Skocz do zawartości
Pawlo75

Proszę O Pomoc W Wychłodzeniu Kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. !!!

Zacznę od posiadanego sprzętu:

AMD Athlon XP 2600+ (delikatnie podkręcony)

Gigabyte GA-7VT600-L

Radeon 9000 (64mb 128bit)

Dadam że pracuje na AC, a wentylatorki mam zabudowane:

-w zasilaczu (normalne)

-na procku (też chyba raczej nomalne)

-na NB

-na grafie

-wyciąg z tyłu obudowy

-wciąg świerzego z przodu

Kopm chodzi bardzo głośno, porównywalnie do suszarki. Niestety temperatura nie jest zadowalająca, wręcz szokkująca. Problem polega na tym, że w stresie procek osiąga 75-77C a w spoczynku ok.65C. Martwie sie tym faktem. Proszę o pomoc, ponieważ sam dobrze nie znam się jeszcze na WC, a chciałbym go jakoś wychłodzić. Nie zależy mi w początkowej fazie na estetyce, głównie chodzi mi o wydajność. Z góry dzięki. jeśli jeszcze jakieś informacje potrzebyjecie, to piszcie, postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczyść radiator na procu ... zdejmij go wysmaruj śieżą pastą i bedzie git.

Grafa to moze chyba pasywnie chodzic ... wiec niepotrzebne zrodło hałasu tylko.

Z góry dzięki. jeśli jeszcze jakieś informacje potrzebyjecie, to piszcie, postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam

Czym ty go chcesz chłodzic ... powietrzem czy wodą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zkompletujesz juz wode za 200zł

Np. Blok Prison V2- 80zł

Nagrzewnica z jakiegos wozu- 50zł

Pompa Atman 305 @inline 70zł razem z modem.

No i jest 200zł, dobre wc którycm zchłodzisz samego proca, bo chipset lub grafe to kwestia kupienia większego pasywnego radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge przeznacyć 150-200 zł. głównie zależy mi na tym żeby było wydajne, a wydaje mi się że woda jest pod tym względem lepsza

Za 150-200zł to nie jest takie łatwe .. jezeli sie nie chce przekroczyć wyznaczonej granicy, ale jest to możliwe.

Tzn. tak .... blok to mozesz kupic jakiś z www.bloki.pl tam mają w miare tanie produkty, choć nie moge niczego powiedzieć o ich wydajności bo sie w ich blokach nie orientuje. Super wydajne to one napewno nie są.

MOze byc tez jak wyzej kolega wspomniał Prison od Kyńka.

Do tego nagrzewnica z allegro ... czasmi mozna trafić na fiaty za około35zł ... oczywiście wymagają one troche własnej inwencji twórczej ;) Lub BIP z realitynet.pl! (mają promocje)

Następnie pompka, najlepiej jakis nie najmocniejszy atman ... są tanie i nadają sie spokojnie do wc.

Czyli podsumowując:

• blok - 50-100zł
  • nagrzewka - 30-40zł + ewentualnie wydatki typu ocet, papier ścierny, farba, króćce 30zł ........... albo BIP I za 90zł z realitynet.pl
  • pompka - 35zł + króćce do przerobienia na in-line 5zł
  • węże - 10zł
  • inne piardy (opaski, silikon, ..) - 10zł
Czyli kupując jakis blok za około 50 zeta mozna sobie pozwolic na tego BIP'a, który daje wygode i oszczędza czas, pieniądze ewentualnych przeróbek nagrzewnicy samochodowej. Zapewne np. Fiat byłby wydajniejszy od BIP'a ale to już Twój wybór.

Najlepiej jest zainwestowac jednak w jak najlepszą chłodnice, która to głównie odpowiada za wydajność układu. Na drugim miejscu bym postawił blok.

Chyba mozna sie zmiescic w 200zł

Pompa Atman 305 @inline 70zł razem z modem.

