Skocz do zawartości
janio

Abit An7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przymierzam się do zakupu płyty gł. jaką jest abit AN7. Na allegro wypatrzyłem 2 takie płyty - pierwsza , druga . Czy cena tej 2 (260zł) jest opłacalna ?

Chyba że istnieje jakaś inna płyta o takich możliwościach co AN7 (OcGuru, wiele opcji overclockingu) - głównie chodzi mi o to żeby płyta dobrze nadawała się do OC, i żeby udostepniała zmiane parametrów procka (napięcie, fsb, mnożnik) z poziomu windowsa. Cena to MAX 300 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

DFI?? ;] Co do AN7 są podobno beznadziejne, w sensie kondensatorów, podobno padają, nie lepiej mieć legende NF-7 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: Kto powiedzial, ze AN7 jest beznadziejne ?? Plytka doskonala jak jej poprzedniczka, mialem NF7-S rev 2.0 a jadnak zostalem przy AN7. Moim zdaniem, postawiono jej zbyt duze wymagania, wszyscy sie spodziewali ze bedzie lepsza od NF7, a trudno poprawic mistrzostwo. Spokojnie moge ci polecic tego Abita, mimo ze cena nie grzeszy, niestty placisz za uGuru i bogatsze wyposarzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI?? ;] Co do AN7 są podobno beznadziejne, w sensie kondensatorów, podobno padają, nie lepiej mieć legende NF-7 ;]

nf7 niezbyt dobrze mi się kojarzy z razji L12 mod ;) a pozatym zależy mi na softowej zmianie parametrów - co oferuje uGuru, na nf7 tego nie znajdę :)

Mobo niegodne polecenia, jak tylko się jej pozbyłem postanowiłem - nigdy więcej Abita. uGuru to pic na wodę, chodzi niestabilnie i praktycznie w ogóle się go nie używa.

czytałem kilka recenzji tej mobo i nigdzie nie zauważyłem żadnych zastrzezeń co do uGuru, a wręcz przeciwnie.

czy na nf7 można zmieniać napięcia procesora, mostka i ramów z poziomu windowsa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem AN7 i to qguru to SHIT!! jak ich mało niemasz odczytu temp i V z wielu programów jedyną zaletą jest 3,2V dla ramów ale to i tak ci nic nieda bo płyta nielubi winbondów miałem kostke która robiła 3,1V 251mhz a na tym shicie niechodziła stabilnie na 200mhz 3,2V lepiej kup dfi lub NF7.

QGURU trzba omijać!! jak widzisz z tym układem płytę to ją omijaj.

jeżei myślisz podkręcac przez qguru to się przejedziesz ono niepotrafi zminić fsb bez zawieszenie pc ja musiałem używać clockgena. poczytaj temat o AN7 był bardzo długi tam masz wszystko

Co do L12 mod to niewiem czy słyszałeś ale one są wbudowane w bios i nietrzba ich robić. Na nf7 jest fajny program coś z 8rda+ w nazwie umożliwiahjący autmoatyczną zmine mhz w zależności od obciązenia cpu oczywiscie na an7 niedziała z powodu Qguru. pytałem się wócy tego prgroamu czy kiedykolwiek bedzie wsparcie dla an7 niestety powiedział że abit niedostarczy mu schematu qguru a bez niego niema szans na jakiekolwiek regulacje.

Edytowane przez Pure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze ci powiedziec, ze uGuru to jest lekki chwyt reklamowy, fakt ze wszystko co o nim pisa jest prawda, ale nie zawsze to dziala, sam bawilem sie malo zmiana parametrow pracy spod windy, bo wole metode tradycyjna, uwierz mi nic tak ni kreci jak zabawa w biosie, wlaczysz sobie jakis odpicowany programik ktory ma zaledwie pare opcji i odczujesz maly niedosyt, tym bardziej ze zmiana napiecia lub fsb moze zakonczyc sie zwiecha i ponownym restartem. A na NF7 mozna sie bawic tym bodajze clocgenem dla NF2, na AN7 z reszta tez, przeciez to ten sam chipset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co by tu o uGuru nie powiedzieć to płytka jest rewelacja - miałem ją przez 1.5 roku, przerobiłem kilka biosów (równierz modowanych) i moge coś powiedzieć z doświadczenia a nie domysłów. Super stabilność i OC. Warto założyć niebieskie Zalmany na oba mostki bo południowy mocno się grzeje apółnocny ma troche głośne chłodzenie fabryczne. Jak nie używasz zewnętrznej karty dźwiękowej to AN7 ma SoundStorma - najlepszy zinterowany kodek pod SocketA!!!

