lukitychy Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 potrzebowal bym kupic zestaw komputerowyz monitorem 19', oprogramowaniem, syntezatorem mowy. taki zestaw zeby byl przystosowany pod osobe niepelnosprawna. jaki i zaile mozna kupic taki zestaw?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andulka Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Wg mnie nie musi to być komputer o dużej mocy obliczeniowej. Intel Celeron D326 2.53 GHz BOX (LGA775) 64-bit powinien wystarczyć (270zł), płyta główna Asus P5PL2 Intel 945PL (350zł), pamięć ram Kingston DDR2 2x 256MB 533MHz CL4 (270zł), dysk Caviar SE 120 GB 8MB cache Serial ATA-II (270zł), nagrywarka DVD LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B bulk white (180zł), karta dźwiękowa Creative Sound Blaster Audigy SE OEM (115zł) - screnreadery nie za dobrze współpracują z zintegrowanymi kartami na płytah głównych, monitor 19" LG Flatron F900B (790zł), karta graficzna GeForce 6600 128MB (128-bit) TV/DVI BOX (PCI-E) (360zł), obudowa - taka, aby była miała łatwy dostęp do czytników, włącznika zasilania (ok 200zł). Klawiatura i mysz - firmowa, owocuje komfortową i niezawodną pracę przez dłuższy czas, głośniki stereo Creative (50zł), system operacyjny Windows XP Home edition za ok 350zł. Nie polecam syntezatora sprzętowego, ponieważ kosztuje 410 GBP + 22% VAT (Apollo 2). Za to można kupić program Hal Screen Reader 6.5 Standard Cena: 495 GBP + 7% VAT, ktory zawiera program mówiący Orpheus. Konfiguracji jest bardzo dużo... Wszystko zależy od funduszy, jakie się posiada. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam prosze podać kwote a postaramy sie wysunąć najrosądniejszą propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitychy Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 miedzy 4 tyś zł a 5 tyś zł tyle mniejwiecej zeby zestaw kosztowal, jest to mozliwe?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andulka Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Z samym komputerem za tę kwotę nie będzie problemu, ale oprogramowanie specjalistyczne jest dość drogie. Zestaw, który podałem: komputer, monitor i oprogramowanie wyniosło by jakieś 6200zł. Nie twierdzę, że nie można taniej, ale zawsze trzeba z czegoś zrezygnować... Edytowane 15 Marca 2006 przez andulka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukitychy Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 dzieki przynajmniej wiem co i jak B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s4t1n Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 a ja polece Semprona 3000 + s.939 Epox'a 9npa ultra + 2x1 GB a-data lub patriot jakis 6800 GS tagan 420 u0q :wink: b.dobry komputer i zostaje kase na monitorek 19 LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 No ale wywaliłeś zestaw :mur: W temacie nie jest napisane że zestaw do giera ma być :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Witam. Niewiem czy było by konieczne wypłacanie aż tak dużej sumy jak 6200 zł. Sądze że jak zawsze da się to załatwić znacznie taniej , pozatym sama konfiguracja sprzętowa zakrawa o Media Markt ... Jeżeli komputer jest przeznaczony do domowego urzytku to nikt niekarze panu kupować orginalnego oprogramowania , a jeśli już tak to napewno nie tak drogiego , jest wiele programow które wypuszczają mniejsze firmy , często polskie , dużo tańszych a niekoniecznie gorszych. Sądze że kwoata 4000 zł pozwoli na złożenie naprawde solidnej konfiguracji. Ja moge zaproponować coś takiego. Procesor Intel Pentium D 805 2,66GHz/2MB/533 - 523 zł Płyta Asrock 775Twins-HDTV mATX - 225 zł Pamięć DDR2 2x512MB PC4200 533MHz Twinmos Dual - 325 zł Dysk Samsung 160GB 7200 8MB NCQ HD160JJ - 272 zł Nagrywarka DVDR BenQ DW1650 OEM Black - 145 zł Stacja dyskietek SAMSUNG 1,44MB Black - 43 zł Monitor LCD 19" Samsung SyncMaster 913N pivot - 1260 zł Obudowa Logic 209S Silver 300W - 136 zł Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm - 233 zł Klawiatura Logitech OEM Value 967334-1100 (967567-1100) - 35 zł Mysz Logitech OEM Optical B58 Biała 930994-1600 - 45 zł Głośniki 5.1 Logitech X-530 - 255 zł Całość - 3497 zł Wszystko w jednym sklepie Apollo.pl Do tego z allegro http://www.allegro.pl/item91688251_synteza...pl_tlumacz.html Programowy syntezator mowy za 49 zł. Tak więc całość wraz z Monitorem LCD wyszła dużo poniżej 4000 zł Procesor jest 2 rdzeniow co zapewni dużą szybkość komputera , do tego 1 gb pamięci ram zapewni że nawat najnowsze systemy operacyje będą działały bardzo płynnie. Płyta główna ma zintgrowaną karte graficzną x300 która wpełni obsługuje DX 9.0 i w zupełności wystarcza do pracy i multimediów , jeżeli komputer byłby wykorzystywany do grania to prosze powiedzieć zaproponuje wtedy rozsądną karte graficzną gdyż płyta posiada wolny slot PCX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andulka Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) Podejrzewam, że komputer będzie złożony za pieniądze z PEFRONU, więc produkty z allegro raczej nie przejdą... Poza tym 3000zł to komputer z monitorem, a 3200zł to oprogramowanie. Edytowane 17 Marca 2006 przez andulka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Niekoniecznie trzeba kupować oprogramowanie z allegro ... napewno są dystrybutorzy którzy będą wstanie wystawić fakture ... bo dużo lepiej dać 200 zł za Open ofica , niż 2000 zł za Offica ... Do domu zawsze wystarczy ... A co do tego sponsorowania to taki pewny niejestem , napewno jeśli by sponsorwali to nadali by jakiś zestaw a nie dawali samemu kupującemu szukać ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andulka Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Niekoniecznie trzeba kupować oprogramowanie z allegro ... napewno są dystrybutorzy którzy będą wstanie wystawić fakture ... bo dużo lepiej dać 200 zł za Open ofica , niż 2000 zł za Offica ... Do domu zawsze wystarczy ... A co do tego sponsorowania to taki pewny niejestem , napewno jeśli by sponsorwali to nadali by jakiś zestaw a nie dawali samemu kupującemu szukać ... Trochę się orientuję co do dofinansowań z pefronu (kilka takich komputerów już złożyłem) i nie jest to tak, że dostaje się pieniądze na konkretne części. Żeby dostać takie środki, trzeba napisać podanie. Jeśli ono zostanie rozpatrzona pozytywnie, to można sobie złożyć komputer samemu (mieszcząc się w odpowiedniej kwocie, albo dopłacając resztę z własnej kieszeni). Ale spokojnie, nie piszę tych słów, żeby komuś się pochwalić, czy coś. Ani nie chcę się z nikim kłócić. lukitychy i tak sam zrobi to, co uzna za stosowne. pozdrawiam :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ower_lolek Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Hehe taką mam już troszke bojowniczą nature :) Może powiem króciej polecam sklep appollo i konfig sprzętowy który zaproponowałem ;] co do programow to naprawde niemam pojęcia jakie są i jakie są dobre ... ale jak słysze 3000 zł za oprogramowanie to mnie troszke skręca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andulka Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 ...ale jak słysze 3000 zł za oprogramowanie to mnie troszke skręca :D Wiem, to troche dużo pieniędzy. Ale niestety oprogramowanie specjalistyczne kosztuje dużo pieniędzy. Podaję adresy stron producentów/dystrybutorów takiego sprzętu i oprogramowania: E.C.E Harpo Ivo Software Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...