alepajonki Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Co jest lepsze? Z jednej strony GeForce ma nowocześniejszą architekturę i ogromne zegary, ale tylko 12 potoków. Radek ma trochę mniejsze zegary, ale ma za to 16 potoków. Tak więc co jest lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Jezeli 7600GT jest szybszy od 6800gs ,a ten ostatni stal w pojedynku z 850xt to odpowiedz jest jasna :) Ale sam musisz zdecydowac czy zalezy Tobie na duzej liczbie klatek bez efektow ,czy na troche mniejszej ze wszystkim co oferuje gra :wink: pozdro BTW. Czekalem az ktos zalozy temat o takim tytule :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Hmm są to porównywalne wydajnościowo grafiki, jednak 7600GT jest nowszy. Osobiście wybrałbym 7600GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muniek Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) A Radek ma 256-bitowa szyne pamieci... Generalnie ciezki wybor... Wydaje mi sie, ze X850XT bedzie lepsza opcja :wink: Edytowane 14 Marca 2006 przez Muniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Jezeli 7600GT jest szybszy od 6800gs ,a ten ostatni stal w pojedynku z 850xt to odpowiedz jest jasna :) Ale sam musisz zdecydowac czy zalezy Tobie na duzej liczbie klatek bez efektow ,czy na troche mniejszej ze wszystkim co oferuje gra :wink: pozdro BTW. Czekalem az ktos zalozy temat o takim tytule :D zbyt ogólnie powiedziałeś , że 7600gt jest szybsze od 6800gs , bo napewno 7600gt nawet po oc nie szybsze od mojego gs-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) 7600GT i 6800GS ,to bardzo porównywalne karty . Natomiast 7600GT vs X850PE -co kto lubi. za 7600GT przemawiają -niezla/świetna wydajność za tą cenę -znacznie poprawiona wydajność jednostek piksel/vertex shader -shader model 3.0(tak tak-w zaletach) -transparency antyaliasing -kilka innych uprawnień(w topicu o karcie to jest-łącznie z linkami) -wsparcie w nowych grach (SM3) -maly pobor mocy ~40W -cena Przeciw -szyna 128bit(tylko dla tych, których to bodzie, bo jej wplyw na wydajność w kartach tej klasy i tak jest niewielki. -8 rasteryzerów,czyli w zasadzie karta 8 potokowa(dziala jak 12) Za X850 -niezla/swietna wydajność -sprawdzona konstrukcja -16 potoków <-poprawiłem -szyna 256 bit -częściowo obsługuje efekty z shader model 3 przeciw -NIEZGODNA z SM3( deffered shading,displacement mapping obsługuje)-<PITer,poprawiłem -większy pobór mocy I to tyle ode mnie. EDIT: Początkowo myślałem ,że chodzi o X850 XT-dobrze przecztyałem..ehh póżno było. Ale 7600GT IMHO jest bespieczniejszą opcją-głównie na dopieszczone możliwości piksel/vertexów-a to może być kluczowe w bardzo wymagających grach. @chemiczny_ali-uhh po raz kolejny mnie masz.Za pioerwszym razem napisalem 16-a potem mnie strzeliło na 12 pomyliło mi się z Pro,ale to jest tak jak ...yyy pożno? Edytowane 15 Marca 2006 przez BezbronnyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 ...bo napewno 7600gt nawet po oc nie szybsze od mojego gs-aZapomiales dodac o malym szczegole ,Twoj GS ma v-mody :D A mysle ze taki 7600GT porzadnie wykrecony dorowna/przescignie twojego GS'a :) @BezbronnyPL nie to ze sie czepiam ,ale x850xt ma 16potokow :wink: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 @BezbronnyPL przeciw -nie w pelni zgodna z SM3 Nie wpełni ? raczej niezgodna powinno byc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xan02 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jak dla mnie kupowanie karty bez obslugi 9c, teraz gdy na rynku jest FEAR, AoE 3, Unreal 2007 jeszcze w tym roku- to nienajlepsza decyzja. Skoro gre jest w stanie uciagnac 6800U na pelnych detalach, to mysle ze posiadacze kart sredniej klasy beda grac najwyzej na nieco zredukowanych detalach. A brak zgodnosci z PS 3.0, napewno bedzie odczuwalny w nowym UT(w AoE3 jest juz widoczny). Zdecydowanie bral bym cos z serii 7(7600GT to dobra propozycja), a dlatego ze jest o wiele wydajniejsza w Pixel Shader'rze niz Gf 6 i Radeony X8xx, a uzycie Shaderow w nowych grach stale rosnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilM Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Hmm, no właśnie mam możliwość przeprowadzenia testów z GF7600GT oraz X850XT PE. Na razie dopiero włożyłem 7600gt do komputera, ściągam nowe sterowniki i zaraz zacznę robić testy. Jak będę miał pierwsze wyniki, to podam je. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość JestemNoobem Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 @Bezbronny Przeciw Geforcem To Nvidia i Fan Boye Ati nawet na to nie spojrzą przeciw X850xy To ATI i fan boye Nvidi nawet na to patrzeć nie chcą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość khamilek Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 po przeczytaniu tego arta wnioskuje ze to 7600gt jest lepsze od 6800gs bez o/c :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BezbronnyPL Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 @Bezbronny Przeciw Geforcem To Nvidia i Fan Boye Ati nawet na to nie spojrzą przeciw X850xy To ATI i fan boye Nvidi nawet na to patrzeć nie chcą :wink: Bo tak naprawdę to ciężko znależć coś jeszcze przeciw,starając się być obiektywnym. Każdy kupi co mu pasuje-na obydwu kartach da się pograć i co najważniejsze z obydwu większość byłaby tak samo zadowolona. Ale jabyś miał linka do jakiejś zażartej funboyowskiej potyczki ,to chętnie poczytam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barty Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 gdyby jeszcze dodac do tego zestawienia x800gto2, ktore juz mozna kupic w takiej samej cenie jak 7600gt to robi sie ciekawie... sam mam taki dylemat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Mimo ze mam ati, bralbym zdecydowanie GF 7600gt, co poniektorzy maja racje, a testy 7600gt wypadaja bardzo dobrze..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 7600GT będzie najprawdopodobniej lepszym wyborem niz ten radek nowsze tech. itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2006 7600GT będzie najprawdopodobniej lepszym wyborem niz ten radek nowsze tech. itp.A ja wybral bym jednak 850xt. W starszych grach jest jednak szybszy szczegolnie z aa i anizo a do nowych z nie tyle wsparciem 3.0 ale z hdr obie karty sie nie nadaja. 850xt nie obsluguje tego efektu (przynajmniej w formie uzywanej najczesciej) a 7600 do przyzwoitego grania z nim np. w obvi jest poprostu za wolne. Ja na swoim 6800gt chodzacym ostatnio specjalnie dla tej gry na 440 core wreszcie wylaczylem hdr w obvi ze wzgledu na duze spadki fps przy 1024. Nie sadze ze 7600gs posiada az tak wielka przewage nad kreconym 6800gt aby cos nowego pokazac w tej kwestii. To samo nowy TR7 i jego tryb NG. A co do opiewanego 3.0. Ja w obiv mam taki tekst w render info. NVIDIA GeForce 6800 Series GPU nv4_disp.dll RenderPath : BSSM_SV_2_A PSversion : 300 VSversion : 300 VStarget : vs_2_0 PStarget : ps_2_a PS2xtarget : ps_2_a maxPS20inst : 512 3.0 Shaders : yes Wiec ps 3.0 jest ale co z tego ? Jak sciezka renderingu idzie dokladnie na tym co ma wyzej wymieniony 850xt czy ps2_a. HDR nie jest efektem ps3. W starsze gry mozna na 850xt ciupciac zdecydowanie bardziej przyjemnie na 850xt z aa i anizo ze wzgledu na duzo nizszy spadek wydajnosci w tych trybach na ati. Ja np. zaluje ze w chwili kupna przezemnie gf 850xt nie byl w cenie takiej jakiej jest obecnie np. arche 799 zl. 7600 czy 6800gs czy 6800gt to podobne wydajnosciowo karty, za wolne do grania ze wszystkimi efektami nawet w 1024 a w starszych tytulach wolniejsze od 850xt. Wybor to oczywiscie sprawa gustu, ja narazie zegnam sie z nv i zaluje ze nie zrobilem tego przy tej karcie. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Ja tam bym zdecydowanie wolal swoja karte bo jest (nie oszukujmy sie szybsza niemal w kazdym tescie),ale poniewaz bede zmienial teraz mobo na pci-e i bede musial miec cos z nieco nizszej polki wiec zdecyduje sie na Gf7600GT,ale to bedzie tylko tymczasowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbec Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 http://pccentre.pl/modules.php?op=modload&...order=0&thold=0 porownanie obu kart, raz wygrywa jedna raz druga. 7600 byl lepszy w moje ulubionej gierce w cod2 + przewaga tech. wiec wzialem nvidie:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 http://pccentre.pl/modules.php?op=modload&...order=0&thold=0 porownanie obu kart, raz wygrywa jedna raz druga. 7600 byl lepszy w moje ulubionej gierce w cod2 + przewaga tech. wiec wzialem nvidie:D fakt, dobry test na tej stronie. Z jednej strony przewaga dosyc spora w fear i far gto2 ale w zaleznosci od rozdzialki ale w innych tytulach lepiej i to zdecydowanie 7600gt. Przy tym nie jest tak pradozerny jak ati. Widac ze trzeba przeanalizowac w co sie gra, ale jednak przewaga nv jest i jednak wybor nie jest tak oczywisty. Dzieki za linka. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbec Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 (edytowane) Najbardziej mnie zdziwila taka KOLOSALNA przewaga geforca po wlaczaniu wszystkich "glutow" w cod, duzo bylo obaw o ta 128 bitowa szyna a tu taka niespodzianka. To 31 do 16 robi duze wrazenie,w sumie to i tak nie bardzo grywalnie ale jak sie zmieni rozdzialke na 1024 to juz mozna grac. A taki bylem napalony na 6800gs... :P warto bylo poczekac. I w porownianiu 7600gt do 850xt to jak dla mnie lepszy "dzif" ale jakbym mial do wyboru gs to raczej zdecydowal bym sie na radzia. Pzdr Edytowane 11 Kwietnia 2006 przez qbec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Destroyerpl Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Jezeli 7600GT jest szybszy od 6800gs ,a ten ostatni stal w pojedynku z 850xt to odpowiedz jest jasna :) Ale sam musisz zdecydowac czy zalezy Tobie na duzej liczbie klatek bez efektow ,czy na troche mniejszej ze wszystkim co oferuje gra :wink: pozdro BTW. Czekalem az ktos zalozy temat o takim tytule :D Tez uwazam ze 7600GT jest lepszym wyborem ale wybacz ali ale 6800gs ma sie nijak do x850xt,mialem gs-a i widzialem takze jak te same gry dzialaja na x850xt i raczej radek jest szybszy.To z reszta nie trudno wywnioskowac 12vs16 potokow,5vsvs6vs no i radek ma wyzsze taktowania,niestety brak sm 3.0 robi ta karte malo przyszlosciowa :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Karty moze i wydajnosciowo zblizone, ale to co pisał seraf ze 7600GT jest za słabe aby grac w obliviona z HDRem to bzdura. Jestem posiadaczem takiej karty od kilku dni i w obliviona gram w 1024x768 + HDR + wszystko na maxa. I gra się płynnie no moze poza doczytywaniem z powodu 512ram. Po drugie, co z tego ze na X850XT bedziemy mieli wiecej klatek w starszych grach, jak na GF pogramy rowniez w takich samych detalach w te gry, a ze radeon bedzie mial 70fps a gf 60fps, duzej roznicy nie robi....jeżeli ktoś chce zrobić porównanie i posiada x850xt niech powie w jakich grach, to postaram się zrobić testy jezeli te gry posiadam. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 No fakt 7600 GT ma nowocześniejsza architekture i wogóle ale ma 12 potoków, a Radek 16 więc czasami różnica może być spora, ale osobiście wziąłbym 7600GT :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Karty moze i wydajnosciowo zblizone, ale to co pisał seraf ze 7600GT jest za słabe aby grac w obliviona z HDRem to bzdura. Jestem posiadaczem takiej karty od kilku dni i w obliviona gram w 1024x768 + HDR + wszystko na maxa. I gra się płynnie no moze poza doczytywaniem z powodu 512ram. Po drugie, co z tego ze na X850XT bedziemy mieli wiecej klatek w starszych grach, jak na GF pogramy rowniez w takich samych detalach w te gry, a ze radeon bedzie mial 70fps a gf 60fps, duzej roznicy nie robi....jeżeli ktoś chce zrobić porównanie i posiada x850xt niech powie w jakich grach, to postaram się zrobić testy jezeli te gry posiadam. Pozdrawiam.nie mam zamiaru sie z Toba sprzeczac poniewaz wchodzimy nie na konrety ale na gusta. Ty uwazasz ze 7600gt zapewnia Ci plynna gre z hdr .... khemm tiaaa, ja nie . Do tego jeszcze napisales ze masz 512 ramu, nie wiem jak grasz w obvi na max detali z taka iloscia ramu i jeszcze napisales ze "I gra sie plynnie...." Ja dopiero po wsadzeniu 2g stwierdzilem ze nie ma problemow z doczytywaniem. Widac masz male wymagania co do tego czym mozna nazwac "plynna gra....". Ponizej kreconej 7900gt lub 1800xt wszystko inne to protezy i wmawianie sobie faktow. Ale jezeli nie miales okazji porownac swoich 512 + 7600gt z 2g + 1800xt w obvi ciezko rozmawiac. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 (edytowane) Powiem ze zmieniłem karte z 6600GT 555/1155 ktory mial problemy z wyswietlaniem płynnego obrazu w tej grze. Gram z HDRem(reszta high, textury medium), i z właczonym cały czas monitoringiem fpsow, i podczas walki widze ze nie spada ponizej 25fps, więc dla mnie to jest płynna gra, owszem, jak ide gdzies np. wchodze do nowej lokacji to zaczyna doczytywac i to powoduje zacinki. Nie wydaje mi się zeby do gry w 1024x768 i high +hdr potrzebny był 7900gt, bez przesady... Edytowane 22 Kwietnia 2006 przez grzesiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 A mnie nie obchodzi ile karta ma potokow i ile verteksow tylko jak sie zachowuje w grach. 7600 gt to bardzo dobra karta i bez wahania wybralbym ja w tym zestawieniu. I mowie to jako zwolennik ATI. Kiedys po premierze radkow 9600 pro gdy go kupowalem ludzie mowili teksty ze jest wolniejszy od ti 4200. Po roku czasu ti 4200 to byl szrot brak obslugi dx 9 go zabilo. Teraz jest podobnie tylko ATI jest mniej przyszlosciowa. I jak zaraz wyskoczy ktos z tekstem ze pixel i verteks shader 3.0 nic nie daja to po prostu sie myli. Moze tak bylo rok temu ale teraz sprawa ma sie inaczej. I szczerze mowiac dla mnie karta moze miec i 8 potokow i 128 bitow byle by miala odpowiednia wydajnosc. 7600 gt ma ja i nic tego nie podwazy. I skoro teraz te karty maja zbilona wydajnosc to po co sie pchac w stara architekture?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Eclipse masz całkowitą rację, ale jak widać, niektórzy nie wybieraja tego co jest najwydajniejsze tylko to co ma znaczek firmy ktorej jest się fan boyem :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Eclipse masz całkowitą rację, ale jak widać, niektórzy nie wybieraja tego co jest najwydajniejsze tylko to co ma znaczek firmy ktorej jest się fan boyem :lol:Popieram Gra sie w gry a nie karty i znaczki. pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Powiem ze zmieniłem karte z 6600GT 555/1155 ktory mial problemy z wyswietlaniem płynnego obrazu w tej grze. Gram z HDRem(reszta high, textury medium), i z właczonym cały czas monitoringiem fpsow, i podczas walki widze ze nie spada ponizej 25fps, więc dla mnie to jest płynna gra, owszem, jak ide gdzies np. wchodze do nowej lokacji to zaczyna doczytywac i to powoduje zacinki. Nie wydaje mi się zeby do gry w 1024x768 i high +hdr potrzebny był 7900gt, bez przesady... :| To ja swego kompa wywalam bo przy HDR i ustawieniach max na arenie przy 3 przeciwnikach zaczynalo mi klatkowac :| Co do tematu tak jak ktos pisal X850XT bedzie lepsze tylko przy stosowaniu duzych rozdzialek z aa i anizo. W nowsze gierki znowu dostanie baty, bo kto bedzie gral na takiej karcie w wysokich rozdzialkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...