Skocz do zawartości
TomaszPaweł

Chieftec Hpc-360-202 + 7900gt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zasilacz:

Chieftec HPC-360-202 http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...tec_HPC360.html

Na etykiecie jest informacja, że zasilacz daje 17A na lini +12.

Na pudełku od GeForca7900GT jest napisane, że karta potrzebuje zasilacza 350W z 20A na linię 12V.

Według jednego z zachodnich serwisów cały zestaw z tą kartą podczas obciążenia pobiera 235W

http://www.guru3d.com/article/Videocards/326/4

Mój zestaw to Athlon 3200 Venice + A8NSLI-PREMIUM + 2X512DDR 400 + HDD + DVDRW+ TUNER + AUDIGY + FDD

Czy według was, ten zasilacz poradzi sobie z takim zestawem i kartą 7900GT?

Dzięki za fachowe odpowiedzi:)

Edytowane przez TomaszPaweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiczny_ali napisał(a):

Skad taka pewnosc??? :? Jezeli zestaw nie bedzie krecony to jest duze prawdopodobienstwo ze da sobie rade ,ale jest tez pewne ryzyko ze nie :D pozdro

mam ten zasilacz i go testowałem, z 12V daje tyle co jest napisane tzn ~200W i nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad taka pewnosc??? :? Jezeli zestaw nie bedzie krecony to jest duze prawdopodobienstwo ze da sobie rade ,ale jest tez pewne ryzyko ze nie :D pozdro

ten zasilacz tego raczej nie wytzryma musisz kupić jakiś nowy i mocniejszy <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PrzemaS246 napisał(a):

ten zasilacz tego raczej nie wytzryma musisz kupić jakiś nowy i mocniejszy <_<

Miales ten zasilacz i testowales ta karte na nim? Wydaje mi sie ze nie wiec dziwia mnie takie teksty i pogon za W :? Ludzie dajcie siana z takimi tekstami :mur: Autor tematu juz jedzie na nowym nabytku i nic nie pisnal o zmianie zasilki ,wiec...

BTW> przydaloby sie troche pomyslec ,a nie powtarzac puste slogany idac za guru :? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gmfriend napisał(a):

...puty dzban wodę nosi, póki mu się ucho nie urwie.

No tak ,tak samo mozna powiedziec o super Tagan'ach ,Antec'ach 500W ktore padly bez powodu :wink:

Tak sobie mysle jak by wygladal temat jak autor pytal by o powiedzmy radka 9800pro/xt albo 5900ultra? Moge sie tylko domyslac ,ale milo by bylo jakby pisali ludzie ktorzy maja jakiekolwiek pojecie o poborze pradu przez nowe podzespoly :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO napisał(a):

Jeśli byłby to model ze starszych chiefów robionych na nadmiarowych częściach to bym się nie sprzeczał. Ale obecnie jakość 360-tek made by Sirtec jest żałosna.

To obecnie Sirtec tez robi zasilki dla Szefa :?

Dobra nie ma co plakac ,bo taki 7900GT ciagnie tyle papu co radek9800 ,a wszyscy ulegli mani wielkich cyferek...jak widac niepotrzebnie :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle ze Radek 9800 Pobieral jeszcze z lini 5V wiecej ajk z lini 12.A 7900 Bieze prad tylko z lini 12V

A ten szef dostanie duzo obciazenie od proca i grafiki wlasnie na lini 12V.

IMO. Zasilacz nie wyrobi ma po prostu za słaba linie 12v

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra nie ma co plakac ,bo taki 7900GT ciagnie tyle papu co radek9800 ,a wszyscy ulegli mani wielkich cyferek... jak widac niepotrzebnie :wink: pozdro

Zagladamy w konfig a tu Tagan 480W :wink:

Wolan napisał(a):

Tyle ze Radek 9800 Pobieral jeszcze z lini 5V wiecej ajk z lini 12.A 7900 Bieze prad tylko z lini 12V

A ten szef dostanie duzo obciazenie od proca i grafiki wlasnie na lini 12V.

IMO. Zasilacz nie wyrobi ma po prostu za słaba linie 12v

Z tego co pamietam to R9800Pro ciagnie z 12V :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Z tego co pamietam to R9800Pro ciagnie z 12V icon_confused2.gif

Ciagnie z 5V (przez AGP) i z 12 popraze molexa wpietego. Ale wieecej tego pradu idzie z AGP o ile sie nei myle Dlatego anpisąłem ze Radek 9800 Głównie obciązal linie 5V

Pozatym 9800 pobiera mimo wszytko mniej pradu. Łatwo to zauwazyc: chlodzenie 7900 jest "nieco" wiekrze i wydajniejsze niz na 9800. A że układy scalone Prawie cała energie pobieraja zmienieja w ciepła wiec logiczne ze te które biora jej wiecej musza byc lepiej chłodzone

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolan napisał(a):

... chlodzenie 7800 jest "nieco" wiekrze i wydajniejsze niz na 9800. A że układy scalone Prawie cała energie pobieraja zmienieja w ciepła wiec logiczne ze te które biora jej wiecej musza byc lepiej chłodzone

To chyba literowka :? Bo oczywiscie mowimy o 7900GT :wink: Zreszta poszukaj jaki pobor pradu maja wyzej wspomniane grafy :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BENITO napisał(a):

Jeśli byłby to model ze starszych chiefów robionych na nadmiarowych częściach to bym się nie sprzeczał. Ale obecnie jakość 360-tek made by Sirtec jest żałosna.

Dobra nie ma co plakac ,bo taki 7900GT ciagnie tyle papu co radek9800 ,a wszyscy ulegli mani wielkich cyferek...jak widac niepotrzebnie :wink: pozdro

ot

panowie powiedzcie mi co macie od Chiefteca na Sirtecu ??

mam takiego już z 2-3 lata, model CHIEFTEC HPC-420-302-DF 420W, który na linii 12V ma aż 18A i nie miałem z nim żadnych problemów, napięcia trzyma extra :blink: mierzone speedfanem :lol: żartuje oczywiście miernikiem i zero problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki faktycznie Literówka ;)

A co do poboru prądu:

Tyle pobiera9800 PRO:

http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...owercons_8.html

A tyle 7900GT:

i tutaj nei mogłem znaleźć zadnego linka konkretnego poza tym:http://forums.silentpcreview.com/viewtopic.php?t=28991

Z którego mozna sie chyba domyslisc ze 7900Gt bedzie pobieral IMO kolo 60-65W czyli cos miedzy 7800GTX a 7800Gt.

Ps.Jak ktoś znajdzie jaksi link który pkzae ile żre 7900GT bo zaczelo mnie to mocno interesowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumowanie:

Przez okres 9 miesięcy zasilacz spisał się na medal.

100% stabilności, żadnego restartu.

Co więcej bez problemu dało się grać z grafiką 450@500 1320@1400.

Pełne uznania dla Szefa!

Teraz przesiadam się na Tagana 480W U22 z myślą o 8800GTX/S jak Bozia da :)

Sprzedaję:

http://www.allegro.pl/item153531970_pewny_...56mb_pci_e.html

http://www.allegro.pl/item154025875_pewny_...pc_360_202.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tagan 420 U01 bez problemu ciągnie konfig z podpisu. Ostatnio pociągnął 8800GTS, ale zgrzał sie chłopak trochę. Dlatego myślę o nowej zasiłce, tylko ciężko znaleźć coś równie cichego. Myślę, że ta 380 da radę.

Edytowane przez Subvoice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subvoice napisał(a):

U mnie tagan 420 U01 bez problemu ciągnie konfig z podpisu. Ostatnio pociągnął 8800GTS, ale zgrzał sie chłopak trochę. Dlatego myślę o nowej zasiłce, tylko ciężko znaleźć coś równie cichego. Myślę, że ta 380 da radę.

No i dotarł do mnie ten Tagan 480W-U22...

Mam mieszane uczucia z jednej strony niesamowicie staranne wykonanie, z drugiej przykrótkie i cholernie sztywne kable.

Napięcia +3.3 i +5.0 wzorcowe. Ale na linii +12V skacze jak głupi z 11.78 - 11.84 ....

Czy tobie wtój Tagan tez tak skacze na +12? Ile miałes na tej linii jak włozyłeś 8800GTS pod obciązeniem?

Co ciekawe Sandra pokazuje mi 11.54 a Everest to samo co PcProbe 11.71 lub 11.84....

Zmieszało mnie to trochę :(

Zasilacz jest bezgłośny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi