cesarz Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 mam pamięć 512ddr 266mhz noname(elixir) i nie mogę podkręcić fsb do 133 z 100mhz mój procek aż się domaga tego przecież szkoda by tego nie wykorzystać (przy fsb 115 mój procek miał temperature 31 przy 4godzinach gry dobre chłodzenie co?)szukałem na forum odpowiedzi na pytanie czy to przez pamięć okazuje się że nie do końca bo nie którym się to udało (pamiątki mam na cl 2,5 ale na cl2 też chodzą ale nie wiem czy dobrze gdzie to sprawdzić może powinienem też zmienić inne ustawienia żeby fsb chodziło na 133 sdram cas latency ---- 2,5t sdram ras to cas delay ---3t sdram ras precharge delay --- 3t sdram active precharge delay--- 6t sdram idle timer ------ infinite -----a jeżeli się nic już napewno nie da zrobić to będe zmuszony kupić firmowe pamiątki tylko najpierw musze sprzedać te no name za ile mogę je puścić (450? :lol: ) a może to procesor nie da się podkręcić do 133fsb proszę pomużcie :wink: (kto kij mi były te noname :twisted: ) aha jak będe wymieniał pamięć to jakiej firmy kupić) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Sprzedaj i kup Samsungi........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Albo Kingstony!! :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 A wedlug mnie masz ustawione asynchroniczne taktowanie pamiec-fsb(133-100), wiec jak ustawiasz dla proca fsb 133 to ram chodzi duuuzo wyzej. Ustaw taktowanie synchroniczne w biosie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 jak się nazywa ta funkcja w biosie i czy ja wogóle ją mam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 po prostu dla ramu masz ustawione 133mhz a dla proca 100 u mnie jest fsb frequency i ddram frequency. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 ja mam funkcje ----cpu freguency(mhz)----100mhz można ustawić max 250mhz ----cpu/memory freguency ratio----auto--można ustawić (1:1)lub(3:4) jak mam ustawić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 Tak na mój gust, to ustaw 1:1, wtedy będzie tyle cio na fsb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 jak puszczam na 1:1 fsb 133 to też nie działa na 3:4 też nie cholera musze mieć 100%pewność zanim kupie firmowe pamiątki że to wina pamięci a nie procesora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 a masz jakas zworke do ustawienie fsb 133 defaultowo? wtedy pamieci musza ruszyc na fabrycznych ustawieniach.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 mam takie coś ale po ustawieniu na płycie głównej też nic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 11 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2003 No kurcze niemożliwe.Czyżby niebyło dzielnika?T też nie możliwe.Normalnie powinno dzć sięustawić pamięci na 133mhz i proca na 133mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 Proc Ci niechce chodzić na FSB 133MHz czasami sie zdarzają takie denne egzemplarze , spróbuj zwiększyć Vcore powinno pomóc. cpu/memory freguency ratio to coś ustaw na 1;1 wtedy przy szynie 133 mem będą 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 ni to nie daje dałem nawet 1,75V tak apropo podaje swoje dane procesora sSpec Number SL63X Processor Frequency 1.80A GHz CPUID String 0F24 Package Type FC-PGA2 478-pin Core Voltage 1.5V Bus Speed 400 MHz Thermal Design Power 49.6W Core Stepping B0 Max Junction Temp 67°C L2 Cache Size 512K Die Size 0.13 micron L2 Cache Speed 1.80 GHz ECC/non-ECC ECC co to oznacza nie wiem ale może teraz będzie łatwiej stwierdzić czy to wina procka ktoś wie? dokładne dane na temat procka intel można zobaczyć tu http://processorfinder.intel.com/scripts/list.asp?ProcFam=483&CorSpd=ALL&SysBusSpd=ALL&PkgType=ALL sSpec Number--jest wyryty na procku lub na nalepce w środku w kompie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 to mowi tyle ze masz northwooda ze steppingiem B0, czyli norma krajowa. Musisz miec pecha ze ci nie wstaje na 133, pamieci nie maja nic do tego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 to mowi tyle ze masz northwooda ze steppingiem B0, czyli norma krajowa. Musisz miec pecha ze ci nie wstaje na 133, pamieci nie maja nic do tego. czy to oznacza że ze steppingiem B0 mój procek powinien pujść na fsb 133 jak tak to na czym polega mój pech mam przecież dobrą płyte no tylko ta pamięć do [gluteus maximus] ale jak ona nie przeszkadza w podkręceniu to co Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 ludzie przemeczcie sie i uzywajcie czasem znakow przestankowych! B0 zazwyczaj kreci sie do okolo 50%, twoj nie daje rady 33% - to chyba masz pecha? Zreszta, gdy kupowales procesor 1800mhz nikt ci nie gwarantowal, ze pojdzie wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cesarz Opublikowano 12 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2003 słuchajcie jak ustawiłem pamięć na 1:1 i cl2/2/2/5 to udało mi się jeszcze podkręcić do fsb121 ze 115 ,czyli pamięć z tego wynika coś tu ma do gadania może to jednak pamięć prubowałem już wszystkich ustawień (kombinacji)ale upragnione fsb133 nie chce puścić tak apropo to dobre te słowo [ciach] :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 13 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2003 słuchajcie jak ustawiłem pamięć na 1:1 i cl2/2/2/5 to udało mi się jeszcze podkręcić do fsb121 ze 115 ,czyli pamięć z tego wynika coś tu ma do gadania może to jednak pamięć prubowałem już wszystkich ustawień (kombinacji)ale upragnione fsb133 nie chce puścić tak apropo to dobre te słowo [ciach] :P Pamięć niema nic do gadania w twoim przypadku ! Przy FSB 133 ratio 1:1 pamięc jest taktowana 266MHz czyli standart , tak samo jak w przypadku FSB 100 i ratio 3:4 , trafiłeś na słaby egzemplarz i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...