Skocz do zawartości
spychu

Słaba Wydajność Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z wydajnością dysku :/ Transfer wewnętrzny nie przekracza 20mb/s z tego co czytalem to przy sata powinno to byc ok 50mb/s DMA jest włączone dla sata w biosie oraz w systemie (XP sp2). Dodam jeszcze ze sprzęt ma dopiero rok a ja juz mam 3 dysk.

Wczesniej miałem dwa seagaty pod sata i padły (bad sectory) dlatego podejrzenia skietowalem w strone swojej płyty głównej, więc postanowiłem uaktualnić bios. Po aktualizacji jest tak samo. Bios oficjalny 09/07/05

Przetestowałem dysk hdtachem i wyszlo cos takiego

Dołączona grafika

czyli na mój gust wszystko w normie :/ ale może sie myle

Prosze o pomoc

dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie w hdtach jest ok ale jak kompiuje jakis plik po 700mb z partycji na partycje to mam ok 14-20mb/s :/

a tak przy okazji czy takie napięcie może mieć wpływ na słabszy transfer ? :

+ 3,3 V -> 3,14-3,18

+ 5 V -> 4,97 V

+ 12 V -> 2,37 (to mnie troche zadziwiło :| )

wyciągnąłem to z AIDA32

hmmm to cos aida nawala bo np w speedfan podaje juz 12,34 a reszta jest tak samo

Edytowane przez spychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyniki spoko ale transfer nie jest zadowalający :/

transfer tez jest dobry !!!!!!! 14-20MB/s to norma ! kup wiecej pamieci ram to bedziesz mial te 5MB/s szybciej.

albo kup 2 dyski twarde i kopiuj z dysu na dysk a nie z partycji na partycjie ! dysk ma wydajnosc 50MB/s w przypadku zapisu z pamieci albo z drugiego dysku ! w przypadku jedego dysku i 2 partycji transfer dzielimy mniej wiecej na pol !!! odczyt z 1 miejsca dysku i zapis w 2 miejscu tego samego dysku !!!!!!!

dzizas..... <_<

Edytowane przez lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi