Skocz do zawartości
pcmax

Wc By Pcmax

Rekomendowane odpowiedzi

w simie dobże ze wybrał takie cos na pierwsze wc, jak by miał brac cpc... Większosc ludzi zaczyna przygode z wc własnie przez cpc, tak jak i ja :mur:

no i przez to większość sie do wc zraża za pierwszym razem... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale to chyba tylko w zime a nie w lato

w lato w cieniu bedzie mial i tak chlodniej niz w domu ;]

zalezy od której strony ma okno

pozatym przy takim rozmiarze chlodnicy .. :)

no i na dworze zawsze wiatr wieje ;]

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ouuu mennnn! niezly hardkor ;] powiem Ci, ze takie uklady lubie najbardziej, lecz niestety coraz mniej podobnych konstrukcji tu widze :unsure: chodzi mi glownie o wlasny wklad pracy, pr0wizorke, no i to "cos", czego nie maja wucety z pompkami 12V, Black Ice itd. jestem jak najbardziej na plus.

ps. juz wiele roznych rzeczy do domu wnosilem, ale takiej nagrzewnicy bym sobie w pokoju nie postawil :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w lato w cieniu bedzie mial i tak chlodniej niz w domu ;]

zalezy od której strony ma okno

pozatym przy takim rozmiarze chlodnicy .. :)

no i na dworze zawsze wiatr wieje ;]

no fakt zapomniałem że mam klime w pokoju :lol:

hehe a swoją drogą sie zastanawiałem co by to było jak bym sie podpioł pod klimatyzator :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz musze wysmyslec jak odpicowac ta chloodnice czy malowac czy zabudowac co z nia zrobic?

a wystawienei tego za okno to troszke pracy by wzielo a zima woda by zamarzala, a latem okno mam od strony zachodniej gdyby od polnocnej to loozik

teraz mecze sie z blokem cpu tzn musze jakos dokrecac i odkrecac:) jak za mocno to resetuje sie a jak odkrece to wysokie temeraturki na super pi dochodzi do 50C a tak to 40C 2700mhz 1,4V zaraz bede sprawdzal o co chodzi! a woda z bloku i chlodnicy poprostu zimniutka jest bo sprawdzalem wiec podejzewam mocowanie bloku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lecz niestety coraz mniej podobnych konstrukcji tu widze :unsure: chodzi mi glownie o wlasny wklad pracy, pr0wizorke, no i to "cos"

heheh ... ja tu w tym kiblu neistety nie widze za grosz własnego wkładu pracy. Chłodnica postawiona koło kompa, blok, węże do kubła.

teraz musze wysmyslec jak odpicowac ta chloodnice czy malowac czy zabudowac co z nia zrobic?

Wypucować, pomalowac obudowe na czarno ... finy mozesz tez na czarno albo na inny kolor psiknąć. Ubytki wypełnic szpachlą. Postawic w pokoju jako fajny mebel. Ja bym to jeszcze od tyłu podświetlił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mizaga nom w sumie madrez prawisz:) tylko troskze czasu i pieniedzy i wykonane a z tym oswietleniem to nei wiem czy przez rurki bedzie przechodzilo swiatlo za bardzo ale moze?

finy tez malowac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie by bylo chromem przejechac a chlodnicce chyba na czarno strzele

daj wiatrak na ramy i temp CPU będziesz miał o 10C mniejszą, zobaczysz to działa, miałem ten sam problem u mnie - okazało się, że jak wsadzę ramy mocno grzejące się to temp są o 10 stopni większe niż na pamięciach "zimnych". Nawiew na pamięci i po problemie. Widocznie Epox zamontował gdzieś czujnik z którego również są brane temperatury, a potem wyliczana średnia :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Xtreme Addict zaraz zobacze bpo wlasnie wrocilem z mojego kompa i nic innego nie pwoiedzialem jak "KU..A co jest grane??" juz zdejmowalem blok 4 razy! zmienialem ilosc pasty iw syztsko diciskania ciagle zmieniam i kurcze ciagle wysokie temperatury! a sp[rawdzam dotykowo temp wody zimna jak lód, a dodatkowo dotknalem miedzianej czesci bloku CPU (czesc stykajaca sie z procem) i rowniez jest zimna wiec nei mam pojecia o co tutaj kurcze chodzi! boje sie teraz dac wyzsze napiecie i podkrecic procka a na AC robilem to bez problemow i dojechalem do 2877mhz a na wc strach wkaczac cos na 2700 przy 1,4V. Zaraz bede próbował cos z porad Xtreme Addict'a . Zauwazylem ze radiator od chiepsetu plyty est nawet goracy po wlaczeniu kompa, a i kolejne spostrezzenie kondensatorki na plycie rowniez gorace no i do tego 6600GT tez wydziela wysokie temeperatury

Chcialem zaprezentowac wam temperaturki na moim w a tu widze nie ma sie co chwalic!

1800mhz 1,4V idle 35-38C stress 43C

2700mhz 1,4V idle 40-42C stress strach sie bac powyzej 50C

Ale moze to jednak czujniki plyty zaraz dam nawiew na ramki

EDIT:

no i znalazlem powod!

wlaczam sobie kopa i zostawiam go w biosie czekam czekam i temperatura skoczyla do 38C tak wiec wtedy biore do reki wiatraczek 80x80mm i nawiewam na samym poczatku na chipset no ale nic nie dalo, pozniej jak xtreme addict kazal na memki rowniez nic nie dalo tak wiec powialem sobie obok proca czyli kondensatory i ba najwazniejsze mosfet! powailem na nie tak z 3cm z gory i temp zeszla po 30sek do ok 32C tak wiec czujnik na mojej plycie jest do [gluteus maximus] teraz mam pytanie co zrobic z tymi mosfetami?? i jaka mam temp na procu?

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, że to mosfety [ja mam inną płytke] i jak daję wentyl na ramach to wieje też na mosfety... dziwne, że o tym nie pomyślałem :lol:

PS

Na moim średniej klasy W/C z wentylkiem na mosfetach mam teraz w IDLE 23 stopnie na 2310 MHz i 1,6v :lol: :huh: Ten czujnik z Epox'a jest do [gluteus maximus]

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na DFI mam o ponad 14C mniej na procu w stresie niz na MSI :lol:

MSI podobno zawyza bardzo , natomiast sam nie wiem co myslec o odczycie z DFI . Podobno dane ze Smartguardiana sa najdokladniejsze ze wszystkich , ale hmm cos ciezko mi jest w to uwierzyc :lol:

Po 3h grania w cs:s

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mma teraz pytanie do jakiej temperatury moge dojsc na mosfetach (oznaczeniwa 06N03LA)

@Xtreme Addict w jaki sposob zamontowales wiatrak na mosfety? tzn wiem ze nie bezposrednia ale jak moze masz foto

a co do czujnika epoxa to [gluteus maximus]!

edit:

a ja sie bal;em ze to wc jest takie do [gluteus maximus]:) hahaa to jednak plyta

teraz musze schladzac tranzystorki nie wiem jak i o ile trezba bo nei wiem jakie moga byc ich temperaturki

Edytowane przez pcmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mosfety wytrzymują temperatury powyżej 100 stopni... ale to już na granicy wytrzymałości :lol: U mnie teraz komp leży na boku i poprostu położyłem arctica 80mm na mosfetach i cewkach, a następne 2x80mm na ramach :wink: 2250 MHz @ 1,58v 30 minut blend test i nadal leci temperatury waha się pomiędzy 27 - 28 stopni :lol:

@ Heat

Masz na bank walnięty czujnik :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

addict miales tyle miejsca aby polozyc tam wentyla? (masz zdjecie?)

ja pobawie sie jak wroce z zajec czyli ok godz 20

a heat na 100% ma walniety bp temperatuta ponize prawdopodobnie pokojowej (nie wiem jka masz cieplutko w domciu) uuu

radiatory na mosfet nie wiem czy duzo dadza ale woiaze sie z kosztami a wiatrackzi jakies w domciu mam:0 ale w sumie to sie zalamalem bo chcialem wc bezglosne a bedzie trzeba witraka dac chyba ze moge spokojnie krecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze czujnik zle podawal to oczywiste wg mnie bylo. Gdyby proc podawal jezcze temperature z diody napeno bylaby ona o wiele nizsza od tego co podaje plyta z socketu. Tak to juz jest z wc i temperaturami z socketu.

Na ac wentyl zazwyczaj owiewa okolice proca ... mosy i inne duperele, dlatego tempy czasami sa dosyc niskie. Ale jezeli ma sie AC a plyta podaje temp z diody i z socketu, to zazwyczaj temp diody jest o wiele wyzsza bo radiator jednak nie chlodzi proca tak jak wc.

Dlatego tez, tmeperatury na sockecie sa czsami nieopkojzce jezeli nie ma sie wgladu w temperautre diody.

Moze troche niezrozumiale to napisalem, ale mysle ze jazycie o co chodzi.

Dla przukl;adu podam, ze na moim starym kompie asus a7n8x i athlonie xp progsy pokazywaly mi temp socketu i temp diody. Na ac temp socketu byla niska i bardzo zadowalajaca, ale temp diody w stresie dochodzila do 50 stopni. Gdy zalozylem wc tem diody spadla do 28 stopni w idle, a w stresie mia;em ok. 32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mizga no dokaldnie bardzo dobez opisales tez mialem tego asusa bardzo dohbra plyta byla tylko kopa dawaly nowe biosy ubery:) ale nie o tym hcialem pisac, gdyz bardziej skupiam sie co do chlodzenia mosfetow. addicct ty nie msz wcale zamontowane go prawda ttylko tak z loozaka rzucone tak?? a ja mam w sumie pozycje stojaco to wiatrak spadnie wiec cos bede musial wykombinowac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie pracuje teraz w takie pozycji! bo czekam na koncepcje schlodzenia mosfecikow:) moze cos wymysle

Po pierwsze przyklej na nie radiatorki, a po drugie jezeli masz z tyłu obudowy otwór ma wentylator, to go przyczep pod kątem prostym jakimś drucikiem ... tak, żeby dmuchał prosto na mosfety i okolice proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi