Skocz do zawartości
Corso

Forum

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam nie narzekam na Tweakowe forum, jak dla mnie jest jednym z lepszych for netowych jak nie najlepszym w Polsce: wielu userów którzy znają się na rzeczy, Moderatorzy dbając o porządek i tak ogólnie jest Super!!!

BTW: Ja się od niego uzależniłem :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fipa weź pod uwagę że większość tych anonimowych użytkowników później staje sie "gronem forumowiczów". :) To napędza forum i zarazem zaśmieca (ważniejsze to pierwsze). :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieksza popularnosią cieszyloby sie forum gdyby w sigach ludzie mogliby miec obrazki :wink: nie no zartuje :) . Nie moge czytac takich "forów" nie wiesz kiedy zaczyna sie post a gdzie konczy, istna tragedia.

Chwała moder/admin za zakaz obrazkow w sigach.

Sam nie wiem z czego bierze sie "sila" tweaka (forum), bo o ile jako portal z testami sprzetu wole PClab, to o ile chodzi o forum nic sie w PL nie umywa w tweak :] Nie wiem czemu, forum pclabowe jest jakies takie..... Tomcat zaczol tam robic topiki (rankingii glownie) na podstawie tweak, dajac nawet odnosnik jak co ma wygladac ;)

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na jakim IPB jest dvhk, ale tam ciągle jest many users.

Kiedy pierwszy raz padła cyfra było około 10k B)

Co do PC***, to źle że tomcat tak zrobił imo. A pozatym tam forumowicze nie rozmawiają na tematy kmputerwoe w większości.

Edytowane przez DaRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem z czego bierze sie "sila" tweaka (forum), bo o ile jako portal z testami sprzetu wole PClab, to o ile chodzi o forum nic sie w PL nie umywa w tweak :] Nie wiem czemu, forum pclabowe jest jakies takie..... Tomcat zaczol tam robic topiki (rankingii glownie) na podstawie tweak, dajac nawet odnosnik jak co ma wygladac ;)

O "sile" forum stanowią ludzie którzy odpowiadają w tematach. Im jest ich mniej tym poziom forum niższy, a im niższy poziom tym mniej ludzi którzy "coś" wiedzą ;) (to zjawisko samo się napędza)

Na Labie jest takich o 2-3x mniej niż na Tweak, z różnych powodów. Tam w pewnym momencie nie było mądrego który by przytarł różki różnym "mastah" z IP neostrady, i potem już pooooszło ... Ostra moderacja (patrz Tweak) również powoduje że niektórzy odchodzą, ale brak moderacji to najprostszy sposób na pozbycie się wartościowych użytkowników. No tak się jakoś nieszczęśliwie składa że mało kto z tych "wiedzących" ma chęć użerać się z gromadami "guru" którym wczoraj neta podłączyli ;)

Jeśli do tego dodać "układziki" niektórych userów z administracją i brak pomysłu na forum to w efekcie otrzymujemy to co teraz prezentuje Lab. A było lepiej, i (przyznaję) bywało że na tamto forum wchodziłem częściej niż na Tweak -> już mi przeszło :P

Ile wytrzyma IPB? Dużo, a w wersji marco nawet jeszcze więcej ;)

Jego pytajcie, chociaż nie przypuszczam żeby robił test maksymalnego obciążenia jakie serwer / soft wytrzyma :D

Szacunkowo: 5x więcej niż teraz jest średnio użytkowników, z tym że nie "wysypie się" od razu tylko część użtkowników będzie miała straszne lagi - im większe obciążenie tym dostęp do bazy będzie bardziej utrudniony, a w jakimś momencie może nawet nastąpić załamanie bazy i/lub samego systemu forum. Czyli mniej więcej to co było pod koniec używania phpBB, tylko przy duuużo większym ruchu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć - bo na obciążenie nie składa się tylko i wyłącznie ilość osób na forum - tylko jeszcze wielkość bazy, co userzy w danym momencie robią, odwiedziny na portalu, etc.

Podejrzewam, że 1500 osób online spokojnie wytrzymamy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mocy przerobieniowej ;)

Problemem generalnie nie jest sam IPB który jest stosunkowo niezły zwłaszcza po paru drobnych modyfikacjach i wyłączeniu natychmiastowej zmiany licznika odwiedziń tematu.

Licznik osób online nie jest miarodajny bo pokazuje ile osób było w ciągu x minut. Dla serwera ważniejszym parametrem jest ilość aktywnych połączeń do serwera http w danym momencie. Np w chwili obecnej jest to 240 i aktualnie bez większego rozgrzebywania systemu możemy 400 udźwignąć.

