Skocz do zawartości
meff

Asmax Ar 804u Zrywa Polaczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna mam zmieniona neostrade, z 512 na 1024...od tego czasu zaczely sie problemy z netem.

Mianowicie, gdy jest wlaczony emule (0.46c), zostaje rozlaczony net (po ok 15minutach dzialania)

Pomaga dopiero twardy reset routera. Po powrocie polaczenia problem po kolejnytch kilkunastu minutach wraca.

Gdy emula nie wlaczam z netem jest wszystko ok. Ok bylo tez gd mialem jeszcze Neo 512kbit.

Mam łącze neo+ 1024 kbit/s dzelone na dwa kompy przez router ASMAX AR 804u, porty TCP i UDP mam odblokowane także w Emule mam High ID . Zapore Windows mam wyłączoną.

Bylbym bardzo wdzieczny gdybyscie dli mi jakas rade co zrobic z tym problemem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmniejsz ilość jednoczesnych połączeń w ośle i maksymalny (dla programu) upload / download.

Prawdopodobnie router ci się "dusi" przy za dużej ilości przechodzących pakietów, co powoduje rozłączenia neta.

Druga możliwa przyczyna - parametry linii / modemu. Jakie masz wartości signal/noise i attenuation (tłumienie)?

PS. wyłącz firewall w routerze - przeważnie pomaga w tym modelu (ale to rozwiązanie zastępcze).

Edytowane przez SimooN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilosc polaczen nie jest duza...mam ustawione 45.

Myslalem, ze to moze byc wina zbyt duzej ilosci plikow...ale po usunieciu polowy dalej jest tak samo;/.

Firewall mam wylaczony. Zarowno w Windowsie jak i w routerze.

A oto link do parametrow (chyba o to chodzi)

http://photos1.blogger.com/blogger/5828/2339/1024/router.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry linii w normie.

Powiem tak: u mnie ten model routera wytrzymywał podział Neo256 na trzy kompy (w firmie), ale po przejściu na 512 i dołożeniu dwóch stanowisk zaczął robić cyrki. Żadne P2P nie było używane, a rozłączenia były. Na jakiś czas pomogło wyłączenie firewall'a w routerze, potem wymieniłem zasilacz (też pomogło na kilka tygodni), a w końcu pozbyłem się dziada ;) nie mam czasu bawić się z tego typu "wynalazkami", sprawdziłem po kolei dwa D-linki - jakiegoś Linksys'a - Pentagrama (kupa) - USR9105 - ... i został USR ;)

Może sprawdź czy nie ma do niego nowszego firmware? Pamiętam że zmieniałem, na samym początku używania (... a bo mi nawet radio internetowe "przycinało", był jakiś błąd w sofcie routera).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry linii w normie.

Powiem tak: u mnie ten model routera wytrzymywał podział Neo256 na trzy kompy (w firmie), ale po przejściu na 512 i dołożeniu dwóch stanowisk zaczął robić cyrki. Żadne P2P nie było używane, a rozłączenia były. Na jakiś czas pomogło wyłączenie firewall'a w routerze, potem wymieniłem zasilacz (też pomogło na kilka tygodni), a w końcu pozbyłem się dziada ;) nie mam czasu bawić się z tego typu "wynalazkami", sprawdziłem po kolei dwa D-linki - jakiegoś Linksys'a - Pentagrama (kupa) - USR9105 - ... i został USR ;)

Może sprawdź czy nie ma do niego nowszego firmware? Pamiętam że zmieniałem, na samym początku używania (... a bo mi nawet radio internetowe "przycinało", był jakiś błąd w sofcie routera).

Ok...dzieki za pomoc.

Dzwonilem wczoraj do infolinii Asmaxa- konsultant stwierdzil, ze to prawdopodobnie zbyt duza ilosc pakietow przechodzaca.

Poradzil mi, zebym poograniczal il. zrodel i il. polaczen....zrobilem po ok 500 i jak na razie dziala bez przerwy.

Widocznie zbyt slaby router. Ale sciagac duzo nie musze, wiec w sumie nie ma to dla mnie roznicy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi