Skocz do zawartości
p3p3

kieszeń na HDD

Rekomendowane odpowiedzi

jaką wybrać?

oto jest pytanie.

w sklepie widziałem coś co mogło ozdabiać komputery ODRA.

a w necie znalazłem coś takiego:

HDD Tracer ATA133 Aluminium

TRH-40-KAF-AL

z wentylatorem

cena 99 zł

czy macie jakieś propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką wybrać?

...a w necie znalazłem coś takiego:

HDD Tracer ATA133 Aluminium

TRH-40-KAF-AL 

z wentylatorem

cena 99 zł

...

ogolnie taka kieszen jest dobra bo ma nie tylko szufladke aluminiowa ale i ramke (cala robi za radiator) ale co do takich nieciekawych firm nie mialbym zaufania - poszukaj gdzies kieszeni firmy LianLi (wiem ze pelno jest zwyklych RH-06 ale szukaj takich z wyzszej polki (gdzies widzialem RH-29 jak znajde namiar to podrzuce)

LianLi robi kieszonki nawet na HDD SCSI do 15000rpm wiec musza byc dobre

zreszta sam zobacz http://www.lian-li.com/

PS a jezelijuz chcesz brac Tracer to ja bym bral TRH-50KAFAL - ta jest cala z aluminium (szufladka i ramka) bo wczesniej nie zwrocilem uwagi a ten TRH-40 to ma tylko szufladke alu, a ramke plastik :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto tez zwrocic uwage na rodzaj zabezpieczenia ktore uniemozliwia przypadkowe wyciagniecie dysku podczas jego pracy.

Jeszcze mi sie taki przypadek nie zdarzył, ale kto wie ? ;-) sam mam kieszen z zabezpieczeniem ktore juz dawno nie spelnia swojego przeznaczenia, przez co musze zwracac na nią szczegolna uwage.

Warto kupić kieszeń z kluczykiem i wentylatorkiem.

ps: Widział ktoś w sieci jakieś mody kieszeni HDD ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiatraczki takich rozmairow i w takich miejscach jak w popularnych kieszeniach to chlam - szkoda zachodu. Najlepsza kieszen bylaby w pelni aluminiowa i zeby dysk dobrze stykal sie gorna i dolna powierchnia - jednoczesnie bylby to radiator - w plastykowych i tych z cienkiej blachy to przegrzewa sie jak nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto tez zwrocic uwage na rodzaj zabezpieczenia ktore uniemozliwia przypadkowe wyciagniecie dysku podczas jego pracy.

Jeszcze mi sie taki przypadek nie zdarzył, ale kto wie ? ;-) sam mam kieszen z zabezpieczeniem ktore juz dawno nie spelnia swojego przeznaczenia, przez co musze zwracac na nią szczegolna uwage.

Warto kupić kieszeń z kluczykiem i wentylatorkiem.

ps: Widział ktoś w sieci jakieś mody kieszeni HDD ? ;)

Eeee, ja kiedyś przez przypadek (ach to roztargnienie... ;)) wyciągnąłem HDD podczas pracy i nic mu ani kompowi nie było. Gorzej gdybym go wkładał do działającego kompa, bo to nie jest kieszeń Hot Swap... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie wiem który dysk wrzucę do takiej kieszeni, czy IBM czy Maxtora. Ten pierwszy wcale sie nie grzeje, ale Maxtor do jakiś toster! i jeszcze debile nakleili na całą górną powierzchnie jakąś nakleję. To taki fajny izolator aby dysk smażył się na chrupiąco.

Jak przeżyje do końca gwarancji (tylko 1 rok) do zdrapię to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o i przykleję radiator. Już go nawet zamówiłem u kumpla wujka.

Skąd producenci mają takie zaj... pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ja powiem cos off topic kiedys kumpel wyjal kosc ramu podczas pracy systemu... linux napisal ups przliczyl pamiec i dzialal dalej :) sprytna bestia ;) a wracajac do kieszeni chce swoj dysk wsadzic w kieszen i chce aby caly czas w niej byl komp pracuje ok 20 godzin na dobe czy dysk sie nie przegrzeje???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, chodzi o tę zaje..ście wielką nakleję na której brakuje tylko komiksu dla debili pt. "do czego służy twardy dysk"

Na IBM jest mała nelepeczka na przedniej ściance na starym Fujitsu mam napisy zrobione farbą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten tracer TRH-50KAFAL jest na gieldzie warszawskiej za 130 pln. Oprocz tego, ze poprawia chlodzenie (aluminium) to jeszcze ma w srodku takie fajne "zawieszenie" ktore redukoje drgania w jakie dysk moze wpadac podczas pracy. Wyglada bardzo pozadnie- poprostu mazenie, ale cena zaporowa :(ten tracer TRH-50KAFAL jest na gieldzie warszawskiej za 130 pln. Oprocz tego, ze poprawia chlodzenie (aluminium) to jeszcze ma w srodku takie fajne "zawieszenie" ktore redukoje drgania w jakie dysk moze wpadac podczas pracy. Wyglada bardzo pozadnie- poprostu mazenie, ale cena zaporowa :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...