Skocz do zawartości
NIUTI

Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy się chwalą WC, to może i ja pokaże co ostatnio wsadziłem do budy.

Jest to 1 moje WC, wydaje mi się że nie jest najgorsze :lol2:, ale może jakieś ciekawe rady/pomysły ktoś będzie miał.

Na chłodnicy jest 1 Papst 24V na 12 czy 7V juz nie pamiętam :(, oraz SUNON :D :twisted: :twisted: do lepszego @C :lol2: , obecnie na 5V ale chyba go wyłącze go zaczyna mnie drażnić a może to w sumie już nie on :).

Skład WC podany w sygnaturce.

Martwią mnie troche tempy bo w idle mam 40 st.C :mur: :mur:, może z uwagi na fakt że mam kompa koło kaloryfera :(, może za słabo blok przykręciłem :( ale sprężynki ścisnięte do połowy już. Proszę o rady w tej sprawie. Temp. wody nie znam, nie mam jak zmierzyć.

Poniżej fotki sprzętu.

ogólny wygląd kibla - Dołączona grafika

bloczki- Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

bloczek na CPU - Dołączona grafika

trójnik - Dołączona grafika

laing 700b - Dołączona grafika

by night - Dołączona grafika

Dołączona grafika

Podziękowania dla Dimka za odpowiedzi na parę głupich pytań :D :lol: i motywację do złożenia kibla.

Edytowane przez NIUTI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne to wc.

Powiedz mi jakich węży używałeś i jakiej średnicy wewnętrznej oraz jak się spisuje pompka ?

Mam taką samą, a wc wsadzam do kompa w piątek więc jeszcze moge coś w układzie zmienić wrazie jakiś problemów ze sprzętem wc. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ narciarz

Węże Cellfast 8/10 co do pomki to jest extra cicha podczas testowania szczelnosci układu bez odpalonego kompa, wogole jej nie słychac widać tylko ruch wody w weżyku odpowietrzającym ale coś mi się mocno grzeje na oko a raczej na rękę :lol2: 30-40 st. dmucha na nią 80mm wiatrak na 5v ale nie wiem czy to coś pomaga czy nie, chyba bedę musiał wyłączyć wiatraki na chłodnicy oraz tego dmuchającego na nią i zobaczyć czy/ o ile podniesie temp. pracująca pompka. Ogólnie jednak jestem z niej zadowolony.

@misiom1

hmm no też mi się wydaje że coś z tymi temp. nie tak, tylko co :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ kałuża

co do pompki to pisałem już wcześniej że grzeje się trochę na moje oko 30-40 st.C czy /ile podgrzewa wode nie wiem bo nie sprawdzałem :(

@KAMILcom

co do barwnika to narazie daruje sobie WC ciesze się od ponad tygodnia a dolewanie barwnika = opróżnienie chociażby częsciowe wody z układu + ponowne odpowietrzanie = brak chęci

Co do budy co w niej się tobie nie podoba że strasznie brzydka??? :oops: :mur: To midi nie ma kupy miejsca co w bigu :( Jeśli krytyka to konstruktywna napisz co nie tak to może poprawię, bo na wakacje chcę kupić jakiegoś biga starego i troche go upiększyć :)

@Miazga82

hehehe no może i ta gąbka jest ch... wymienimy na jakąś inna, właśnie miała zasłaniać walające się pod nią kabelki ale coś wylazło jednak :( :mur: wymienimy na inną :D

Edytowane przez NIUTI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIUTI napisał(a):

co do barwnika to narazie daruje sobie WC ciesze się od ponad tygodnia a dolewanie barwnika = opróżnienie chociażby częsciowe wody z układu + ponowne odpowietrzanie = brak chęci

Wystarczy do trojnika (odpowietrznika) pare kropel barwnika dać ... a po pewnym czasie sie sam wymiesza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miazga82 napisał(a):

Wystarczy do trojnika (odpowietrznika) pare kropel barwnika dać ... a po pewnym czasie sie sam wymiesza.

hmm skoro tak to chyba cos kupimy u sama. Lepszy zielony czy niebieski? bo chyba nic innego nie zapasuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIUTI napisał(a):

@KAMILcom

Co do budy co w niej się tobie nie podoba że strasznie brzydka??? :oops: :mur: To midi nie ma kupy miejsca co w bigu :( Jeśli krytyka to konstruktywna napisz co nie tak to może poprawię, bo na wakacje chcę kupić jakiegoś biga starego i troche go upiększyć :)

hmm ta buda wyglonda jak by była jakoś kiepsko pomalowana sprayem, chyba że to jest tylko na zdjeciu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KAMILcom napisał(a):

hmm ta buda wyglonda jak by była jakoś kiepsko pomalowana sprayem, chyba że to jest tylko na zdjeciu :wink:

może wygląda tak na zdjęciu ogólnie zdjęcia niezbyt wysokiej jakości robione jakimś cyfrakiem z 1 epoki cyfraków pożyczonym z pracy. Buda jest malowana pistoletem + kompresor więc spray odpada:). Na łączeniach bocznej ścianki widać odrapaną farbę - efekt niestety zurzycia :(, i na zdjęciu gdzie widać tylną sciankę są dziurki przez które przybija zółty z racji że buda z zewnątrz jest pomalowana na pasy czarno zółte.

Edytowane przez NIUTI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIUTI napisał(a):

może wygląda tak na zdjęciu ogólnie zdjęcia niezbyt wysokiej jakości robione jakimś cyfrakiem z 1 epoki cyfraków pożyczonym z pracy. Buda jest malowana pistoletem + kompresor więc spray odpada:).

ja bedziesz pstrykał foty to daj z ciekawości front

widze że masz takie same oploty od dragona ddr :)

małe uwagi

-zmień taśmy na okrągłe, albo je zmoduj

wyczyść wszysko z kurzu bo całość wyglonda jak jakiś stary P1

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ KAMILcom heheh no fakt na SB Live zalega troche kurzu :), co do kabli raczej modować nie będę bo po modowaniu się sypią kable/dyski a wymieniać narazie nie bedę. Na lato przesiąde się być może na nową platformę. Może upchnę je jeszcze bardziej. :D

@ J.O.H.N

gąbkę wymienie już pisałem :(, co do kabli to patrz odpowiedź wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NIUTI a na jakie vcore masz na procku??

I jeszcze jedno, jakie wcześniej miales chlodzenie procka?? Ile dzięki wc zyskales Mhz.

Standardowe pewnie juz pytanie, ile $$ kosztował ten zestawik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SABUR napisał(a):

@NIUTI a na jakie vcore masz na procku??

I jeszcze jedno, jakie wcześniej miales chlodzenie procka?? Ile dzięki wc zyskales Mhz.

Standardowe pewnie juz pytanie, ile $$ kosztował ten zestawik?

V core, obecnie 1.775 ustawione, 1.792 pokazują progsy, przedtem mialem AC (duży kawałek aluminium + jakiś wentyl głośny coś koło 5k rpm - całość no name), hmm ile zyskałem ciężkie pytanie, napewno 100MHz bo teraz mam stabilne to co w sygnaturce przedtem miałem coś koło 2365 MHz ale nie testowałem stabilności Primem i chodziło ok, szczerze mówiąc nie wiem. W każdym razie na Spi 1M do testów uzyskałem prawie 2700 B) :lol2: :D . Może jakbym miał lepsze pamiątki to więcej:), a na AC było max 2560 czy siakoś tak. Ale głownym powodem złożenia WC była cisza, troche mi to wyszło ale i tak jeszcze wszystko szumi :(, pytanie teraz co bardziej :(, wiatrak w zasilce czy sunon na chłodnicy. Musze się pobawić i sprawdzić.

Ile $$ - dużo :mur: :lol: :(, ale podsumujmy BIX2 z alphacoola koło 130 zł, prisony oba coś koło 170, laing 230 zł,

złączki hmm nie pamiętam, węże też nie pamiętam, wentyle miałem = coś koło 600 zł :cry: :mur:

Edytowane przez NIUTI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W koncu trafilem na ten temat ;) Gratulacje przede wszystkim za podjecie wyzwania, no i bardzo sie ciesze, ze udalo Ci sie zlozyc to wszystko w calosc - i ze do tego jeszcze to dziala :!: :lol:

Co by sie nie rozwodzic godzinami powiem, ze moim zdaniem to bardzo dobrze przemyslane i skompletowane WC (szczegolnie jak na pierwsza wersje) - widac godziny poswiecone na przegladanie tweak'a nie poszly na marne :rolleyes:

Kazde nastepne WC bedzie jeszcze lepsze... bo uwierz mi - jak to zlozyles, to za raz sie cos znajdzie do poprawy - taki neverending story :wink: Chyba, ze dojdziesz do takiej perfekcji jak ja i nic nie bedziesz musial zmieniac :wink: :wink: :wink: B) :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek napisał(a):

Kazde nastepne WC bedzie jeszcze lepsze... bo uwierz mi - jak to zlozyles, to za raz sie cos znajdzie do poprawy - taki neverending story :wink: Chyba, ze dojdziesz do takiej perfekcji jak ja i nic nie bedziesz musial zmieniac :wink: :wink: :wink: B) :mrgreen:

Taaa ... z tym sie moge w pelni zgodzic. Po pewnym czasie zawsz jest cos co mozna poprawic. WC zaczyna dochodzic do perfekcji, choc to bardzo wzgledne pojecia.

Dimek .... co za samokrytyka ;)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dimek napisał(a):

Chyba, ze dojdziesz do takiej perfekcji jak ja i nic nie bedziesz musial zmieniac :wink: :wink: :wink: B) :mrgreen:

:lol: :lol2: :lol: no tak masz racje ty juz nic nie musisz zmieniac :P, ciekawi mnie tylko jak długo :). niech zgadne aż cię swędzi żeby coś przerobić w WC :P B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIUTI napisał(a):

:lol: :lol2: :lol: no tak masz racje ty juz nic nie musisz zmieniac :P, ciekawi mnie tylko jak długo :). niech zgadne aż cię swędzi żeby coś przerobić w WC :P B)

No z tym swędzeniem to prawda. Ja nie wytrzymałem i wczroaj w nocy rozebrałem kompa. Wymieniłem niektóre węże na nowe, dopieściłem mojego F2S'a ... moczył sie całą noc w kwasku cytryowym, wypolerowany pastą do zębów, rozwiercony sprayer :) wygląda jak nowy.

Co jakiś czas tak sie ma ochote pogrzebać troche w kiblu to nie ma rady ... trzeba działać. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi