Skocz do zawartości
endpm

Acer Aspire 1692 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem z tym laptopem tzn wypalają mi się płyty dvd w "zastraszajacym" tempie okolo 2 godzin:( Nie wiem co jest zainstalowalem sterowniki Aspi ale to nic nie pomogło:(

System jest tam WIN XP Home Edition. Prosze o wszelkie sugestie nagrywarka to liteon SLW 831s . Co do nagrywarki szukalem do niego jakiegos nowszego firmwaru ale nie znalazlem nawet na stronie producenta.Parametry tego modelu nagrywarki

LITEON 8x4x8xDVD+RW 4x2x8xDVD-RW 2.4x DVD+R DL slim

Co do płyt to tylko Verbatimy DVD+R.

Pozdrawiam

Ps. Może mi ktos pomoże:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma nowszego softu to pozostaje c servis ale powiem ci ze nie chcesz oddawac tego lapa do servisu... wtedy nagrywarka moze stac sie najmniejszym problemem bo ci moga zaczac wymieniac wadliwa matryce na przyklad, i czekac na nia bedziesz musial 2 miesiace...

Lepiej sie ciesz ze ci tylko natrywarka padla i mozesz nagrywac na zewnetrznej ;) Troche sarkastycznie to napisalem ale serwis Acera to czarna dziora w ktora wpadaja laptopy ja trzymam kciuki zeby moja maszynka nie padla :-)

edit.

moze sproboj wgrac na nowo firmware albo zrobic wrecz downgrade, albo poszukac biosu na stronie liteona

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze sproboj wgrac na nowo firmware albo zrobic wrecz downgrade, albo poszukac biosu na stronie liteona

Raczej wlaczyc tryb DMA dla nagrywarki i ewentualnie dysku w ustawieniach kontrolera. Przynajmniej od sprawdenia tego bym zaczal, bo taki jest wlasnie objaw, kiedy durny winXP zmieni sobie tryb na PIO4.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem z tym laptopem tzn wypalają mi się płyty dvd w "zastraszajacym" tempie okolo 2 godzin:( Nie wiem co jest zainstalowalem sterowniki Aspi ale to nic nie pomogło:(

System jest tam WIN XP Home Edition. Prosze o wszelkie sugestie nagrywarka to liteon SLW 831s . Co do nagrywarki szukalem do niego jakiegos nowszego firmwaru ale nie znalazlem nawet na stronie producenta.Parametry tego modelu nagrywarki

LITEON 8x4x8xDVD+RW 4x2x8xDVD-RW 2.4x DVD+R DL slim

Co do płyt to tylko Verbatimy DVD+R.

Pozdrawiam

Ps. Może mi ktos pomoże:)

ja mam tak na DVD-R , na + smiga perfekt:) moze potestuj na - :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdzić czy jest włączony tryb DMA

2. Usunąć urządzenie i pozwolić aby system sam ją wykrył ponownie

3. Sprawdzić na innych płytach

4. OSTATECZNOŚĆ: Reklamacja, ale nie u gwaranta BL#@!SC tylko u sprzedawcy komputera (niezgodność towaru z umową)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sprawdzić czy jest włączony tryb DMA

2. Usunąć urządzenie i pozwolić aby system sam ją wykrył ponownie

3. Sprawdzić na innych płytach

4. OSTATECZNOŚĆ: Reklamacja, ale nie u gwaranta BL#@!SC tylko u sprzedawcy komputera (niezgodność towaru z umową)

witaj:)

mam pytanko off-topic;)

czy ramy smigaja ci synchronicznie z procem??

bo eiw wiem czmu w moim modelu FSB CPU ma 400, a ramy 333:)

jakas porazka acera:) przeciez to obniza wydajnosc o ladnych kilka % :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi