unckle Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 wow - pierwsza sprawa widać ze zainteresowanie jest i wzrasta, to fajnie! druga sprawa - musi być ZASADA mówiąca o ustawianiu i uwzględnianiu napięć! przyjęcie zasady że liczy się napięcie z biosu byłoby najlepsze, tak jak mówił Plasma, ALE - tutaj musiałaby być full UCZCIWOŚĆ WSZYSTKICH użytkowników - a z tym imo będzie ciężko z całym szacunkiem dla wszystkich prawinnych ;) dlatego uważam że powinna obowiązywać ZASADA ODCZYTU NAPIĘCIA Z CPU-Z (lub innego programu który dobrze pokazuje na danej mobo) - to będzie mniej kriminogenne ;) a również da nam wiedze o napięciach. tymczasem robie wyniki z sempa939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 ja sie z tym zgadzam bo wiekszość na forum ostatnio to paint-o/c'erzy :? Pytam jeszcze raz: czy według was jest sens trzymać ranking deafult gdy jest mała różnica miedzy 1.395v który kwalifikuje sie do U/V a napięciem np 1.4v dla venice i do tego jeszcze gdy deafult dla manchester'a to 1.35v?? Chyba dzisiaj wywale ten ranking deafult.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 np. moja wspaniała płyta przy ustawieniu w BIOSie default voltage zamiast 1,4v daje realne ok. 1,25v... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 ja sie z tym zgadzam bo wiekszość na forum ostatnio to paint-o/c'erzy :? Pytam jeszcze raz: czy według was jest sens trzymać ranking deafult gdy jest mała różnica miedzy 1.395v który kwalifikuje sie do U/V a napięciem np 1.4v dla venice i do tego jeszcze gdy deafult dla manchester'a to 1.35v?? Chyba dzisiaj wywale ten ranking deafult..Wywal, jak już ktoś wcześniej zauważył te 1.395v to właściwie 1,400v ustawiane w biosie :) I zmień "ranking U/C" na "Ranking U/V", bo z tego co widać to nikt jeszcze nie zszedł z Mhz poniżej default ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 IMO z uwagi na zróżnicowanie zasilaczy i płyt głównych chyba najlepszym kompromisem będzie przyjęcie odczytu z CPU-Z jako obowiązującego. Co do podziału na kategorie, to sprawa jest trochę problematyczna ze względu na zróżnicowanie stockowego VCore. Może zamiast robić kategorie z zakresów napięć, to zrobić kategorie [V ustawione]/[V stockowe]*100%, np. 80% (co daje 1.12 dla 1.4 stock) , 85% (~1.20) itd. 2.U/C - ranking podzielony na kategorie. Jest jedna zasada - jak największe o/c przy jak najmniejszym napięciu.Tu chyba też powinno być "U/V". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 no to zgadzamy sięjak narazie co do jednego - obowiązuje odczyt z cpu-z a wg. mnie ranking default powinien zostać! zawsze 1,4 to więcej niż obniżane napięcia, pozatym to będzie czarno na białym pokazane ile procek leci na default, a co z prockami które miały wyższe vcory? nie pamietam czy czasem winni, newcastle, claw hammer, - jakie one miały V? pomyślcie o tych userach również Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 a wg. mnie ranking default powinien zostać! zawsze 1,4 to więcej niż obniżane napięcia, pozatym to będzie czarno na białym pokazane ile procek leci na default, a co z prockami które miały wyższe vcory? nie pamietam czy czasem winni, newcastle, claw hammer, - jakie one miały V? pomyślcie o tych userach równieżWłaśnie dlatego proponuję skalę procentową. Można zrobić np. kategorie U/V do 95% napięcia stockowego włącznie (co wyjdzie 1,33V dla procków 1,4V i 1,425V dla procków 1,5V) + kategoria "default" czyli stockowe napięcie. Co sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulus5ooo Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 popieram popieram :) do tego przy podawaniu U/V także napisać ile to % oraz przy ewentualnym O/C także +% taktowania przyquad: Sempron 3000+ 1,8 GHz 1,4v @1,19v (85%) @1,96 GHz (+9%) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackass_Ass Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Chwilkę panowie :D Wszyscy którzy mają DFI zgadzają się na odczyt CPU-Z z wiadomych powodów :) A co mają zrobić Abitowcy u których 1,400v w biosie to 1,425 w CUP-Z :) Do Abitów powinien obowiązywać odczyt z ClockGURU, jako programu dedykowanego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Chwilkę panowie :D Wszyscy którzy mają DFI zgadzają się na odczyt CPU-Z z wiadomych powodów :) A co mają zrobić Abitowcy u których 1,400v w biosie to 1,425 w CUP-Z :) Do Abitów powinien obowiązywać odczyt z ClockGURU, jako programu dedykowanego :) a dla EPoXów USDM ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Chwilkę panowie :D Wszyscy którzy mają DFI zgadzają się na odczyt CPU-Z z wiadomych powodów :) A co mają zrobić Abitowcy u których 1,400v w biosie to 1,425 w CUP-Z :) Do Abitów powinien obowiązywać odczyt z ClockGURU, jako programu dedykowanego :)Sorki, że może i n00bowe pytanko, ale co to jest ClockGURU :huh: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 mi również się podoba pomysł z podawaniem % napięcia, ale sądze że dla wiekszej dokładności lepiej było by aby podawać te % z dokładnością chociaż jednego miejsca po przecinku lub nawet dwóch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) wow - pierwsza sprawa widać ze zainteresowanie jest i wzrasta, to fajnie! druga sprawa - musi być ZASADA mówiąca o ustawianiu i uwzględnianiu napięć! przyjęcie zasady