HoMisiek Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Witam wszystkich. Postanowiłem kupić nagrywarkę DVD (bez LightScribe). Uwagę zwróciłem na 3 modele: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25266 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22109 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26215 Do tej pory używałem napędów firmy LG, nigdy się na nich nie zawiodłem. Mam dwie wypalarki CD-RW 8x/4x/32x i 52x/24x/52x, obie działaja bez zarzutu. Moją uwagę przykuł także palnik Plextor PX-750A, głównie przez swoją niską cenę. Sporo dobrego słyszałem o nagrywarkach tej marki jednak postanowiłem sprawdzić. Poczytałem troszkę opini o palnikach Plextora i o dziwo zobaczyłem, że sporo użytkowników skarży się na nagrywarki tej marki - czyli dwie zupełnie przeciwne opinie. Dlatego postanowiłem założyć ten temat. Gdybym miał już dzisiaj kupować nagrywarkę DVD wybrałbym LG GSA-4167B, bo z tego co widzę od droższego brata różni się tylko predkością zapisu płyt dwuwarstwowych. Do Plextora podchodzę z dystansem, bo nigdy nie miałem do czynienia z tymi palnikami. Brałem też po uwagę nagrywarki NEC'a i BenQ. Użytkownicy tej pierwszej uznali swój zakup za niezbyt udany. Co do BenQ były mieszane opinie.. jak wy oceniacie te wypalarki, są lepsze od tych 3 z komputronika? Prosiłbym o pomoc użytkowników powyższych nagrywarek oraz osób znających się w temacie palników. Czy ten zakup opłaca się? Zaznaczam, że nie interesują mnie inne modele niż wymienione powyżej, nie potrzebny mi żaden super drogi palnik :) Drugie pytanko to: Czym różnią się te dwie nagrywarki? http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22183 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=22109 Niby model ten sam ale co to za literka H. Co ona oznacza? Pozdrawiam HM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modes Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 LG, Liteony i Toshiba wklada sie do jednego worka i wyrzuca przez okno, tak wiec z tych 3ech zostal tylko Plextor. Plestro 750 tez nie jest najlepszym wyjsciem, podobono ta seria ma pewne problemy, lepiej kupic jakis starszy plextor (niestety trudno nowki dostac). Polecam BenQ 1650 i NEC 3550, sam wlasnie zamierzam kupic ktores z nich i mam dylemat (mam jeszcze awaryjny plextro, jakbym niemogl sie zdecydowac na zaden z tych dwoch) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoMisiek Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Hmm myślałem, że skoro jest to jedno z większych (o ile nie największe) forum o tematyce komputerów, to dostanę trochę więcej odpowiedzi :) Napiszę jeszcze na forum cdrinfo, tamto jest chyba w pełni poświęcone napędom optycznym - może dowiem się nieco więcej :) Co do nagrywarek NEC'a to odpada.. czytałem różne opinie i większość nich odradzała kupowania palnika tej firmy. Może ktoś pisał tak przez zwykłą złośliwość ale nie mam ochoty tego sprawdzać i być królikiem doświadczalnym :) BenQ miała lepszą opinie więc jeszcze się nad nią zastanowię (w/g informacji na komputroniku ten BenQ nie ma zapisu DVD-Ram). Dzięki Modes. Edytowane 15 Marca 2006 przez HoMisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 jak chcesz dvd ram pomysl nad benq1670.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoMisiek Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 ste3an widze w twojej stopce, że używasz LG 4167B. Jak ci sie sprawuje ta nagrywarka? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) wlasnie dostalem ja nowa z serwisu bo wczesniej padla mi 4163b Jak naarazie nie narzekam cicho nagrywa .... Edytowane 15 Marca 2006 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modes Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 HoMisiek: w nagrywarkach DVD wszytsko zalezy od modelu ktory sie kupuje, chodz Liteon, Toshina, Pionner, LG sa zaliczane do slabych a NEC, BenQ i Plextor do dobrych. Lecz chociazby na przykladzie Plextora 750 widac ze nie nalezy isc za marka ale za testami. NEC 3550 i BenQ 1650 maja podobna ocene (oczywiscie oba po zmianie biosu :) ). Co do DVD-RAM to wedlog mnie nie oplaca sie na to zwracac uwagi, plyty sa drogie, bardzo malo czytnikow je czyta (po co nagrywac DVD-RAM jak 99% twoich znajomych nawet tego nie uzyje??) i nawet nie stana sie popularne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 HoMisiek: w nagrywarkach DVD wszytsko zalezy od modelu ktory sie kupuje, chodz Liteon, Toshina, Pionner, LG sa zaliczane do slabych a NEC, BenQ i Plextor do dobrych. Lecz chociazby na przykladzie Plextora 750 widac ze nie nalezy isc za marka ale za testami. NEC 3550 i BenQ 1650 maja podobna ocene (oczywiscie oba po zmianie biosu :) ). Co do DVD-RAM to wedlog mnie nie oplaca sie na to zwracac uwagi, plyty sa drogie, bardzo malo czytnikow je czyta (po co nagrywac DVD-RAM jak 99% twoich znajomych nawet tego nie uzyje??) i nawet nie stana sie popularne. nec i pionnier ten sam chipset uzywaja. Dvd -ram kosztuje 10zl plytka mozna 100tys razy na niej nagrac dane nie potrzeba do niej nero dziala jak dysk wymienny kazde dvd je czyta z nowszych wiec sie mylisz grubo drogi kolego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...