Skocz do zawartości
cesarz

czy muszę wymieniać pamięć

Rekomendowane odpowiedzi

mam pamięć 512ddr 266mhz noname(elixir) i nie mogę podkręcić fsb do 133 z 100mhz mój procek aż się domaga tego przecież szkoda by tego nie wykorzystać (przy fsb 115 mój procek miał temperature 31 przy 4godzinach gry dobre chłodzenie co?)szukałem na forum odpowiedzi na pytanie czy to przez pamięć okazuje się że nie do końca bo nie którym się to udało (pamiątki mam na cl 2,5 ale na cl2 też chodzą ale nie wiem czy dobrze gdzie to sprawdzić może powinienem też zmienić inne ustawienia żeby fsb chodziło na 133 sdram cas latency ---- 2,5t

sdram ras to cas delay ---3t

sdram ras precharge delay --- 3t

sdram active precharge delay--- 6t

sdram idle timer ------ infinite

-----a jeżeli się nic już napewno nie da zrobić to będe zmuszony kupić firmowe pamiątki tylko najpierw musze sprzedać te no name za ile mogę je puścić (450? :lol: )

a może to procesor nie da się podkręcić do 133fsb

proszę pomużcie :wink: (kto kij mi były te noname :twisted: )

aha jak będe wymieniał pamięć to jakiej firmy kupić)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ni to nie daje dałem nawet 1,75V

tak apropo podaje swoje dane procesora

sSpec Number SL63X

Processor Frequency 1.80A GHz

CPUID String 0F24

Package Type FC-PGA2 478-pin

Core Voltage 1.5V

Bus Speed 400 MHz

Thermal Design Power 49.6W

Core Stepping B0

Max Junction Temp 67°C

L2 Cache Size 512K

Die Size 0.13 micron

L2 Cache Speed 1.80 GHz

ECC/non-ECC ECC

co to oznacza nie wiem ale może teraz będzie łatwiej stwierdzić czy to wina procka ktoś wie?

dokładne dane na temat procka intel można zobaczyć tu

http://processorfinder.intel.com/scripts/list.asp?ProcFam=483&CorSpd=ALL&SysBusSpd=ALL&PkgType=ALL

sSpec Number--jest wyryty na procku lub na nalepce w środku w kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mowi tyle ze masz northwooda ze steppingiem B0, czyli norma krajowa.

Musisz miec pecha ze ci nie wstaje na 133, pamieci nie maja nic do tego.

czy to oznacza że ze steppingiem B0 mój procek powinien pujść na fsb 133 jak tak to na czym polega mój pech mam przecież dobrą płyte no tylko ta pamięć do [gluteus maximus] ale jak ona nie przeszkadza w podkręceniu to co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie przemeczcie sie i uzywajcie czasem znakow przestankowych!

B0 zazwyczaj kreci sie do okolo 50%, twoj nie daje rady 33% - to chyba masz pecha? Zreszta, gdy kupowales procesor 1800mhz nikt ci nie gwarantowal, ze pojdzie wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie jak ustawiłem pamięć na 1:1 i cl2/2/2/5 to udało mi się jeszcze podkręcić do fsb121 ze 115 ,czyli pamięć z tego wynika coś tu ma do gadania może to jednak pamięć

prubowałem już wszystkich ustawień (kombinacji)ale upragnione fsb133 nie chce puścić

tak apropo to dobre te słowo [ciach] :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie jak ustawiłem pamięć na 1:1 i cl2/2/2/5 to udało mi się jeszcze podkręcić do fsb121 ze 115 ,czyli pamięć z tego wynika coś tu ma do gadania może to jednak pamięć

prubowałem już wszystkich ustawień (kombinacji)ale upragnione fsb133 nie chce puścić 

tak apropo to dobre te słowo [ciach] :P

Pamięć niema nic do gadania w twoim przypadku ! Przy FSB 133 ratio 1:1 pamięc jest taktowana 266MHz czyli standart , tak samo jak w przypadku FSB 100 i ratio 3:4 , trafiłeś na słaby egzemplarz i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...