malcik441 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 (edytowane) Złożyłem sobie WC. i tak: CPU: X3N NB: Abadon lite 3 GPU: ProQ Nagrzewnica od Rekorda- wyczyszczona wewnątrz i na zewnatrz. Pompka Atman 305 in-line. Weże Cellfasty 10/13 i rezerwuar własnej roboty wykonany z blachy miedzianej 1mm. Wymiary 5x6x9cm. Sprzet do schłodzenia: MSi KT880 Sempron 2800+ teraz chodzi na 2220MHz i 1.650V Radeon 9600 Hercules I tak temperatury: Bez wentylatorów na chłodnicy: idle : CPU 42'C NB 38'C temp wody: 23'C Stress: CPU 50'C NB 48'C Z wentylatorami narazie nie próbowałem bo trzeba je jakoś przyczepic. Dodam jeszcze że chłodnica jest na górze i zamknieta jest górna ścianka jest w niej tylko kratka 8x8cm. Układ zalany Borygo w 90% reszta to demineralka. Zalany dziś o 18 godzine. podejrzewam ze jeszcze nieodpowietrzony w 100%. Jakies fotki zapodam ale marne bo z tela. jak porzycze cyfrówki bedą lepsze. Skałdając WC chodziło mi o cisze, i wydajnośc. O oto rez: moze i brzydko wygląda. Ale brak czasu. Chciałem to jak najszybciej złożyć. I niechciało mi sie czekac, bo bym zamówił trójnik Y i by obyło sie bez reza. A tak może i lepiej wiecej wody, i scowany jest to nie rzuca sie w oczy. to bedzi na tyle. jest to moje 1 WC. i prosze o rady i wskazówki co jest źle. Temat bedę na bieżaco aktualizował. jeszcze pare fotek. To by było na tyle: W najblizszym czasie modyfikacja budy. musze wyciąc ten krzyz, zamiast którego wstawie cała plexi bez miejsca na wentyl. Edytowane 14 Marca 2006 przez malcik441 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Mała buda, wiec napewno nie było łatwo. Pompeczka bardzo ładnie przerobiona. Co mnie jedynie razi ... to kapusta z kabli :) Szkoda, że reza nie pokazałes. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 troche kable moglbys poukladac,pompka ladna ten luk mi sie nie podoba...tyle tych opasek,moglbys pompke dac za koszykami na dyski dla estetyki,rez wyszlifuj wypoleruj i bedzie git,ogolnie jak na pierwszy raz nieźle i gratulacje ;) mogles napisac podziekowanie dla mnie za weze ;P (skromny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 super jak na pierwsze WC estetyka jest ok tylko że skoro masz trujnik w układzie to po ci rez ? wytarczy ja być u góry reza zrobił korek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Rez żeby było wiecej wody i do reza schodza sie weże z NB i GPU. Już go teraz nie bede przerabiał, może zrobie drugi w lepszej jakosci wykonania i troche innym kształcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Rez żeby było wiecej wody i do reza schodza sie weże z NB i GPU. Już go teraz nie bede przerabiał, może zrobie drugi w lepszej jakosci wykonania i troche innym kształcie. wystarczy jak wywiercisz dziure i zrobisz korek u góry :) to co to za robota :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawn Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Moim zdaniem super gratuluje wcisniecia tego wszystkiego do tak malej budy. Generalnie jeszcze porządek z kabelkami i będzie wszystko ok. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) na pierwsze wc...ładnie! EDIT: Czy woda równomiernie płynie przez grafe i chipset? Edytowane 14 Marca 2006 przez mkwd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olszak15 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Bardo fajne wc. Pierwszy raz i tak ladnie wyszlo. GRATULACJE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 EDIT: Czy woda równomiernie płynie przez grafe i chipset? Tak z chłodnicy wpływa środkiem do X3N-a, a wypływa równomiernie z niego jednym weżem na GPU a drugim na NB. Z NB do reza Z GPU też do reza. Musze dorobic jakis shroud z plexi bo troche wiaterku w postaci wentyli na 5V by sie przydało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sajrus-World Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 WC fajne, ale nie podoba mi się rez no ale jak własnej roboty to no i tak nieźle wyszedł pomalować jakąś farbą i nie będzie rzucał się w oczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 ja bym go wypolerował i pomalował bezbarwną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) Teraz mam 40'C na CPU 31'C na NB A temperatura na finach 27'C Temp wody 27-28'C temp otoczenia 21'C temp. mierzone z diody miernika cyfrowego. Chodzi tylko ten świecący wiatraczek na boku obudowy. Edytowane 14 Marca 2006 przez malcik441 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jak temperatura wody wynosi 28*C no to cpu nie powinien miec wiecej niz 35*C/ jak na taki wydajny blok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 No też tak myśle. Pasta dobra, reszta układu też Ja składam na MSI zawyża pare stopni, niech sie wypowiedzą inni użytkownicy mobo MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jak temperatura wody wynosi 28*C no to cpu nie powinien miec wiecej niz 35*C/ jak na taki wydajny blok.No ale bez wentyli na nagrzewce to zadne WC nie bedzie efektywne a dobry blok tym bardziej nic nie zdziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 przenieś te wentyle z tyłu i połuż na chłodnicy ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 przenieś te wentyle z tyłu i połuż na chłodnicy ! Lepiej chyba bedzie jak zrobie shroud z plexi i wiatraki bedą pod chłodnicą. Mam 4 arctici 80x80. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Lepiej chyba bedzie jak zrobie shroud z plexi i wiatraki bedą pod chłodnicą. Mam 4 arctici 80x80. ja mam na swojim kadecie 4 wentyle AC na 5v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Cos w moim WC jest nie tak bo: Temp wody 24'C (otwarta buda i wiatraki na chłodnicy) Na CPU 42'C NB 39'C Co to może być????? Może problem sprzetowy bo niemożliwe żeby była aż taka różnica przy najlepszym bloczku polskim X3N-nie Prosze o jakieś rady bo niewyrobie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 jaką masz paste, blok dobrze dociśniety, i czy nagrzewnica ma drożne kanały ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Pasta Arctic Silver 5 blok chyba docisniety prawidłowo jutro sprawdze. Nagrzewnica czysciutka, bo dobrze chłodzi ciecz teraz woda ma 24'C a na CPU 37'C, na NB 32'C Chyba jeszcze zadużo?? Może płyta kłamie bo to niemożliwe Temp mierze miernikiem cyfrowym to chyba dobrze wskazuje temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Odswieze temat: Jakie powinny być temp. bo już niewiem czy czujnik z mobo dobrze wskazuje. Sempron 2800+ @ 2220MHz, MSI KT 880, R 9600. I tak w idle: Temp wody 25'C Na CPU 36'C NB 27'C Chyba coś zaduzo??? A jeszcze jak komp stoi po nocy zimny to jak go włacze i szybko wejde do biosu sprawdzić temp to na CPU jest 27'C, a na NB 20'C, woda wtedy miała 18'C Jak ktoś może to niech sprawdzi ile u siebie ma w takiej sytyacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 A jeszcze jak komp stoi po nocy zimny to jak go włacze i szybko wejde do biosu sprawdzić temp to na CPU jest 27'C, a na NB 20'C, woda wtedy miała 18'C Jak ktoś może to niech sprawdzi ile u siebie ma w takiej sytyacji. W takim razie, jeżeli po nocy woda miała 18 stopni .... to gdzie ty mieszkasz? Komp stoi w piwnicy, na strychu, czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 pewnie nie to normalna temp wody,wystarczy ze stoi w pokoju i gdzies w domu jest okno otwarte wtedy moze miec 18*,mysle ze to cos z blokiem nie gra,sprawdz czy w srodku nie ma jakichs paprochow lub cos nie blokuje przeplywu,bo temperatura nb jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Temp wody 25'C Na CPU 36'C NB 27'C Chyba coś zaduzo??? No jezeli to jest idle to troche przy duzo. W stresie to by mozna było powiedziec "znośna temperatura". A teraz ile jest w strtesie? Jezeli z blokiem wszystko w porządku i cały układ tez dobrze współgra to pewnie wina czujnika. A jakie temperatury miałes na tym konfigu co teraz ale na AC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Mieszkam w domu, a komp stoi w pokoju, czyli jak se do pieca nie dołożysz to masz zimno, chyba jasne co?? Z bloczkiem wszystko OK, niema paprochów, nic nie blokuje przepływu prawidłowo docisniety, pasta AS5. Temp. wody prawidłowe bo mierzone miernikiem cyfrowym. I tak teraz w stresie: 4xAC na nagrzewce. CPU: 42'C NB: 33'C Woda: 27-28'C Na boxie na takich MHz było w stersie ponad 54'C na CPU a na NB cos ponad 44'C. oczywiscie w stresie. Jak ktoś moze to niech sprawdzi ile ma na zimnym w biosie. tzn ile macie na CPU w stosunku do wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Moim zdaniem czujnik przekłamuje. Ze względu na to, że roznica miedzy AC i WC jest ponad 10C, mozna powiedziec ze wszystko działa prawidłowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2006 To jak zrobić zeby wskazywał prawidłowo??? Chodzi o metode. Bo w speedfanie jest taka opcja że mozna ustawić żeby zaniżał odczyt z czujnika?? Ile zawyża?? ja myśle ze coś ok 5-6'C na CPU, bo NB jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcik441 Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 (edytowane) Mały update: - wywaliłem rezerwuar - zrezygnowałem z 3 otworu w X3N-ie - zrobiłem troche porządek z kabalmi. Nowe fotki: Może być??? Wszystko reszta takie same. Edytowane 16 Grudnia 2006 przez malcik441 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...