Innym problemem jest baza danych i to ona częściej prowadzi do pewnych problemów i słynnego padnięcia z czasów phpBB (które miało tendencje do uwalania bazy poprzez robienie masy źle skonstruowanych zapytań zapisujących). Aktualnie musze powiedzieć że mySQL 4.1.xx jest wreszcie i stabilny i szybki i w miare funkcjonalny. I jest coraz lepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno powiedzieć - bo na obciążenie nie składa się tylko i wyłącznie ilość osób na forum - tylko jeszcze wielkość bazy, co userzy w danym momencie robią, odwiedziny na portalu, etc.

Podejrzewam, że 1500 osób online spokojnie wytrzymamy ;]

A co w przpadku gdy faktycznie forum stanie przed problemem niskiej "wydajnosci" i bedzie zbyt przeciazone ? ;]

Moze wtedy jakas zbioreczka kasy po 1 zł od usera ;] I bedzie spokoj na wieki ;]

Czasem w godzinach od 18 - 22 wejscie na forum jest dosc problematyczne :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w przpadku gdy faktycznie forum stanie przed problemem niskiej "wydajnosci" i bedzie zbyt przeciazone ? ;]

Moze wtedy jakas zbioreczka kasy po 1 zł od usera ;] I bedzie spokoj na wieki ;]

Czasem w godzinach od 18 - 22 wejscie na forum jest dosc problematyczne :cry:

Wtedy pewna firma na C zasponsoruje chłodzenie serwerka :D i się go podkręci.

A 18-22. Sam nie wiem. Wejście to nie problem, tylko czasem się potrafi zawiesić na jakimś temacie (ale może to wina mojej sieci? ).

No to Marco posypał troszkę kosmatym językiem. Zrozumieli? ;]

Jak nie to na kolacje !

Mieli z tego poprawkę, to musieli :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy pewna firma na C zasponsoruje chłodzenie serwerka :D i się go podkręci.

A 18-22. Sam nie wiem. Wejście to nie problem, tylko czasem się potrafi zawiesić na jakimś temacie (ale może to wina mojej sieci? ).

Mieli z tego poprawkę, to musieli :P

Nie jest to wina Twojej sieci - no chyba ze rowniez moja siec jest winna ;] Wymierze jej surowa kare ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muli ? :blink:

Chyba phpbb nie pamiętacie ... Kolację można było zjeść i topic czasami zdążył się w tym czasie otworzyć.

Tak muli, nie pisze ze jest tragicznie, ale czasem trzeba przyznac ze w godzinach o ktorych pisalem, ciezko jest przegladac forum, a co dopiero mowic o jakis czynnosciach na nim wykonywanych etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MI nie muli, tylko czasami "zwisa" na kiklanascie s. Znaczy sie klikasz na jakis topik i czekasz, czekasz, czekasz, (opera czeka na odp z serwera) ale po jakims czasie rusza :]

a czytałeś topic o bannerach reklamwych itp. ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MI nie muli, tylko czasami "zwisa" na kiklanascie s. Znaczy sie klikasz na jakis topik i czekasz, czekasz, czekasz, (opera czeka na odp z serwera) ale po jakims czasie rusza :]

Właśnie o to chodzi ;)

a czytałeś topic o bannerach reklamwych itp. ? ;)

Czytałem (czytalim ;) ) i chyba nie w tym rzecz, skoro tematy które się nie chcą otworzyć, nie zawierają akurat reklam. No i wiszą całe - pisze tylko że oczekuje odpowiedzi serwera, dokument ściągnięty w 0% i tak przez chwilę (Czasem dłużej, czasem krócej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie to nie jest chyba wina banerów bo w topiku nie ma banerów :? Mi to bardziej wyglada na przetwarzanie danych przez baze... ale moge sie mylic :]

EDIT: tzn czasami sa ale nie zawsze :wink:

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zgłaszających takie problemu - gorąca prośba.

Popatrzcie na czym "zwisa" przeglądarka i oczekuje na odpowiedź - czy na dane z forum.purepc.pl czy z mediainter.net lub hit.gemius.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do zgłaszających takie problemu - gorąca prośba.

Popatrzcie na czym "zwisa" przeglądarka i oczekuje na odpowiedź - czy na dane z forum.purepc.pl czy z mediainter.net lub hit.gemius.pl

Mnie zwisa na forum.purepc.pl

Jak dziś się takie coś przytrafi to zrobię screenshota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jeszcze z jedną prośbą. Czy możecie w momencie gdy "spowolni" forum zobaczyć na dół strony i przepisać mi czas generowania (to ten obok zegarka)

Może i lama jestem i nie wiem, ale gdzie to jest :?

Jeśli chodzi o czas taki jak masz w operze to czekałem 11sekund a screen jest na 0:03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi