barkel Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 witam. mam zamiar zrobić sobie obudowe w której płyta główna bedzie leżeć poziomo. z tego wzgledu wentylator na procesorze bedzie ustawiony pionowo. żadne kable czy dyski i zasilacz nie będą przeszkadzać gdyż bedą umieszczone pod płytą, i tu jest moje pytanie: jak będzie sprawowało sie chłodzenie pasywne z rurkami np wentylatory w stylu: Thermaltake SonicTower 4 in 1 Fanless, Scythe Ninja Plus, Arctic Cooling Freezer 64 Pro (ten akurat nie pasywny) ? z tego co czytałem o ostatnim z wymienionych to niezbyt dobrze ciepło zostaje odprowadzone. ale czy dobrze wentylowana obudowa da sobie z tym rade? jakie inne wentylatory proponawalibyście to tego typu obudowy? chodzi o to że chce ją maxymalnie wyciszyć nie stosują chłodzenia wodnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Sonic Tower u mnie http://www.mmj.pl/~a_wyszpolski/PICT0003.JPG Athlon 64 1,8@2,5 GHz pasywnie od 30-35 z lekkim nawiewem 35-32 wiec jest fajny i tani - 115 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Jak HP idą do góry to jest najlepsze rozwiązanie! Ciepło unosi się ku górze! TAk logicznie myśląc i według praw fizyki! A wentylki to dwa 120 mm Jeden ciągnący i jeden wypychający! 120mm to taki kompromis między chałasem a wydajnością! Fander, Akasa, Glacial Tech - ja polecam te! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkel Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 widze maciek ze masz chyba płyte dfi? ta temp którą podałeś to temp gdy płyta leży ci tak na stole? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 @barkel podaj konfiguracje sprzetową <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 widze maciek ze masz chyba płyte dfi? ta temp którą podałeś to temp gdy płyta leży ci tak na stole?Tak. Wystarczy minimalny nawiew i jest bardzo dobrze, dzisiaj sobie zobaczę jak będzie działać w obudowie tylko z wyciągającym wiatrakiem z zasilacza. BTW to jak chcesz kupić DFI to podczepiasz wentylator w obudowie pod CPUFAN, dajesz w opcjach żeby się właczał po 35C i masz spokój ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkel Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) jakiś tydzień temu zakupiłem sobie płyte dfi lan party, ale jeszcze jej nie podłączyłem bo czekam na mocniejszy zasilacz tagana, miałem mieć go wcześniej ale w sklepie sie opieprzają :P na płyte idze athlon 64 3200+ chcę go co nieco podkręcić z tego co czytałem to 2700mhz to bez problemu pójdzie, spróbuje nawet coś więcej z niego wydusić. gdzieś na forach znalazłem ze kolo wykręcił z niego jescze więcej. ale czy przy 2700 chłodzenie pasywne starczy? wydaje mi sie że jednak wentylator chyba powninien być. a te went fandera to czytałem ze jednak nie są takie bardzo ciche. Edytowane 16 Marca 2006 przez barkel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkel Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 @barkel podaj konfiguracje sprzetową <_< amd athlon 64 3200+ venice E6 dfi lan party nf4 ultra-d geil 2x512mb ddr 400 cl2,5 6-3-3 his radeon x800gto iceq2 turbo 256mb 256bit Seagate 250 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II) (byłem pijany jak go kupowałem, czego żałuje bo mogłem wziąć coś lepszego :/ ) tagan 480 u-22 obudowa: in progress... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 na płyte idze athlon 64 3200+ chcę go co nieco podkręcić z tego co czytałem to 2700mhz to bez problemu pójdzie, spróbuje nawet coś więcej z niego wydusić.Jeżeli nie masz selekta i kupowałeś procka niedawno to 2,7 GHz zapewni ci tylko szczęście... E6 się kręci zdecydowanie średnio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkel Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Jeżeli nie masz selekta i kupowałeś procka niedawno to 2,7 GHz zapewni ci tylko szczęście... E6 się kręci zdecydowanie średnio.przesiadam sie z starego durona 800@900 więc ten athlon myśle ze puki co bedzie dobry. mam płyte dfi a na nią wejdzie sporo, więc ten athlon jest tymczasowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 chłodzenie pasywne powinno wystarczyc zależy jak mocno chcesz go krecić ale jesli do 2700mhz to polecam tobie chłodzenie pentagrama +120cu ja je mam i jest bardzo dobre :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Za przeproszeniem pentagram nie ma startu do Sonica... Wyżej wydajnościowo od Sonica jest może 5-6 Coolerów, kończąc na Scythe Ninja... Pentagram nie ma heatpipe więc odpada na starcie... niemniej pentagram szykuje nowy model z heatpipe wiec moze byc ciekawie :D Edytowane 16 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 hehe zapomniałem że chłodzenie ma mieć heatpipa :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 na twoim miejscu kupił bym big typhona z allegro za 140zł., miałbyś cicho i wydajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) hehe zapomniałem że chłodzenie ma mieć heatpipa :mur:Zapomniałeś że chłodzenie ma być wydajne, a pentagram taki nie jest... orby się skończyły ponad rok temu, teraz to średnia półka wydajnościowa. tutaj np stary już XP120 jest lepszy od pentagrama 120 o całe 19 stopnii... http://pclab.pl/art13337-14.html Edytowane 16 