endpm Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam! Mam taki problem z tym laptopem tzn wypalają mi się płyty dvd w "zastraszajacym" tempie okolo 2 godzin:( Nie wiem co jest zainstalowalem sterowniki Aspi ale to nic nie pomogło:( System jest tam WIN XP Home Edition. Prosze o wszelkie sugestie nagrywarka to liteon SLW 831s . Co do nagrywarki szukalem do niego jakiegos nowszego firmwaru ale nie znalazlem nawet na stronie producenta.Parametry tego modelu nagrywarki LITEON 8x4x8xDVD+RW 4x2x8xDVD-RW 2.4x DVD+R DL slim Co do płyt to tylko Verbatimy DVD+R. Pozdrawiam Ps. Może mi ktos pomoże:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) jak nie ma nowszego softu to pozostaje c servis ale powiem ci ze nie chcesz oddawac tego lapa do servisu... wtedy nagrywarka moze stac sie najmniejszym problemem bo ci moga zaczac wymieniac wadliwa matryce na przyklad, i czekac na nia bedziesz musial 2 miesiace... Lepiej sie ciesz ze ci tylko natrywarka padla i mozesz nagrywac na zewnetrznej ;) Troche sarkastycznie to napisalem ale serwis Acera to czarna dziora w ktora wpadaja laptopy ja trzymam kciuki zeby moja maszynka nie padla :-) edit. moze sproboj wgrac na nowo firmware albo zrobic wrecz downgrade, albo poszukac biosu na stronie liteona Edytowane 15 Marca 2006 przez kurek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M_ Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 moze sproboj wgrac na nowo firmware albo zrobic wrecz downgrade, albo poszukac biosu na stronie liteona Raczej wlaczyc tryb DMA dla nagrywarki i ewentualnie dysku w ustawieniach kontrolera. Przynajmniej od sprawdenia tego bym zaczal, bo taki jest wlasnie objaw, kiedy durny winXP zmieni sobie tryb na PIO4. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor_25 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam! Mam taki problem z tym laptopem tzn wypalają mi się płyty dvd w "zastraszajacym" tempie okolo 2 godzin:( Nie wiem co jest zainstalowalem sterowniki Aspi ale to nic nie pomogło:( System jest tam WIN XP Home Edition. Prosze o wszelkie sugestie nagrywarka to liteon SLW 831s . Co do nagrywarki szukalem do niego jakiegos nowszego firmwaru ale nie znalazlem nawet na stronie producenta.Parametry tego modelu nagrywarki LITEON 8x4x8xDVD+RW 4x2x8xDVD-RW 2.4x DVD+R DL slim Co do płyt to tylko Verbatimy DVD+R. Pozdrawiam Ps. Może mi ktos pomoże:) ja mam tak na DVD-R , na + smiga perfekt:) moze potestuj na - :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
contradanza Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 1. Sprawdzić czy jest włączony tryb DMA 2. Usunąć urządzenie i pozwolić aby system sam ją wykrył ponownie 3. Sprawdzić na innych płytach 4. OSTATECZNOŚĆ: Reklamacja, ale nie u gwaranta BL#@!SC tylko u sprzedawcy komputera (niezgodność towaru z umową) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doctor_25 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 1. Sprawdzić czy jest włączony tryb DMA 2. Usunąć urządzenie i pozwolić aby system sam ją wykrył ponownie 3. Sprawdzić na innych płytach 4. OSTATECZNOŚĆ: Reklamacja, ale nie u gwaranta BL#@!SC tylko u sprzedawcy komputera (niezgodność towaru z umową) witaj:) mam pytanko off-topic;) czy ramy smigaja ci synchronicznie z procem?? bo eiw wiem czmu w moim modelu FSB CPU ma 400, a ramy 333:) jakas porazka acera:) przeciez to obniza wydajnosc o ladnych kilka % :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endpm Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 DMA jest włączone. Co do serwisu to tez wiele słyszałem negatywnego wiec chyba pozostanie mi kupno zewnętrznej nagrywarki innego wyjscia nie widze:/ :( . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...