że liczy się napięcie z biosu byłoby najlepsze, tak jak mówił Plasma, ALE - tutaj musiałaby być full UCZCIWOŚĆ WSZYSTKICH użytkowników - a z tym imo będzie ciężko z całym szacunkiem dla wszystkich prawinnych ;) dlatego uważam że powinna obowiązywać ZASADA ODCZYTU NAPIĘCIA Z CPU-Z (lub innego programu który dobrze pokazuje na danej mobo) - to będzie mniej kriminogenne ;) a również da nam wiedze o napięciach. tymczasem robie wyniki z sempa939 wujek już o tym pomyślał :wink: procenty popieram :lol: procent nadtaktowania również imo jak najbardziej okay pomysł jeszcze co do programów - nalezy w zasadach na początku topicu nakreślić dla jakich mobo obowiązuje jaki program za Plasmą stojąc popieram również egzystencje kategorii deflaut poparice cpu-z przez posiadaczy dfi moze własnie wyglądać na to o czym mówi Jackass ass, ale no cokolwiek by to nie wyglądało to i tak bedzie lepsze aniżeli wieżenie na słowo paint-ocerom ze ileśtam ustawili w biosie, tutaj są tak minimalne różnice że zaniżysz minimalnie i już jesteś "mastach" hej DaRoN clockGuru to programik napisany przez abita dla swoich mobo, nieraz dodawany do mobo na płytkach ze sterami i innymi bzdetami procenta powinno się podawać z dokłądnością dziesiętną bądź nawet z setnymi - popieram banti Edytowane 18 Marca 2006 przez unckle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Fajnie jak by była kategoria 0,8V :D to było by ciekawe ile mhz się wyciśnie taka skrajnośc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 ja bede sie mógł pościgac w 1.250-1.300 mój sempron na 1.4 (1.360 wedłóg cpu-z) robi 2517 mhz wiec musze tylko troszeczke napiecie zanizyc i ciekawe ile pójdzie jutro puszcze prima na te 2 godzinki i dam wynik B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Chwilkę panowie :D Wszyscy którzy mają DFI zgadzają się na odczyt CPU-Z z wiadomych powodów :) A co mają zrobić Abitowcy u których 1,400v w biosie to 1,425 w CUP-Z :) Do Abitów powinien obowiązywać odczyt z ClockGURU, jako programu dedykowanego :) Abit to w ogóle ma jazdy z napięciami, a szczególnie z fazą zasilania CPU -> 1,55v u Abita to 1,42v u DFI :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plasma Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Fajnie jak by była kategoria 0,8V :D to było by ciekawe ile mhz się wyciśnie taka skrajnośc Ja również byłem ciekaw, więc sprawdziłem :D. U mnie poszło 2025164[/snapback] jeszcze co do programów - nalezy w zasadach na początku topicu nakreślić dla jakich mobo obowiązuje jaki programPopieram. Trzeba tylko, aby użytkownicy tych płyt sprawdzili miernikiem, który program podaje najbliższe rzeczywistemu napięcie. Co do precyzji procentów, to popieram dziesiętną/setną precyzję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Ja również byłem ciekaw, więc sprawdziłem :D. U mnie poszło TAK. Popieram. Trzeba tylko, aby użytkownicy tych płyt sprawdzili miernikiem, który program podaje najbliższe rzeczywistemu napięcie. Co do precyzji procentów, to popieram dziesiętną/setną precyzję. no i tu sie znowu rzecz komplikuje, bo dochodzi zagadnienie zasiłki - niektóre zawyżają na 12 szczególnie pod obciązeniem, niektóre zaniżają, to chyba też ma znaczenie, no ale cóż, chyba nie tylko ja myśle ze to bedzie najlepsze rozwiązanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Moja np: zaniża na P4 spadało do 11,60 a na AMD też jakoś tak niema co maradziuć tylko TESTOWAĆ!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 ktoś robi jakies testy?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Tak z ciekawości zapytam wynik na 1.408v pewnie nie przejdzie co ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 teoretycznie mozna to posadzić pod zasade 0,015v jako błąd pomiarowy...ale jesli jest to naprawde dobrze zmierzone to już zależy od uczciwości ;) ja dalej zapraszam do dawania jakis wyników bo jest zastój... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Mówię o CPU-Z bo na Venice miałem 1,392v a na SD mam 1,408v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 jeśli z cpu-z i mieści sie w tej zasadzie to wynik można zamieścić.. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 jeśli z cpu-z i mieści sie w tej zasadzie to wynik można zamieścić.. :) Jest niby 1.408v więc sie mieści ;) OK zapodam wynik ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) A może też by tak uwzględnić Intela. Co ty Adaś na to?? Edytowane 3 Maja 2006 przez Sajrus-World Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SABUR Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 (edytowane) A może też by tak uwzględnić Intela. Co ty Adaś na to?? Socket 754/939/940 chyba nie ta kategoria :lol: Edytowane 3 Maja 2006 przez SABUR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 A może też by tak uwzględnić Intela. Co ty Adaś na to?? Kolega zabłądził ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 heh dopiero teraz trafilem na ten topik :] Wieczorkiem bedzie skrin A64@2,5ghz na 1,25 lub 1,225 nie pamieytam teraz dokladnie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dszywala Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 To ja też zapodam Semprona @ 2750mhz 1,39V prime lub 2700mhz 1,37v Spi16M :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...