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barkel Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ten big typhoo jest nawet spoko, ale jak będzie płyta poziomo to wentylator będzei dmuchał ciepłe powierze, które poszło w góre, znowu w dół. wiec wydajność wydaje mi sie ze spadnie. chyba że przekręcić wentylator tak aby powietrze było wyssysane z radiarota... <_< ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerBo Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ten big typhoo jest nawet spoko, ale jak będzie płyta poziomo to wentylator będzei dmuchał ciepłe powierze, które poszło w góre, znowu w dół. wiec wydajność wydaje mi sie ze spadnie. chyba że przekręcić wentylator tak aby powietrze było wyssysane z radiarota... <_< ? kup si-120 następca xp-120 jeszcze troszke poprawiona konstrukcja, co do ustawiania wentyla zeby zasysał powietrze z radiatora to zaden proble, roznicy w stopniach nie ma prawie zadnej (moze 1-2*C) a takie ustawienie bardzo dobrze wpływa na temperature pasywnie chlodzonego NB, sam mam si-120 i jest super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 oczywiscie ze możesz okręcić wentyl o 180 stopni, tak zeby ciagnoł powietrze, sonic tower w tym przpadku jest całkowicie do bani bo ma finy umieszczone poziomo takze pasywnie napewno nie da rady (a tak wogóle to za gęsto ma te finy i bez wentyla nie poradzi sobie na 100%, z prockiem wykręconym na 2700mhz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 oczywiscie ze możesz okręcić wentyl o 180 stopni, tak zeby ciagnoł powietrze, sonic tower w tym przpadku jest całkowicie do bani bo ma finy umieszczone poziomo takze pasywnie napewno nie da rady (a tak wogóle to za gęsto ma te finy i bez wentyla nie poradzi sobie na 100%, z prockiem wykręconym na 2700mhz)No, dokładnie, u mnie na 2,88GHz 1,55V ma te całe żałosne 27C idle i 35C load na tym strasznie głośnym AC na 5V który ma całe 8cm... jak ja moge mieć taki tandetny cooler :mur: ciagnoł napewno wogóleNaucz się języka polskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Zapomniałeś że chłodzenie ma być wydajne, a pentagram taki nie jest... orby się skończyły ponad rok temu, teraz to średnia półka wydajnościowa. tutaj np stary już XP120 jest lepszy od pentagrama 120 o całe 19 stopnii... http://pclab.pl/art13337-14.html mi tam pentagram starcza teraz temperatura na procku 32* i jest skrecony na minimum. miałem kiedys chłodzenie z heatpipem ale jakoś byłem ztrasznie rozczarowany bo na tym samym procesorze miałem temperature 50* <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Może źle założyłeś albo wyjątkowo kiepskie chłodzenie. Ewolucja chłodzenia była prosta - normalne radiatory > orby > heatpipe i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Może źle założyłeś albo wyjątkowo kiepskie chłodzenie. Ewolucja chłodzenia była prosta - normalne radiatory > orby > heatpipe i tyle. własnie wszystko było dobrze załozone a ,iałem na tym wiatrak Y.S. Tech 92 super wydajny z duzym przepływem powietrza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 A jakie chłodzenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 maciekkk widze że sie strasznie o tego sonika towera, ale przyznaj że big typhon lepszy, a te temperaturki to chyba z palca wysałeś chyba że zima przy otwartym oknie testy robiłeś, bo rezultaty masz jak na WC, coż moze z ortografia u mnie nie najlepiej ale na fizyce chyba lepiej sie znam, tylko nie pisz że miałeś 24 stopnie w pokoju i miedzy powietrzem a temperaturą procka było 3 stopnie różnicy, zresztą nie ma co tłumaczyć link do ceny (na allegro jeszcze taniej) http://www.cooling.pl/index.php?cPath=103_...0&sort=1a&page= linki do testu (obiektywnego a nie jakies cuda) http://www.xbitlabs.com/articles/coolers/d...rs-roundup.html http://pclab.pl/art14717.html tylko nie pisz że sonic lepszy, w tym przypadku bedzie napewno gorszy ze względu no to że finy bedą w poziomie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maciekkk Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Zuwaz ze Sonic Tower z wentylatorem ma wydajnośc na poziomie XP120, a także jest LEPSZY niż big typhoon... Co do moich temp - są jak najbardziej prawidłowe, nie wiem ile mam w pokoju, może 17-20 stopni, a temperatury zależą przede wszystkim od napięcia, same MHz nie zmieniają aż tak wiele... A temp, owszem, są jak na WC bo A64 to zimne procki a Sonic Tower - nie ma co ukrywać, to cooler niesamowity i za śmieszne pieniądze. Poza tym typhoon ma o WIELE MNIEJSZĄ powierzchnię w sumie... a to że piny będą poziomo... sam mam poziomo pół roku... Edytowane 16 Marca 2006 przez maciekkk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrzemaS246 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 @maciekkk ja miałem takie chłdzenie http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12774 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=drake=- Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Uff siema ale mi się trafił temat pozwole się podpiąć mam sempa na socket A czy on mi wystarczy do pasywnego chłodzenia Semprona 2500+@2310 mhz @ 1.9V ? temp nie ma wychodzić powyzej 44c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...