Skocz do zawartości
-==MORDI==-

Pytanko O Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladam sobie schemqty na podlaczenie lcd z 3310 do pc. Mam takie pytanko na night modderrs wyswietlacz jest z takimi jak na załaczniku pierwszym. a na mod-planet jest z takimi stykami jakby. nie wiem ktore lepsze czym sie roznia . moze to ten sam wyswietlacz i dwa sposoby czy jak?

plz help

post-129287-1142358353_thumb.jpg

post-129287-1142358402_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy wyswietlacz ma to i to?czy to zależy?

Pozwól że sie podepne pod temat... Kupiłem Lcd 3310 CZERWONE i mam pytanko na jakie napiecie i prad to powino chodzić, bo przy standardowym schemacie z mod-planet LCD nie daje oznak życia.

Sprobuj zrobic z rezystorami 330 ohm wszstkie. napiecie takie jakie jest na lpt(diody zener utrzymaja le zeby nie spadlo czy jakos tak) Edytowane przez -==MORDI==-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeby przylutować kabelki do chromowanej (chyba) błyszczącej powierzchni stykowej należy tą powierzchnię przetrzeć najpierw pilniczkiem lub papierem ściernym.. potem lutownice w łape.. nabierasz kalafonii i cyny i grzejesz to chwilę.. po czym cyna przykleja się do tego i już możesz śmiało lutować kabelki :)

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie mogę.. bo termin pobielić końcówki niewiele mówi ludziom nieobeznanym... a nawet jeśli to samą kalafonią ich nie pobielisz... :) Chyba że bedziesz grzał 20 sekund a wtedy roztopią Ci się plastiki..

wiec jeśli napisałem w ten sposób, najwyraźniej miałem ku temu powody :wink:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiadomo :) ale przez pobielenie mam na myśli przygotowanie powierzchni lutowanych (oczyszczenie) a następnie "nałożenie cieniutkiej warstwy cyny na to ;) Właściwie to tak się powinno ze wszystkim co się lutuje robić... :wink:

coś dodałem/pominąłem??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi