Jump to content
pho

Kebaby

Recommended Posts

Ja to widze ciut inaczej , w dzisiejszych czasach 90% populacji nie mysli co je.

Na przykladzie koncentratu pomidorowego na bazie ktorego w pewnej calkiem przyzwoitej restauracji robi sie sos

1.koncentrat po otwarciu puchy zaszedl plesnia po 2 dniach

2.koncentrat wytrzymal ponad tydzien ! ! ! ( dlaczego tak dlugo ?? )

Dla 90% ludzi szczegolnie tych mniej myslacych ten drugi bedzie lepszy .

 

 

Co do miesa , skrojone od kosci kawalki miesa ( takie malo wartosciowe scinki ) mozna ze soba niejako zlepic

i utworzyc jednolita mase dla laika czy dziecka wygladajaca jak prawdziwy powiedzmy dla przykladu kawal szynki

Do tego celu w latach siedemdziesiatych ( chyba ) wymyslono Emulgatory Bialkowe

kazdy tani hamburgerowy kotlet czy mieso w Kebabie/Gyrosie bazuje na takim emulgowanym miesie .

 

Wystarczy sobie kupic kawalek surowej szynki , udzca czy innego szlachetnego miesa zeby zobaczyc roznice w strukturze

( wlokna miesniowe ) zeby przygotowac Kebab czy Hamburgera na prawdziwym miesie musi koszcic minimum 100% wiecej niz te na emulgowanych odpadach.

 

Jak widac z w/w kulawego tekstu nie jestem specem w temacie ,

aczkolwiek mam znajomych w Greckiej Restauracji

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i bylem w tym kebabie na pl wilsona - amrit czy jakos tak:)

baranina na cienkim ciescie na ostro- sos raczej nie byl ostry a za to tlusty jakis. Sam kebab nie za duzy ,mieso smaczne. Ocena smakowa jakies7.5 na 10 czyli bez rewelacji ale tez bez wpadki.

Lepszy kebab jest u mnie na rogu przy agorze i wrzeciono (nie ten chinol bo tam nie maja baraniny). tez smaczne miesko i super sos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogadałem sobie z turkami, którzy otwierają w moim mieście parę nowych punktów na temat kebaba. Prowadzę serwis internetowy, gdzie opisuję lokale. Przyznaje im punkty itp. Taki samozwańczy smakosz ;) Niestety z tego co mówili to 90% klientów chce się tanio zapchać byle czym. Nie ważne czy mięso będzie z barana czy z psa. Ma być dużo. Sałaty ma być dużo nieważne jakiej. Mówili, że są osoby, które wolą zjeść świństwo za 10 złotych niż za 13 dobre danie. Najgorsze jest to iż muszą się dostosować do wymagań klientów. Dużo kapusty i tanio. To jest powód dlaczego nie ma dobrych kebabów. Recenzje na smacznystargard:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Silesia City Center są jadłodajnie i między innymi jest Kebab.

Wydając 9zł na zwykłego kebaba, w którym mięsa jest po prostu mało się nie opłaca.

Co prawda 2x więcej kosztuje "kebab talerz" ale mamy frytki, surówkę, colę i mięsa tyle, że obdzieliłbym 3-4 bułki kebab.

Oczywiście w każdym z barów Kebab można coś takiego zamówić.

Edited by Kaeres

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Silesia City Center są jadłodajnie i między innymi jest Kebab.

Wydając 9zł na zwykłego kebaba, w którym mięsa jest po prostu mało się nie opłaca.

Co prawda 2x więcej kosztuje "kebab talerz" ale mamy frytki, surówkę, colę i mięsa tyle, że obdzieliłbym 3-4 bułki kebab.

Oczywiście w każdym z barów Kebab można coś takiego zamówić.

Jeśli mówisz o Kebab Hous'ie w SCC to zapomniałeś dodać, że pikantny sos nie jest tylko ostry z nazwy. Dawno tak dobrego nie smakowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amrit Kebab na pl.Wilsona - dziś otwarcie i z tej okazji kebaby po 6zł. Najlepszy kebab jaki kiedykolwiek w życiu jadłem, ostry sos do woli, elegancka knajpa i super menu :) 8) Chyba pojadę jeszcze raz :D

Ostatnio w sobote w przerwie miedzy wykładami pojechałem do Amrita tylko, że na Kondratowicza - fakt całkiem dobry, ale na kolana powalić mnie nie powalił (brałem na grubym baranine z sosem ostrym, powiekszony czy tam xxl ), co do samego lokalu i konkret menu to sie zgadzam - gitarka. Dobry patent z sosem na stolikach (kiedyś na Jana Pawła byłem w jakimś kebsie i tam byl i ostry i łagodny), ale z drugiej strony może jakiś matoł przyjść i sie zacząć "bawić" tym sosem, rózni ludzie chodzą po świecie...Tak, więc ja tam sobie z tego nie skorzystałem :)

Edited by gib

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehs powiedzmy, że nie do końca odpowiem na Twoje pytanie ;)

W Sopocie latem taki kebab można dostać na Monciaku, koło Tropikalnej i 70tki.

Niestety sezonowo lokal jest otwarty.

 

Ale pewnie znałeś to info :)

O Sopocie słyszałem, tylko właśnie szkoda, że sezonowo. ;) Pewnie ciężko będzie dostać baraninę w Trójmieście ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No nie mów? To na mazowszu nawet w takich małych miastach gdzie są 3-4 kebaby zawsze w którymś jest baranina :huh:

Tutaj nawet chleba nie mają. :P Mieszkając na Mazowszu, codziennie rano miałem prawdziwy chleb a tutaj ? Co bym nie kupił to BUŁA. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

widzisz, a tak wychwalałeś gdańsk :P

Nie ma co ukrywać, że to miasto z naleciałościami germańskimi :P zamiast chleba - bułka, zamiast baraniny - parówka. :P 

 

Za to komunikacja miejska w porównaniu do Warszawy też ma naleciałości germańskie. Średnio jedziesz kilometr w minutę a nie w godzinę. :P

 

Koniec OT, przyjdzie lato, poszukam barana w 3mieście.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz w życiu jadłem kotlety z baraniny, które były kupione u znajomego rzeźnika na wiosce, świerzo wycięte z młodej owcy. Niebo w gębie. :rolleyes: Ale mi baranina w kebabie nie smakuje. Spróbowałem raz w moim ulubionym miejscu gdzie keb zawsze jest mniam, ale to smakowało jakbym żuł kawał tyłka starego koziora. :P Jak dla mnie wszyscy stęsknieni koneserzy tutaj dużo nie tracą, bo nie jest powiedziane, że jak spróbujecie to będzie jakieś "łał".

Edited by Sysak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz w życiu jadłem kotlety z baraniny, które były kupione u znajomego rzeźnika na wiosce, świerzo wycięte z młodej owcy. Niebo w gębie. :rolleyes: Ale mi baranina w kebabie nie smakuje. Spróbowałem raz w moim ulubionym miejscu gdzie keb zawsze jest mniam, ale to smakowało jakbym żuł kawał tyłka starego koziora. :P Jak dla mnie wszyscy stęsknieni koneserzy tutaj dużo nie tracą, bo nie jest powiedziane, że jak spróbujecie to będzie jakieś "łał".

 

Widzisz, bo trzeba trafić na "świeżo wycięte z młodej owcy" a nie na "kawał tyłka starego koziora". ;) Naprawdę to ma znaczenie i znajomi opowiadali, że często w PL trafiają na "starego kozła" - w porównaniu do młodego mięsa - niebo a ziemia. :) Samo serwowanie barana to tylko 1/3 sukcesu, pozostałe 2/3 to młody wiek mięsa. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w Katowicach gdzie można zjeść barana? Narobilście smaka, nie powiem. KRS, pisałeś coś o Silesii, a oprócz niej? I w samym SSC smaczne te kebaby?

No nie jestem jakimś maniakiem kebaba i szukam po śląsku najlepszego :)

Po prostu byłem w SSC i zjadłem takiego z talerza a nie w bułce, w której jest kilkakrotnie mniej mięsa.

A i owszem był wyjebi*** pyszny z sosem.

Edited by Kaeres

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj mówie Wam koledzy nigdy więcej nie biore kebaba z ostrym sosem. Dzisuaj dosłownie z pół godziny temy szliśmy z kumplem po Wołominie. Najarani jak nie wiem co do tego kilka browarków. Zaszliśmy na kebaba. Jak wbiłem do tej budki to ledwo na oczy patrzyłem i ledwo sie na nogach trzymałem. Ale co tam jakos sie zamówiło, kumpel wziął na ostrym sosie to ja tez i ledwo to zjadłem . Taki był ostry, że w paszczy płonęło. Teraz to już tylko z łagodmym sosem biore nie ma co :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.