najwydajniej. na dysku taka mała temp, bo ma tylko 40 gb i to samsung A czym mierzyłeś? Te wyniką są z pewnością błędne gdyż taką różnice temperatur mógłbyś otrzymać przy różnicy kilkudziesiąciu jak nie kilkuset metrów lub ewentułalnie w przypadku jakby dysk był naprawdę nisko, a komp stał na jakimś wyziębionym betonie, lecz wtenczas temperatutra w pomieszczeniu powinna być niższa. Z tego co mi wiadomo to w atmosferze następuje spadek temp wraz z wysokością, ale to w bardziej globalnym przypdaku i wynosi on około 0.6 st C na 100 m. Sprawdź jeszcze raz urządzenie pomiarowe bo Ci zaniża o jakieś 10 st przynajmniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbzium Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) to oczywiście prawda. Te dane to ze smartu. Nie warto im wierzyć, ale mierzyłem także (zapomniałem takiej dłuuugiej nazwy :lol: ) "ręcznie" czyli paluchem, np. radiator na procu i dysk i wydawało mi się, że jest chłodne (tak na tyle stopni). da się jakoś poprawić te pomiary? aha jeszcze jedno. Napęd się wysuwa, ale zatrzymuje się gdzieś w 3/4 drogi. Im cięższa płyta (np. dvd). tym bliżej się zatrzyma tacka. Edytowane 17 Marca 2006 przez zezal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...