Troche chyba przesadziłes. Po pierwsze nie potrzebny jest at-305 ... wystarczy np. 201, albo cos tego pokrojuz za 35zł .... a na moda to wyda tyle co na dwa króćce + kapka silikonu. Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat coś za 400zł?+koszt przesyłki

Myślałem nad cooltek-iem (tem 3 wiatrakowy maxi coś tam)

Frost na CPU

pompka hydor 20

reszta to grosze(ma to ładnie wyglądać, no i być w miare wydajne)

ale coś mi się nie widzi ta cena ~400 :blink:

szroty odpadają(czyli ma być lamersko estetycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat coś za 400zł?+koszt przesyłki

Myślałem nad cooltek-iem (tem 3 wiatrakowy maxi coś tam)

Frost na CPU

pompka hydor 20

reszta to grosze(ma to ładnie wyglądać, no i być w miare wydajne)

ale coś mi się nie widzi ta cena ~400 :blink:

szroty odpadają(czyli ma być lamersko estetycznie)

Zmieścisz sie spokojnie. Chłodniczka fajna, bloczek też. Nad pompeczką bym sie zastanowił.

A to czy bedzie to dobrze wyglądać to zależy tylko od Ciebie, a nie od części jakie kupisz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jak bym stawiał na wydajnosc przedewszystkim to bym kupił czystą nagrzewnice i lepszy blok, potem moze pozbierac kase i kupic jakiegos bipa lub freezera.

@Miazga82 -> Dlaczego jestes takim przeciwnikiem nagrzewnic samochodowych? nie rozumiem, przeciez sam masz fiacika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z ciekawości zapytam co było by wydajniejsze 3 chłodnice freezer z realitynet.pl za 89zł czy jedna na 3x12

3 małe mają na pewno znacznie większą powierzchnię oddawania ciepła jak 1 duża(zresztą 3 małe są cięższe jak 1 duża) to i więcej miedzi na nich siedzi :)

@Miazga82 a jaką pompeczkę byś radził??

już wiem Atman 305

Edytowane przez Zwykły User

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z ciekawości zapytam co było by wydajniejsze 3 chłodnice freezer z realitynet.pl za 89zł czy jedna na 3x12

Dokładnych danych na temat freezerów nie znalazłem ale porównać to można z BIP'ami:

BIP I - Rated for 378KCal per hour (1501 BTU per hour) - teoretycznie 3xBIP I = 1134KCal (4503 BTU)

BIP III - Rated for 1732.5 KCal per hour (6875 BTU per hour)

Ale patrząc na dane BIX'ów nie ma różnicy między 3xBIX a 1xBIXIII

ja jak bym stawiał na wydajnosc przedewszystkim to bym kupił czystą nagrzewnice i lepszy blok, potem moze pozbierac kase i kupic jakiegos bipa lub freezera.

@Miazga82 -> Dlaczego jestes takim przeciwnikiem nagrzewnic samochodowych? nie rozumiem, przeciez sam masz fiacika.

A możesz mi powiedzec z czego tak wnioskujesz? Niczego takiego nie powiedziałem.

Oczywiście samochodówki i firmówki mają swoje wady i zalety, ale nie mówiłem abym był prezciwnikiem samochodówek. Bardzo lubie mojego Fiata, trudno mi go bedzie sprzedać ... ale o tym nawet nie myśle :)

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie na temat układu ze zbiornikiem?? na początku nie musi być tak super estetycznie, najważniejsza wydajność. a zbiorniczek z czego można zrobić, żeby jakąś pompke w nim zatopić??

Pojemnik na artykuły spożywcze np. EasyClick z supermarketu o pojemności 1.4litra (wystarcza na styk) za ok15zł.

Ale imho zatopiona pomka to duze utrudnienie. Pamietam jak sie z tym męczyłem w moim pierwszym wc.

Jak cie interesuje to wejdz na moją stronke i tam są foty wszystkich moich rewizji. Tylko że pierwsze foty są kiepskiej jakości.

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mam miejsce na dwa małe BIP`y. Jeden umieściłbym pod zasilaczem na oryginalnych otworach (wydmuch poza obudowę), a drugi pod HDD (tam też mam dziury i zamontowany jeden wentylator, tam wciąg powietrza z zewnątrz i wdmuch do środka). no i własnie powstał dylemat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącze do tematu.

Czy jeden BIP da rade przy dwóch blokach (cpu, gpu)?

Chodzi mi o to czy nie będzie jakis kosmicznych temperatur.

Powinien dac rade. Ekstrawagancji to nie bedzie, ale do osiągniecia ciszy powinien wystarczyć.

Edit:

Tu masz przykład .. http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=131832

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi