cyRq Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) A więc problem przedstawia sie tak. Moj kumpel ma takowa karte. Jej standardowe zegary to: 235/ 400. Problem ejst wtedy gdy chce ja krecic. I problem jest dosc dziwny, poniewaz karta nie sypie artami, tylko jej wydajnosc spada zamiast rosnac. Zwlaszcza gdy kreci ja na pamieciach wynik spada z np 6000 do 2500 w 3dMarku 2001 :/ Pamieci sa 5ns Hynixa wiec zadne tam no-name'y. Spotkal sie ktos z czyms takim lub moze wie cos na ten temat? //EDIT: Sorry, to jest Inside Tnc Geforce FX5600XT Edytowane 13 Marca 2006 przez cyRq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Nikt nie ma zadnego pomyslu ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Poprostu wyzej nie ciagnie i tyle, maiłem kiedys 5600U i jak wykrecilem ja za wysoko to wydajnosc spadala a artow nie bylo (nie sypie artami bo sie nie przegrzewa), moze napiecie wyzsze by cos pomoglo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 No rozumiem ze nie pociagnie np 50 MHz ale zeby po podniesieniu o 1 jedniste tak bylo? :blink: . Chodzi ci o podniesienie napicie na AGP czy o jakas konkretna modyfikacje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Musialbys wgrac nowy bios do tej karty. A faktycznie o 1mhz to powinna pojsc ;/, moze jakaś "blokada"w biosie jest. Prubowales przeinstalowac stery/winde? Edytowane 16 Marca 2006 przez -Caleb- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Kumpel ma ten problem od dawna i ostatnio monco sie nad tym zastanawialem. W tym czasie mial formata z 50 razy pewnie, a stery probowal chyba wszytski. Od orginalnych Forceware po Omegi i jeszce jakies inne (nie wiem co tam do Gforceow jest). Mylsalem o tym Biosie, tylko skad go ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span>? Do Radeona nie bylo by takiego problemu :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lato8 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Karta zblokowana jest zapewne w biosie. Mialem taki przypadek w FX5600xt PixelView. Rdzen krecil sie wysoko, ale proba podniesienia pamieci chociaz o 1 mhz ofektowalo spadkiem wynikow w 3d marku na takim poziomie jaki Ty opisales. Zmiana biosu od pelnego fx5600 zalatwilo sprawe. Karta chodzi na ustawieniach 325/550 bez zajakniecia. Mozesz tez pokusic sie o zmiane czestotliwosci taktowania pamieci poprzez modyfikacje biosu karty i moze to cos pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 A moglbys podac link z Biosem do tego FX5600 Non Pro, bo szukam, szukam i znalesc nie moge. Albo najlepiej cala stronke z biosami :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lato8 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 prosze http://www.mvktech.net sa dwa biosy ja wgralem rev.02 rev 01 ma taktowanie pamieci 600mhz i moje hynixy 3.6 nie wytrzymuja takiego taktowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Dzieki wielkie. Szkoda ze nie ma tam biosu TNC :/ Najpierw sprobuje wyedytowac ten co jest. Pozatym zauwazylem ze ta katra ma jakby blokade FPS. W kazdym tescie w jakimkolwiek 3DMARK'u nie moze osiagnac wiecej niz 30 FPS. Dziwna sprawa, ale moze cos z tym da sie zrobic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 mialem ten sam problem na fx5700 pomogla wymiana sterow na 56.72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lato8 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Dzieki wielkie. Szkoda ze nie ma tam biosu TNC :/ Najpierw sprobuje wyedytowac ten co jest. Ja nie moge niestety poprzez edycje biosu zmienic szybkosci pamieci... co bym nie wpisywal to zawsze mam taka predkosc jak poprzednio. Z rdzeniem nie ma problemu. Ten klopot mam z dwoma kartami, rdzen daje sie zmienic w biosie karty a pamieci juz nie... nie wiem czym to spowodowane jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Zobacze dzisiaj. Jak nie da rady zmienic To poszukam jakiegos odpowiednika. Tylko zeby Vendor pamieci sie zgadzal i czasy dostepu. Oczywiscie zegary nie za duze, bo wlasciwie nie wiem ile ta katra moze pojsc :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 No i udało sie. Zmodyfikowałem stock'owy BIOS z 250/ 400 na 325/ 450 i dziala. Troche sie grzeje ale to sie naprawi :) Podejrzewam ze poszlaby bardziej, ale to nie moja karta, nie moj problem :) Wkoncu szybkosc 3dMakr'ow jest o wiele wieksza i przekracza to 30FPS'ow. Dzieki Lato8. Bardzo mi pomogles ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lato8 Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 (edytowane) No i udało sie. Zmodyfikowałem stock'owy BIOS z 250/ 400 na 325/ 450 i dziala. Troche sie grzeje ale to sie naprawi :) Podejrzewam ze poszlaby bardziej, ale to nie moja karta, nie moj problem :) Wkoncu szybkosc 3dMakr'ow jest o wiele wieksza i przekracza to 30FPS'ow. Dzieki Lato8. Bardzo mi pomogles ;]Nie ma sprawy, napisz tylko jak modyfikowales bios, programy, gdzie co wpisywales itp... mnie nie udaje sie niestety zmienic szybkosci pamieci w biosie a bardzo bym chcial... mam prolinka gf4mx ktory ladnie sie kreci i chcial bym mu to ustawic na stale :mur: P.s. Moj GF5600XT Prolinka na pamieciach hynix 3.6ns chodzi na biosie z pelnego 5600 bez zajakniecia i karta jest zimna (325/550). Edytowane 18 Marca 2006 przez Lato8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyRq Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Robilem to programem NiBiTor.v2.7. Po zgraniu z BIOSu zaladowalem i patrze - opcje Core i Memory wyblakle (nie edytowalne). No wiec zaznaczam: Change amount of active performance levels, i wybieram 1 . Wzielem na jeden bo sadze ze te opcje 2d na 3d etc sa nie potrzebne i moge to zrobic w sterach. Wtedy opcja edycji GPU I MEM zrobila sie aktywna. Wpisalem wartosci, zasaveowalem, Srobilem swapa i śmiga. Kumpel wlasnie jescze ja dobil do 360/ 460 (5ns o_O) i ma 2278 punktow w 3DMarku03 na normalnie pracujacym systemie (firewall, antivir, bittorrent) i dosc mocno styranym kompie: AMD AThlon XP 2000+ (uszkodzony - system widzi go jako AMD Duron XP 1666+) Jakas tam plytka Gigabyte'a nForce2, 512 RAM'u 333MHz i dysk Segate'a 160GB o ile sie nie myle. wydaje mi sie ze to niezly wynik, zwazajac na to ze wczesniej mial z 1400 ;) Jescze tylko poradzilem mu zeby chociaz jakies radiatory zalozyl na te pamieci, bo grzeja sie strasznie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...