Jackob Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Cze wszystkim. Jakis czas temu dokonalem modernizacji komputera z wysluzonego AthlonaXP 1700+ oraz plyty Abit NF7-s na Athlona 64 3200 (venice) oraz płyte Asus A8V Deluxe z 1024 mb Kingstonami na pokladzie. Niestety wyniki wydajnosci nie sa powalajace w porownaniu do poprzedniej konfiguracji (chlodzi glownie o wydajnosc w apklikacjach 3D i grach). Karta graficzna to Radeon 9800PRO firmy Sapphire. probowalem wszystkich sterownikow do niej i efekty w zasadzie te same. Jednak roznica miedzy poprzednia konf a obecna jest rowniez taka ze tym razem mam zintegrowana karte dzwiekowa. Poprzednio mialem SoundBlaster'a tyle ze nie obslugiwal wszystkich 6 nowych glosnikow wiec zmuszony byelm wlaczyc zintegrowana. Moje pytanie brzmi: czy zintegrowana karta dzwiekowa moze miec wpływ na wydajnośc? Swego czasu na starszej płycie PC 100 przekonalem sie na własnej skórze że tak i musialem kupowac normalnego Sound Blastera zeby wszystko jakos mi chodzilo bo normalnie bylo tragicznie. Tyle ze nie wiem jak to jest z nowszymi płytami głownymi - czy aby uzyskać najlepsza mozliwa wydajnosc lepiej miec zintegrowana karte Audio czy zewnetrzna? Z gory dzieki Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 zintegrowana karta dzwiękowa obciąża system ale bez przesady. Natomiast jeżeli spodziewałeś się 100FPS więcej w grach z racji zmiany procesora to było to delikatnie mówiąc naiwne. Jeżeli mówisz o 3dmark2001 a miałeś 1700+ na powiedzmy 200MHz FSB to podkręć sobie i tego procka będziesz miał sporo więcej smarków. PS. W tym przypadku zintegrowany dzwięk ma raczej mało do "gadania" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackob Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Ja nie spodziewalem sie skoku FPSów o 100 ale spodziewalem sie ze gry typu Medieval ( o Romie nie mam jak sie okazalo co marzyc), Fifa, Sprinter Cell i wiele gier powstalych dwa lata temu czy jescze wczesniej powinny chodzi chociaz znosnie tymczasem jest inaczej a z zwiękiem juz mialem podobne doswiadczenia dlatego zwrocilem sie z takim pytanmiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Kiedyś robiłem porównanie wydajności ALC 850 na GA-K8NE (ty też masz alc 850) z SB live 4.1 posługując się sound testem z 3dmarka 03 i ALC 850 wypadła nawet lepiej. ( na wcześniejszej płycie testowałem ALC 655 vs SB Live i live była dużo lepsza). Sytuacja odwraca się w grach z włączonym EAX- wtedy spadki fps na alc 850 były większe z racji obciążenia procesora. Inna sprawa, że jakość dźwięku z SB Live jest lepsza. Podsumowując jeżeli grasz z wyłączonym EAX, to alc 850 nie spowalnia gier. Co do Splinter Cell, to w tej grze procesor ma małe znaczenie- tyle samo fps miałem na duronie 1600 i sempronie @2ghz. Edytowane 16 Marca 2006 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Hmm niemozliwe ,zeby te gry chodzily za wolno na tym sprzecie co teraz masz. A karta zintegrowana powinna zjadac nie wiecej niz 10% mocy obliczeniowej procka(raczej blizej 5%) z tego co widzialem na testach ananda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackob Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 (edytowane) Heh no własnie dlatego sytuacja ta robi sie coraz bardziej irytująca zwlaszcza jesli uruchamiam gre z przed 2,3 lat :) Wiem notomiast ze w nielicznych przypadkach (w moim nawyrazniej nie) karta dzwiekowa zintegrowana bardzo opciazala procesor z wlaszcza w garch. Swego czasu mialem celerona 300 i płytę głowna PC100 Mainboard i kiedy odpalałem Dungeon Keepera chodził fatalnie do tego stopnia ze w 3 planszy wogole sie zawieszał. Przyczyne odkryłem całkiem przypadkowo kiedy po formacie zapomnilaem zainstalowac sterow do dzwieku i Keeper pieknie smigał natomiast po instalacji sterow znow to samo wlozylem z ciekawosci Sond Blastera no i po zainstalowaniu sterow do neigo wszystko dalej chodzilo dobrze. Tyle ze to bylo na mniejsza skale jesli chodzi o proca w kazdym badz razie mialem watpliwosci. Postaram sie z ciekawosci wlozyc jakies dzwiek i zobacze co sie stanie. Edytowane 19 Marca 2006 przez Jackob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simbalon6 Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 W tym Teście jest sporo o zintegrowanych dźwiękówkach o tym jak obciążają gry itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackob Opublikowano 29 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2006 Hmmm z testu wynika ze w gre wchodzą spadki od 7%-10% ale to sa płyty głowne przeznaczone wręcz dla graczy czyli z czołowki moja pewnie ma gorsze osiągi no i to by sie sumowało zawet na 15% to juz jest cos ciekawe niedlugo włoże Sb Live'a jak tylko sobie załatwie i zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...