Skocz do zawartości
Gość Matyss91

Jak Wyciąśc Okno W Budzie?

Rekomendowane odpowiedzi

nie no ludzieeeeeeeeeeeeee przecież to było z 10000000000 razy wystarczy wdusić "szukaj".

1. Wiertarka (dobra) + wiertła (równie dobre) ok. 4-5mm. Nawiercasz w małych odstępach na linii, potem wyłamujesz i wyrównujesz pilnikiem. Jest to opcja dla ludzi o mocnych nerwach.

2. Szlifierka kątowa - 29.90 + tarcza ~ 2zł - pozwala na wycięcie raczej prostych kształtów.

3. Miniszlifierka typu dremel - watro zainwestować ~60zł i wyżej.

4. Wyżynarka 29.90 - najtańsza i nie polecam. Lepiej zainwestować w coś z regulacją obrotów wtedy można ciąć plexi po zastosowaniu odp. brzeszczotu.

Do plexi:

1. Łamanie - nacinasz nożykiem po linii kładziesz na kant stołu lub czegoś innego płaskiego i łamiesz. Tym sposobem złamiesz jenynie plexi do 3mm grubości.

2. Piła z brzeszczotem.

3. Wyżynarka z reg. obrotów.

Edytowane przez malkstons

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wyciasc tylko wyciac ;) zalezy co rozumiesz przez pojecie domowe narzedzia ;) nie w kazdy ma w domu wyrzynarke albo flexa wiec powiedz lepiej co masz do dyspozycji, a jak masz jakas hu... obudowe to mozesz i nawet nozyczkami to wyciac, bo teraz w budach daja blachy ciensze niz papier

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

no wlasnie moja ciolem nozycami i niezaladnie to wygląda i dlatego chcialem sie dowiedziec czym to tak ładnie wyciac zeby wszystko bylo prosiutkie i rowne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja swoje ono (prostokąt) wyciąłem tak - obkleiłem wszystko taśmą malarską, co by nie porysować :) , markerem 1mm odrysowałem sobie wymiary okna, potem szlifierką kątową wyciąłem , tylko że jakieś 5-10 mm od właściwej krawędzi, resztę dopiłowałem ręcznie pilnikiem do metalu (polecam pilniki z Będzina, bardzo dobre - cena ok. 17 zł.). No i okienko jak ta lala :) a zamiast plexi to mozesz sobie wstawić szkło - ja za zwykła szybę 3mm, o wymiarach 37x32 dalem 3 zł :) a przymocowałem ją na mocną taśmę dwustronną, nie pamiętam jak się nazywała, ale kosztowała coś koło 11zł. A trzyma jak cholora :)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

ile taka szyba kosztuje??no to ja chybe wezme 45cm dluga i 39wysoka bo bedzie na zawiasach i bedzie otweirana chyba sie wywierci w szybie 6 dziurek albo 4 na zawiasy??:):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile taka szyba kosztuje??no to ja chybe wezme 45cm dluga i 39wysoka bo bedzie na zawiasach i bedzie otweirana chyba sie wywierci w szybie 6 dziurek albo 4 na zawiasy??:):):)

wiercenie w szybie szklanej nie jest wcale takie łatwe jak się wydaje :) szklarz za wywiercenie jednego otworu chciał 3 zł, a ze potrzebowałem 8 to wyszło by mnie to 24zł, dlatego też przykleiłem na taśmę i się trzyma :D

jeśli nie wyżywasz się na kompie to raczej nie potłuczesz takiej szyby, no i walory estetycznie też ma niezłe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Matyss91

Nie wyzywam się:) stroi spokojnie w miesicu w ktorym bedzie sie ładnie prezentował ze szyba na całym boku i jakims podswietleniem takim błękitnym, w srosku buda jest wypolerowana na lustro i jest w miare pożadek:) wiec powinno byc OK:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi