adamgdansk Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Od kilku lat pracuję w domku, obrabiam fotki i gram sobie na monitorku CRT Samsung 950p. Był dość wysoko oceniany (np. http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,44625,00.asp). Zastanawiam się czy gdybym miał jakieś 400-500zł do wydania to byłoby coś (nawet na allegro) w przedziale 19-21 cali na co warto by ten monitor wymienić. Czy to ma sens? Czy może jednak lepiej odkładać na jakiś dobry LCD (który daje rozdzielczości rzędu 1600x1200)? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgdansk Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Od kilku lat pracuję w domku, obrabiam fotki i gram sobie na monitorku CRT Samsung 950p. Był dość wysoko oceniany (np. http://www.pcworld.com/reviews/article/0,aid,44625,00.asp). Zastanawiam się czy gdybym miał jakieś 400-500zł do wydania to byłoby coś (nawet na allegro) w przedziale 19-21 cali na co warto by ten monitor wymienić. Czy to ma sens? Czy może jednak lepiej odkładać na jakiś dobry LCD (który daje rozdzielczości rzędu 1600x1200)? :huh: żadnych podpowiedzi od fachowców? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgdansk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 cześć co sądzicie o: 1. Samsung 1100DF 2. IBM P275 ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Monitorów CRT markowych uzywanych na dobrych kineskopach Trinitron Diamondtron jest pełno na allegro, mysle ze jedyny problem to kupic egzemplarz w dobrym stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 IBM ma łącze cyfrowe DVI dzięki czemu obraz będzie napewno ostry, na monitorze 21" i łączu D-Sub + karta typu nie Matrox obraz może być niezabardzo rewelacyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Ja mam tego IBM (to w zasadzie Sony G-520, tylko z logo IBM). I od razu muszę sprostować Kyle'a - wejście DVI to nie DVI-D tylko DVI-A, czyli analog. Nie uzyskasz na nim jakości wyższej niż na dobrym D-Sub. Na mojej karcie 1600x1200 100Hz i 85 Hz po teście Nokia Monitor Test sprawa wygląda tak: - mora dała się prawie całkowicie wyeliminować (bardzo delikatne "falki" w jednym rogu, ale normalnie niezauważalne), - konwergencja prawie idealna (też w tym samym rogu bardzo delikatnie się rozjeżdża, ale również w normalnej pracy nawet tego nie widzę, tylko na kropkach w teście). Generalnie monitor idealnie nadaje się do pracy graficznej, CAD, do filmów i gier. Zdecydowanie bardziej niż jakikolwiek LCD, który testowałem. Chyba, że ktoś ma "uczulenie" na Trinitrony (dwie ledwie widoczne poziome elektrody na ekranie) lub ma mało miejsca na biurku lub biurko jest mało wytrzymałe (monitor waży 32kg). Z tym, że przed zakupem najlepiej sprawdzić, jak monitor świeci. Ja mieszkam na zadupiu i musiałem się zdać na sprzedawcę. Nie było jednak problemów, w razie czego mogłem oddać płacąc tylko koszty przesyłki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...