Dlatego drugi raz kupiłem też Abita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie obejrzalem filmik z testu AN7 i jak zobaczyłem te opcje w biosie to aż mi się oczy zaświeciły :twisted: . nawet jeśli to uGuru jest nic nie warty, to sam bios wygląda rewelacyjnie :D jakoś bardziej jestem nastawiony na AN7 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale powiedz mi jakie róznice w stosunku do NF7 ?? skok V jest niższy jedynie i tyle pozatym nieosiągniesz wysokiego FSB na AN7

a jakie fsb max osiągne na an7 ? widzialem, że 250 to nie problem na an7, za to na nf7 trzeba l12 moda zrobić zeby pójść wyzej z fsb. to że płyta jest wybredna na pamieci to wiem, ale nf7 taki tolerancyjny też nie jest :)

a różnica to choćby lepsza regulacja napięć, no i soundstorm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co, narazie sie wstrzymaj z zakupem ktorejs z tych plyt, sadzac po jakosci wiedzy jaka prezentujesz w tym: http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=...=0#entry2012901 temacie, to twoj Asrock ci wystarczy. Wnioskuje, ze dopadles odrobine kasy i podpaliles sie na plyte, na ktorej zamierzasz sie dopiero uczyc. Zal pieniedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co, narazie sie wstrzymaj z zakupem ktorejs z tych plyt, sadzac po jakosci wiedzy jaka prezentujesz w tym: http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=...=0#entry2012901 temacie, to twoj Asrock ci wystarczy. Wnioskuje, ze dopadles odrobine kasy i podpaliles sie na plyte, na ktorej zamierzasz sie dopiero uczyc. Zal pieniedzy.

tak masz racje, zaczynam się dopiero uczyć (dlatgo też pytam), bo przygode z OC zacząłem na tym właśnie asrocku, nie oferuje on zbyt wiele w kwestii podkręcania, więc czego ja się mogłem na nim nauczyć. a co do jakości mojej wiedzy, to w moim subiektywnym odczuciu jest wystarczająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakie fsb max osiągne na an7 ? widzialem, że 250 to nie problem na an7, za to na nf7 trzeba l12 moda zrobić zeby pójść wyzej z fsb. to że płyta jest wybredna na pamieci to wiem, ale nf7 taki tolerancyjny też nie jest :)

a różnica to choćby lepsza regulacja napięć, no i soundstorm :)

Napisałem ci przecież że L12 MOD jest już zaimlementowany w biosie!! pozatym ty iwesz wogule do czego słuzy L12 mod i co robi??

lol 250mhz fsb to nieproblem LOLOLOL mało kto tyle zrobił ja maks miałem 243mhz i to był maks po znalezieniu dobrego biosu. Narazie niemasz pojęcia o tych płytach.

Poczytaj sobie o AN7 w jej topicu tam jest wszystko a nie zaśmiecasz forum.

Edytowane przez Pure

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro napaliles sie na AN7 to ja kup po co zakladales temat, przeciez i tak nikt Cie nie przekona...

jako, że jestem zielony na platformach opartych na NF2, dlatego zakładam ten topic. przez moje ręce przeszły tylko 3 płyty gł. więc pojęcie o nich mam znikome. narazie jestem nastawiony na AN7, ze względu na opcje jakie oferuje przy OC. niektórzy piszą ze AN7 to badziwe, inni chwalą. założyłem ten topic, żeby się utwierdzić, czy słusznie robie wybierając tą włanie mobo. a rozpatrując za i przeciw jakie tutaj zobaczyłem, to jestem przekonany żeby ją kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj TOPIC o niej a dopiero potem się wypowiadaj on miał ponad 40 stron. Pozatym podaj mi jakie to opcje posiada różniące go od nf7 lub dfi ??

ja widze jedną 3,2v której niewykorzystasz i zmian V cpu nie co 0,05V a 0,037 która nic niedaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pure

Przeciez przeczytanie 40 stron jest takie nuuuzace lepiej topic zalozyc i czekac na odpowiedzi :)

Zeby nie bylo calkiem OT mialem NF7 znajomy AN7 i wyniki oc na tym samym procku praktycznie identyczne wiec nie ma po co przepalcac.

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dzięki za odpowiedzi. poczytam jeszcze (chociaż i tak już czytałem). jeśli topic przysporzył komuś jakichś niedogodności, to przepraszam ;)

Edytowane przez janio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehmm sorki za wjazd z tymi stronami pozno jest i czlowiek sie zapomina.

Jedno jest pewne cos bys nie kupil NF7 czy AN7 bedzie to przepasc w porownianiu z AsRockiem ktorego posiadasz obecnie

Pozdrawiam Kas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi